Svar: Skemad, hvordan og hvornår?
Kære Marie
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har haft glæde af mit tidligere svar :)
Når vi som forældre giver vores børn mad, så gør vi det naturligt lidt forskelligt, og hele situationen bliver blot en anden, når det er far, end når det er mor... Det vigtigste er, at du forsøger at tage det så stille og roligt som muligt. Og når far er hjemme, lad ham endelig give mad - men lad også dig gøre det, imens I alle tre sidder ved bordet, så det bliver så naturligt som muligt, at det at spise, er noget I gør sammen, ligesom det er naturligt, at I begge hjælper jeres lille dreng.
Når jeres dreng skal spise ½-¾ dl skemad til frokost, så må I gerne begynde at give ham lidt skemad om aftenen. Det er bedre, at han får ¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl. eller mere på en gang. Det giver for det første plads i maven til mælken, som han stadig har behov for og samtidig giver det mulighed for variation, idet han kan få grød til frokost og grøntsagsmos til aften.
Når han bliver 6 måneder, vil det være fint at starte med det 3. skemåltid, og det vil ofte være morgengrøden. I denne alder vil det også være rigtig fint at starte op med lidt mellemmåltider - det vil ofte være frugt - frisk frugt og frugtmos. Til alle måltider skal han have vand af kop.
I begyndelsen kan det være fint at amme ham efter skemaden, fordi det kan gøre at han bedre kan nedbryde skemaden og hans mave dermed bedre kan kapere det. Men stille og roligt vil det være rigtig godt, at du arbejder på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner af en lur - sammen med vand af kop - og så ammes før han skal sove næste lur. På den måde skabes der plads i maven til begge dele og han får ...
... stadig mælk som en fast del af sit putteritual, så han stadig sover godt :)
Det er fint med hjemmelavet mos - men vær opmærksom på, at han også har brug for variation. Hvis du altid giver ham det samme, så får han ikke variation nok. Derfor kan det være en god idé, at du tager udgangspunkt i den mad, som I forældre spiser. Så får han naturligt en variation af forskellige grøntsager og når han bliver 6 måneder skal han også have kød og fisk i mosen. Lige nu, hvor I starter op med skemaden, er det dog helt fint med mosen fra fryseren - så han ikke får alt for meget forskelligt på en gang :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan godt medbringe hjemmelavet grød eller mos. Men det skal medbringes i en køletaske og med et køleelement, så det bliver holdt koldt, og det kan holde sig meget kortvarigt på denne måde... Når I er på tur, vil det derfor være mere praktisk at købe de færdiglavede produkter. De er varmebehandlede og kan derfor holde sig uden at være på køl. De er samtidig med til at give ham en variation af forskellige fødevarer. De indeholder ikke sødemidler, kunstige farvestoffer, smagsforstærkere og konserveringsmidler. De kan dog godt have en vis sødme i smagen. Det skyldes, at varmebehandlingen trækker den naturlige sødme fra grøntsager og frugter frem og at man ofte vælger at bruge fødevarer, som har en naturlig sødme - det kan være f.eks. gulerødder eller forskellige rodfrugter. De færdiglavede produkter må gerne indgå som del af en varieret kost - altså i kombination med din færdiglavede mad :)
Du skal købe produkter, som passer til din drengs alder - der vil stå 4-6 måneder på indpakningen til den alder, som han har nu :)
Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.