Svar: Smerter ved amning
Kære Cæcilie
Tak for dit brev, stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)
Det lyder rigtig hårdt, det du fortæller. Amningen har fra begyndelsen givet jer en masse udfordringer - og du har virkelig været meget igennem og også søgt og fået meget hjælp. Det lyder for mig som om, at du har gjort, hvad du kunne! Derfor er det helt forståeligt, at du ikke kan blive ved. Det er usigelig hårdt, at alle måltider skal være en kamp og være fyldt med smerter og gråd, både hos dig og din dreng - og det gør det bestemt ikke bedre, at jeres lille dreng græder og får ondt i maven, så han imellem måltiderne også er ked af det. Det er jo meningen, at den første tid skal være hyggelig og rar og ikke fyldt med uro...
Det lyder relevant, at forsøge med en Fluconazol behandling mod svamp i brystet, og jeg ved desværre ikke, hvorfor din læge er tilbageholdende med dette... Men det er naturligvis uholdbart, at du skal have så store smerter, og Brentan lyder ikke til at være tilstrækkeligt. Du og din dreng bliver ved med at smitte hinanden og det dur naturligvis ikke. Brystbetændelse, medicin osv. vil naturligt også kunne påvirke mælkedannelsen, ligesom det også kan være med til at gøre at jeres lille dreng får mere ondt i maven, så på sigt, er det også godt, hvis du kan slippe for dette...
Jeg forstår godt, at du har svært ved at finde tid til at malke ud, amme, give flaske osv i hverdagen - og tiden skal jo også bruges på at være sammen med din dreng. Det hele går op i amning og handler om at få givet jeres dreng mælk - og ja, jeg synes faktisk, at dit forslag med at gå tilbage til at bruge ammebrik og så supplere med en flaske og tage det som det kommer lyder som en god beslutning.
Jeg forstår godt, at med risiko for udvikling af allergi osv. så er det naturligvis godt og vigtigt, at du ammer så længe som muligt. Men du kan amme så længe du kan, malke ud når du har mulighed for det og stille og roligt så give mere og mere speciel erstatning - og så er det sådan. Du kan stadig med specielerstatning forebygge allergi, og det er vigtigt at du og din dreng finder ro og - som du skriver - begynder at finde lidt rytme i hverdagen. Det er helt okay, og du skal gøre det med god samvittighed!
Hvis han ikke er så vild med Nutramigen, så kan du prøve med Profylac eller Althera. De smager lidt forskelligt - selvom de alle er "sure" i forhold til smagen af modermælk... Althera kan også bruges af børn, der f.eks. har soyaproteinallergi, og den har ofte en lidt sødere smag... Hvis det viser sig, at jeres dreng reagerer på laktosen, så kan man også købe modermælkserstatninger uden laktose - det kunne jo også være en overvejelse værd hos jer, da du selv er laktoseintolerant... bare en tanke... Det ses - sjældent, men det ses dog - at spædbørn reagerer på laktose, også den laktose der er i modermælk...
Så en plan:
Gå tilbage til ammebrikkerne, så du på den måde aflaster dit bryst og bedre kan klare at amme. Det vil sandsynligvis nedsætte din mælkeproduktion på sigt, men så er det sådan. Det er også ...
... vigtigt, at du kan nyde at amme, og hvis ammebrikkerne kan gøre, at det bliver mere hyggeligt for jer begge, så er det en god prioritering.
Efter amning kan du så supplere med en flaske, når du fornemmer, at din dreng virker mere sulten og til at have behov for det. Du kan vælge at malke ud, når du har overskud til det, og din dreng kan få den udmalkede mælk på flaske - og du kan give ham den specielle modermælkserstatning, når det passer bedre ind i hverdagen.
Jo mere flaske du giver, jo mindre din dreng dier ved brystet, og jo mindre du malker ud, jo mere vil din mælkeproduktion blive nedsat. Men det vil være en gradvis proces, og det er netop vigtigt, at du forsøger at trappe gradvist ud af amningen - så du ikke får en brystbetændelse igen. Samtidig vil det være godt for din dreng, at han stadig får modermælken, og du må godt prøve at fordele amninger og flaske (med henholdsvis modermælk og modermælkserstatning) lidt over døgnet, så han måske får skiftevis det ene og det andet, netop for at han ikke fra den ene dag til den anden pludselig overgår til fuld erstatning.
Hvis han f.eks. ammes 6 gange med brik og efterfølgende suppleres med flaske, så kan halvdelen af flaskerne være med modermælkserstatning, og den anden halvdel være med udmalket modermælk - og du kan supplere med modermælk hver anden gang og modermælkserstatning hver anden gang. Stille og roligt vil du så måske amme færre gange, malke mindre ud og mængden af udmalket modermælk i fryseren bliver mindre. Stille og roligt går han så fra at få 3 flasker med modermælk og 3 flasker med erstatning til at få 2 flasker med modermælk og 4 flasker med erstatning, 1 flaske med modermælk og 5 flasker med erstatning - til du ikke har mere modermælk at give ham. På den måde kan du gradvist gå over til fuld erstatning.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvor længe det kommer til at fungere med ammebrikken, må du se - og det samme gælder, hvor længe du har lyst til og kan overskue at malke ud. Det kan godt være, at det kommer til at gå fint med ammebrikken, så du i længere tid kan bibeholde netop at amme på denne måde, men måske vælger helt at stoppe udmalkning og så kun supplerer med flaske med modermælkserstatning - og det er naturligvis også en rigtig fin løsning.
Du er nødt til hele tiden at gøre det, som du fornemmer, vil virke bedst for jer begge to. Det vigtigste er trods alt, at I trives, og at du kan mærke, at din dreng har det godt og er okay. Det betyder langt mindre, om han så får modermælk eller modermælkserstatning - og derfor skal du have det godt med de valg, du træffer, og finde roen i det:) Og du skal naturligvis finde den modermælkserstatning, som han vil trives bedst med.
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om Amning & Flaske". Her kan du læse om begge dele, finde amme- og flaskestillinger, læse om forskellige udfordringer osv. og blive guidet igennem det hele, uanset hvad tiden bringer for jer... måske har du den allerede... :)
Rigtig meget held og lykke og stort knus med på vejen - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.