Svar: Gå over til at give flaske
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, at du tænker, at flasken vil give jer alle mere ro :)
Det er vigtigt, at du nyder den her periode - at det er dejligt for jer at have fået en lille pige, og at der er tid og overskud til netop at nyde hende... Og hvis det hele går op i amning og gråd - og nærmest føles som en kamp, så kan flasken bestemt være det rigtige valg. Det er bedre at have en mor, som er glad og som har overskud - og som giver flaske - end en mor, som ammer, men som så er ked af det og tydeligt mangler overskud :)
Der er naturligvis nogle ting du skal vide:
Jo mere flaske du giver, jo større sandsynlighed er der for, at din amning stopper.
Jo yngre din datter er (og hun er jo ikke ret gammel), jo større sandsynlighed er der for, at din amning stopper.
Jo mere flaske du giver, jo sværere bliver det at få etableret amningen igen, hvis du fortryder.
Og når det så er sagt, så har flasken også sine fordele - far kan tage over, og du kan få lidt tid frigivet, og så ved du naturligvis præcist, hvor meget mælk jeres datter har drukket. Det kan i sig selv give ro - for når hun så græder, så kan du udelukke sult som mulighed... Det forstår jeg godt :)
I første omgang kan du prøve at supplere din amning med en flaske. Det vil sige, at du kan starte med at lade hende die ved brystet, og når hun så er færdig, så supplerer du hende med flasken. På den måde får du fyldt hende ekstra op, og hun kan forhåbentlig derefter så sove en lidt længere lur, hvor du så kan samle lidt kræfter - og når hun så vågner, så vil hun måske spise lidt mere, igen finde mere ro i maven og igen sove lidt bedre. Så hendes døgn stille og roligt bliver inddelt i vågne perioder, hvor hun begynder at pludre osv. spiser og derefter sover, vågner, pludrer, spiser og sover igen.... Det er godt at give hende mælk/flaske, som en fast del af hendes putteritual.
Når du starter med at lægge hende til brystet, så viser du din krop, at der stadig skal produceres mælk. Du stimulerer fortsat til mælkedannelse. Det er godt, hvis du kan forsøge dette til at begynde med, indtil du finder ud af, om flaske overhovedet fungerer for jer og jeres lille pige. Hvis du begynder at erstatte en amning med flaske, så du giver flaske i stedet for at lægge hende til brystet, så vil din krop tro, at hun ikke længere har ...
... behov, og din mælkeproduktion nedsættes meget hurtigt.
Det betyder så også, at hvis det fungerer godt med flasken, og du vælger at trappe helt over på flaske og trappe helt ud af amning, så vil det være rigtig godt, at du netop erstatter en amning af gangen med flaske. Jo længere tid, der går mellem hver amning, jo mindre mælk vil du producerer, og på den måde vil din mælkeproduktion gradvist nedtrappes og til sidst stoppe.
Det betyder, at du hvis du lige nu f.eks. ammer 8 gange i døgnet, så kan du give flaske en gang og amme 7 gange. Herefter give 2 flasker og amme 6 gange. Give 3 flasker og amme 5 gange, give 4 flasker og amme 4 gange... Og når du f.eks. giver halvt/halvt så vil det være fint, at du hver anden gang ammer og hver anden gang giver flaske og stille og roligt så øger tidsintervallet imellem amningerne mere og mere og på den måde kommer hun stille og roligt helt over på flasken.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hendes mælkebehov udregnes efter vægt, og når hun ikke er ældre end hun er nu, så skal hun have 170 ml pr kg i døgnet. Det betyder, at hvis hun lige nu vejer f.eks. 4200 gram, så skal hun have ca 720 ml mælk i døgnet. Det kan være udmalket modermælk eller modermælkserstatning - hvis du ikke vil bruge kræfter på at malke ud, så giv hende modermælkserstatning... Vær opmærksom på, om hun er i risikogruppen for at udvikle allergi, så skal hun have specielerstatning - ellers kan hun få almindelig erstatning... Hvis hun skal have 720 ml i døgnet fordelt på 7-8 måltider, så svarer det til, at hun så skal have ml 90-105 ml hver gang. Er hun ammet først, vil hun naturligt spise mindre.
Du kan også få medicin der stopper amningen, men det er ofte ikke nødvendigt, hvis du trapper stille og roligt ud og gradvist giver mere og mere flaske. Det er godt for dig og din krop - hvis du stopper fra den ene dag til den anden, kan du godt risikere at få en brystbetændelse. Og det er godt for jeres lille pige, så hendes mave stille og roligt bedre kan vænne sig til erstatningen - så hun ikke pludselig får voldsomt ondt i maven eller problemer med forstoppelse...
Har du min bog om "Amning & Flaske"? I den kan du læse om det hele og også læse om modermælkserstatning, hvordan du gør det hele rent praktisk, overvejelser osv.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke - stort knus med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Akupunktur
Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.
Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.
Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder