Annonce

Annonce

Svar: Søvn - putteritualer


13. juni 2016

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at lillebror trives rigtig godt - og den rytme du beskriver, lyder fin og helt alderssvarende.

De fleste børn vil, når de er 5 måneder gamle, have brug for at sove ca. 15 timer i døgnet. Deres søvn vil ofte være fordelt sådan, at de sover en formiddagslur, en længere middagslur og så en powernap sidst på dagen eller først på aftenen. Samlet varer nattesøvn ofte ca. 10 timer og dagssøvnen ca. 5 timer.

Jeres dreng sover ofte fra ca. 20.30/21.00 til 6.30/07.00 - altså ca 10 timer om natten. Om dagen sover han ofte ca. 45 minutter om formiddagen, 3-4 timer til middag og så 45 minutter om aftenen - det giver ca. 5 timer i alt, og derfor sover han som man aldersmæssigt må forvente af ham. Han får den søvn, som han har behov for og han trives rigtig fint med denne rytme :)

Jeg kan godt forstå, at du på sigt gerne vil have, hvis børnene kan blive puttet nogenlunde samtidig - og det kan sandsynligvis også lade sig gøre med tiden. Du skal dog være opmærksom på, at hvis lillebror bliver puttet kl 19 og herefter så skal sove til kl 06.30-07.00, så vil hans nattesøvn være på næsten 12 timer og dagssøvnen naturligt derfor betydeligt kortere - og en vis mængde dagssøvn er stadig meget vigtig. Derfor vil det ofte være sådan, at et puttetidspunkt omkring kl 20 passer bedre på sigt...

Hans søvn vil ændre sig i takt med at han bliver ældre. I 6-7 måneders alderen vil de fleste børn begynde at kunne springe den 3. lur over og således nøjes med en formiddagslur og en middagslur... Og det vil naturligt gøre, at putte tidspunktet bliver rykket frem. Men stadig er det vigtigt at se på, hvor meget nattesøvnen fylder i forhold til dagssøvnen, så hans søvn bliver fordelt, så han trives bedst muligt...

Tiden arbejder således for jer - og lige nu tænker jeg, at han skal have lov til at have den rytme, han har. I takt med at han begynder at få mere skemad, og af ...


Annonce

... sig selv begynder at blive vågen i længere tid af gangen, bruger sig selv mere og mere både motorisk og mentalt, så vil det alt sammen spille ind på rytmen - og det vil ændre sig lidt hele tiden.

Hvis du i 6-7 måneders alderen oplever, at tingene ikke ændrer sig, så kan du godt forsøge at hjælpe ham til en lidt anden rytme - altså en rytme med to lure dagligt. Jeg vil her foreslå dig, at du lægger et bad ind mellem formiddagslur og frokost, så du på den måde får forlænget hans vågenperiode her. Hvis han stille og roligt kan blive puttet senere til middagslur - måske først sove denne lur kl 13.30-14, så vil han naturligt bedre kunne klare sig igennem eftermiddagen og hans puttetidspunkt til natten vil passe sig bedre ind i forhold til jeres rytme og behov :)

Med hensyn til amning før søvn, så er det helt naturligt, at han har brug for mælk, som en fast del af sit putteritual. Og hvis du gerne vil have mulighed for ikke at amme og far skal kunne putte, så vil det være godt, at han nu lærer at tage en flaske. Det vil naturligt give dig lidt ekstra frihed og far vil kunne tage over... Og I skal nok ike være alt for lang tid om at introducere flasken for ham, hvis I gerne vil have, at han lærer dette. Med den alder han har, vil han naturligt godt kunne foretrække den ægte vare (brystet) og jo mere bevidst han bliver, jo sværere kan det være at introducere flasken.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til putteritualer, så er det en rigtig god idé med dette. I forhold til hans alder, så vil det være at han bliver skiftet, får mælk (amning eller flaske), der erstattes evt med en sut og han puttes med bestemte kærtegn, beroligende ord, en bestemt sang du synger, en musikuro du tænder for osv. Det samme hver gang, så det bliver genkendeligt og dermed trygt for ham. Jo mere ens, jo bedre er det.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce