Annonce

Annonce

Svar: 12 måneder og svært ved søvnen


24. juni 2016

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Og stort tillykke med 1 års fødselsdagen :)

Nu hvor din datter bliver 1 år, så bør du stille og roligt stoppe helt med flaske. Som jeg læser dit brev, så får hun stadig ofte flaske om dagen, før hun skal sove og hun får ofte også flaske 2 gange om natten... Det er for meget. Hun bør ikke drikke så meget mælk, det fjerner hendes appetit og lyst til anden mad og det kan gå ud over hendes næringsbehov...

Det er fint, hvis hun lige nu får 2 flasker i døgnet, men i løbet af de næste par uger, skal du fjerne den ene flaske, så hun "kun" får flasken før hun skal sove om aftenen. Om dagen skal hun slet ikke have flaske mere. Hun kan blive tilbudt lidt letmælk af en kop før middagsluren, men ellers skal hun drikke vand. Planen jeg sendte dig, da hun var 10 måneder gælder stadig...

Alle flasker fjernes nu - dog ikke flasken aften og sen aften. Men flasken sen aften skal du trappe ud, så hun får mindre og mindre mælk. Det vil sige, at hvis du lige nu giver hende f.eks. 200 ml mme kl 23, så trapper du ned, så hun får 180 ml, 160, 140, 120, 100 ml osv. og så skal hun til sidst helt undvære.

Og i løbet af de næste ca. 2-3 måneder skal du så gøre det samme med flasken før putningen om aftenen. Trappe stille og roligt ud, så hun vænnes til, at hun ikke behøver drikke så store mængder af sin flaske og så hun stille og roligt vænnes til at kunne drikke lidt mælk af en kop - sammen med en godnatgrød, som så naturligt vil mætte hende i maven.

Hvis du ud over at give flaske også ammer - så skal du også trappe ud af amningerne. Hun skal altså enten ammes eller have flaske - og det kun 1-2 gange i døgnet. Amningen før ...


Annonce

... putning om aftenen, må du dog gerne bibeholde så længe både hun og du trives med det - men ellers har hun ikke brug for mere mælk...

Samtidig skal du indføre et putteritual, som vil fungere for jer fremover. Det kan være en puttebamse, putteklud, at du synger en sang for hende, kærtegner hende på en bestemt måde, læser en simpel godnathistorie osv. Ritualet tager mere og mere over og erstatter stille og roligt flasken. Samtidig er hun naturligvis sikret både væske og mad nok hele dagen igennem og godnatgrøden som sagt indført om aftenen. Så du ved, at hun ikke søger dig fordi hun er sulten eller tørstig, men fordi hun naturligt har brug for at mærke, at du er der, beroliger og betrygger, så hun kan slippe dagen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du putter hende om dagen, så kan det være en god idé, at du lader hende sidde op i barnevognen og triller hende en tur. Lad hende kikke på verden, mærke vinden i ansigtet, fornemme og opleve, så hun på den måde bliver fyldt op med indtryk - og put hende først, læg hende først ned, når du kan se på hende, at hun tydeligt er parat. Læg her mærke til klokken, det giver dig en idé om, hvornår hun reelt er parat til at skulle sove.

Sørg også for, at hun kommer op til samme tid hver morgen. Et fast stå op tidspunkt om morgenen vil naturligt sætte rytmen for resten af dagen. Når I står op til samme tid hver morgen, så vil du naturligt bedre kunne finde ud af, hvornår hun så skal puttes til formiddagslur og middagslur :) Og prøv at undgå at sove for længe - for så vil hendes lure naturligt ligge sent i løbet af dagen, og det bliver sværere for dig at få hende til at sove....

Håber du kan bruge dette lidt videre :) Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce