Annonce

Annonce

Svar: Bliver mere og mere glad for sin sut


31. maj 2016

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det spiller sandsynligvis ind, at jeres datter er begyndt i vuggestue. Sutten har hun med hjemmefra, og den er på den måde et bindeled mellem de to verdener - hjemme og institutionen. Og samtidig er sutten det mest trygge og genkendelige for hende. Den er rar og giver hende ro, når hun savner jer, er træt, ked af det, eller synes at verden er lidt for stor og voldsom. Det er derfor helt okay, at hun har sin sut.

MEN, når det er sagt, så er det dog vigtigt, at hun ikke har sut i munden hele tiden, og det vil være rigtig godt, hvis sutten kan have en fast plads. Hun må gerne selv være med til at lægge sin sut på plads, så hun ved, hvor den er - og her ligger den så og venter, til hun har brug for den igen. I vuggestuen må sutten også gerne være på hendes plads i en lille æske, og I må gerne tale med personalet om, at hun så vidt muligt ikke går rundt med sin sut - den er til at bruge, når hun skal sove, eller når hun bliver rigtigt ked af det. Men ellers skal den ikke være i munden - og det ved de også godt... :)

Det er vigtigt, at sutten ikke er i munden hele tiden, fordi det har betydning for hendes sproglige udvikling. Når sutten er i munden, så vil hun naturligt ikke kunne bruge sin tunge, sin mund osv. til at danne forskellige ...


Annonce

... sproglyde, og der er derfor en risiko for at den sproglige udvikling bliver forsinket. På engelsk kalder man sutten for en pacifier og det er faktisk meget sigende - det er jo lidt som at sætte en prop i, så barnet ikke kan fortælle, hvad der er galt. Derfor skal den bruges som trøst og ro, men ikke ellers.

Brug af sut i munden hele tiden kan også give suttebid - altså skade på mælketænderne og nogle gange også skade på de blivende tænder. Derfor anbefales det, at man stopper med sut omkring 3 års alderen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er lang tid til jeres datter bliver 3 år, og med den alder hun har nu, er det helt naturligt, at hun har brug for sin sut, og hun skal have lov til at have sin sut. Men det er samtidig rigtig fint, at I medtænker, hvor meget hun har den i munden og nogle gange tilbyder alternativer. Det kan være at tage hende på skødet, trøste og holde om hende, det kan være at give hende lidt at spise eller drikke, så hun kan sutte og gumle på noget andet. Det kan også være at aflede hende med noget hyggeligt og rart, som at I sætter jer og kikker i en bog sammen, leger med klodser, bygger knoppuslespil eller andet. Så hun glemmer sutten :)

I kan læse min artikel "Når børn bruger sut" fra februar 2012. I finder den i min artikelsamling på siden :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce