Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke lege selv - 3 år, 4 mdr.


10. juni 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære lidt trætte mor

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er helt naturligt, at din datter nu begynder at lege rollelege. Det elsker børn i den alder og det er helt naturligt, at hun stadig rigtig gerne vil lege med dig.

Når hun leger rollelege, så laver hun en historie. Alle roller har forskellige værdier og forskellige styrker - og det giver din datter mulighed for at afprøve forskellige ting f.eks. autoritet, omsorg, kontrol, forhandling osv. Og når det er særligt spændende også at lege med dig, så er det fordi I via rollelegen kan bytte roller. I kan lave om på "barn" og "voksen". Det er f.eks. rigtigt spændende at lege "far-mor-barn", hvor du er barnet og hun er den voksne. Eller det kan være spændende at lege "læge", hvor hun er lægen og du er patienten osv.

Hun leger disse lege med sine venner i børnehaven, men hun har også stadig brug for at lege forskellige lege med dig, netop for at afprøve forskellige roller - og det er trygt sammen med dig, fordi hun ved, at du er der for hende, hjælper og guider og ikke afviser hende fordi hun afprøver en rolle....

Det betyder dog ikke, at du skal lege med hende hele tiden. Og jeg vil anbefale dig, at du prøver at introducere nogle lege, hvor du er med lidt på afstand, hvor du har mulighed for at gå til og fra. Det kan f.eks. være at lege købmandsbutik, hvor du hjælper hende med at samle forskelligt emballage, køber legepenge og et kasseapparat, - og hun kan så sætte varerne op i butikken, og så kommer du på besøg som kunde. Det samme hvis hun f.eks. har et legekøkken, legemad osv. så kan hun lave mad på en restaurant, og du kan komme på besøg, bestille mad, smage osv. og derefter gå igen. Eller hvis hun leger med dukker, så kan du være den der passer dukken imens hun er på arbejde - og dermed leger lidt for sig selv - kommer og henter dukken, når hun har fri fra arbejde osv.

Det at du på den måde leger med, men dog på afstand, går ind og ud af legen, ...


Annonce

... kan give hende en følelse af at du godt vil deltage, men samtidig har du også mulighed for at lave andre praktiske ting imens.

Du skal naturligvis også lytte til, når hun siger "nu sover lillesøster, så kan du godt lege med mig". Det er vigtigt, at du anerkender hendes behov for dig og lader hende føle sig prioriteret. Det er derfor vigtigt, at du her ikke afviser hende - men at du nogle gange leger med hende, spiller et spil sammen med hende, læser en bog eller lignende - og andre gange siger, at du ikke kan lege, men at hun gerne må hjælpe dig. Ofte handler det ikke om, at I skal lege, men om at være sammen og det er klart, at hun bliver rigtigt ked af det, hvis hun føler sig afvist.

Du må derfor gerne invitere hende med i det du laver. "Du kan hjælpe mig med at vaske tøj" eller "har du ikke lyst til at hjælpe mig med at bage boller?" eller "jeg skal have lagt alt tøjet sammen, hvis du hjælper mig, så kan vi måske nå at læse en bog" - så du stadig viser hende, at du vil hende, selvom der er andre ting, som skal gøres. og så hun også nogle gange måske lærer, at hvis I hjælper hinanden, så er der mere tid til noget af alt det, som hun rigtig gerne vil :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - nogle gange er det naturligvis også okay, hvis I ikke lige leger, og hun ikke har lyst til at hjælpe dig med det, som du er igang med. Så længe du tilbyder, at I kan være sammen og viser hende, at du gerne vil hende, så er det okay, at hun vælger fra. Og ja, det er også okay, at hun så nogle gange bliver lidt ked af det eller frustreret. Det er naturligvis rigtig hårdt, når tingene ikke altid går som hun gerne vil eller har lyst til.

Nogle gange er det fint, at hun så lægger sig på sofaen og laver ingen ting. Andre gange kan du måske invitere hende ud i nærheden af dig "du kan sætte dig og tegne her ved siden af mig" eller lignende, så I stadig er sammen, selvom I laver hver jeres ting.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce