Annonce

Annonce

Svar: 7 måneder gammel pige vil ikke spise ske-mad og har soveproblemer


21. august 2003

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Anne

For at begynde med spiseproblemet. Det lyder som om din datter er ved at finde ud af at der er noget hun mestrer selv, nemlig at styre hvornår hun vil spise. Hun kniber munden sammen når skeen kommer og giver på den måde udtryk for, at hun ikke vil medvirke til tingene på denne måde.

Som forældre sidder man bekymrede og ser til og ofte sidder både mor og far og giver hver især udtryk for hvad deres mening om denne sag er, med det resultat at barnet lynhurtigt finder ud af at komme i centrum.

Hun mestrer sikkert ikke endnu at spise selv. Du kan forsøge med en lille gaffel,- ske kan hun ikke bruge før hun er 15-16 mdr., men ellers så lad hende spise med fingrene. Hun kan godt tygge selv om hun ikke har fået tænder.

Mit forslag er at du stiller en lille tallerken foran hende, hvor du kun giver hende nogle få og små stykker af gangen. Hvis hun ikke har fået andet end grød og mos må du begynde med blødt brød med smørbart pålæg skåret i ryttere, så hun lige venner sig til en anden konsistens, men hvis hun så småt er igang med det så giver du hende lidt af jeres mad. Lidt kød i tern eller små stykker frikadelle, lidt majs, ærter, kogte gulerødder (evt i stænger som hun kan holde om) osv. Du skal endelig ikke presse hende, men prøv at lade hende spise selv og sørg for at I hygger jer om bordet og ikke giver hende alt formeget opmærksomhed, men madro.

Med hensyn til at sove om natten, så er det jo en rigtig ærgelig vane at I har fået, og det må du lave om på. Det er klart at hun er sulten om natten, hvis hun ikke spiser om dagen og når hun ammer så meget om natten, tager det også pladsen op for maden om dagen. Samtidig får I begge afbrudt jeres nattesøvn ...


Annonce

... og I har begge eller alle tre brug for at sove om natten.

Jeg synes du og din mand skal aftale, hvordan I vil gribe dette an. Den plan I laver holder I fast ved. For det første skal I overveje om i fortsat skal sove i samme rum, eller om jeres datter skal flyttes. Når I sover sammen er der en risiko for at I reagerer alt for meget på hinanden lyde. For det andet skal du vurdere om du fortsat vil amme og hvormeget. Da din datter er 7 mdr. har hun ikke ernæringsmæssigt behov for at blive ammet og slet ikke om natten. Nogle børn kan godt finde ud af at blive ammet om aftenen og om morgenen, mens andre ikke kan og her må du vurdere, hvad du tror kan lykkes for jer og hvad du gerne vil.

Hvis du vælger at amningen slutter om natten, så må du sammen med din mand finde ud af hvad du/I så gør i stedet for. F.eks give en tår vand og hvem der gør det. Det kan være en fordel at det er far der gør det, da han af gode grunde ikke kan amme og så er den mulighed der ikke. Hvis I aftaler, at det er far der gør det, så er det far der gør det. Husk at jeres aftale skal overholdes.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lav en natdagbog og skriv ned hvad tid hun vågnede og hvad I gjorde. F.es vågnede 00.30 fik en tår vand, vågnede 02.15 blev puttet med sutten, vågnede 03.00 græd i 15 min, fik lidt vand osv. Hvis I skriver ned i løbet af natten hvad der foregår, så er det nemmere at se fremskridt, hvis I ikke skriver det ned, så virker det som om at nætterne går ud i et og at hun vågner hele tiden. Allerede efter tre nætter vil jeg tro at I kan begynde at se en fremgang.

Sørg for at den der tager turene om natten har fået hvilet sig i løbet af dagen, så er overskudet bedre.

Rigtig mange gange held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce