Svar: Vågner dybt ulykkelig
Kære trætte mor
Tak for dit brev og søde ord - dejligt at høre, at I har kunne bruge mine tidligere svar :)
Det lyder som en god løsning at børnene sover på hvert sit værelse - det giver jeres datter en bedre søvn og I kan bedre tage jer af jeres dreng. Men det lyder også rigtig hårdt, og jeg kan godt forstå, at I er trætte efterhånden. Det er svært - forhåbentlig vil det, at jeres datter nu sover bedre gøre, at I måske kan skiftes til at tage jer af jeres dreng, så I på den måde selv får lidt mere søvn og dermed mere overskud...
Det lyder som natteskræk eller nightterror - både fordi jeres dreng skubber jer væk, ikke er interesseret i at I holder om ham, trøster eller beroliger ham, og også fordi I oplever det først på natten. De to ting er meget typiske for netop natteskræk... Men som I skriver, så oplever I ham vågen, og natteskræk opstår i den dybeste del af den dybe søvn. Barnet kan godt se vågen ud, men barnet sover - det er derfor man bliver afvist, og barnet ikke vil lade sig trøste... Måske får han på en eller anden måde vækket sig selv eller vågner af, at I kommer ind til ham...
Uanset hvad, så lyder det som en god løsning, at I lige nu tager ham ind til jer. Det giver ham ro, og selvom han ikke falder i søvn med det samme, så føler han trygheden og forholder sig roligt - og falder så i søvn - og I får muligheden for selv at få sovet.
Det kan være en god idé, hvis han kan sove på en madras i jeres soveværelse og ikke imellem jer i dobbeltsengen. Det er på sigt lettere at komme fra en madras ind på eget værelse, end det er at komme fra smørhullet mellem mor og far... Som jeg læser jeres brev, så ligger han heller ikke i dobbeltsengen, men ligger for sig selv - og det må han gerne, det er rigtig fint.
Nogle forældre gør også det, at de tager en madras ind på børneværelset og skiftes til at sove på den. Det har den fordel, at I kan være der med det samme, han vågner, samtidig med at I lærer ham at blive på værelset. Nogle børn vænner sig nemlig til at skulle ind til forældrene om natten og begynder at vågne for at komme ind til mor og far - det er naturligvis helt okay, at børn kommer ind til forældrene, når de har drømt noget uhyggeligt osv. De skal have den ...
... trøst, som de har behov for. Men det bliver uhensigtsmæssigt, hvis han begynder at vågne fordi han vænnes til at skulle ind til jer - mere end fordi han vågner og er ked af det... Derfor er det vigtigt, at I prøver at vurdere, hvor når hans behov skifter. Lige nu har han tydeligt behov for jeres nærhed og det hjælper jer alle til en bedre søvn, hvis I kan sove sammen. Men vær opmærksom på, om det ændrer sig, så det ikke er trygheden men mere vanen, der gør at han begynder at vågne. Hvis det sker, kan det være godt med en madras på børneværelset, fordi I så giver ham trygheden stadig væk, men også lærer ham, at han ikke behøver komme ud af sit værelse, fordi han har nogle opvågninger om natten.
Nogle gange kan det også være en god idé, at I fortsat putter ham i egen seng om aftenen, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove - tager ham ind til jer om natten, når han vågner - og når han så sover godt igen, så flytter I ham tilbage til egen seng. Med den alder han har, så er det ikke sikkert, at han husker, at han har været vågen om natten og har været omkring soveværelset - og det at han puttes i egen seng om aftenen og vågner i egen seng om morgenen kan på sigt være med til at gøre det lettere at få ham videre i egen seng om natten, når han har sine små opvågninger. Det er således også en mulighed, som måske kan hjælpe jer på sigt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det skal naturligvis overvejes, om han vågner fordi han har ondt, er generet af hoste, refluks osv. Selvom han er i medicinsk behandling, så kan han godt være generet om natten og få afbrudt sin søvn på grund af dette. Jeg går ud fra, at I allerede gør hvad I kan i forhold til dette - eleverer hans hovedgærde, giver medicinen og sørger for at han er velreguleret her, giver evt. smertestillende, hvis han har ondt osv.
Det er helt okay, at han sover en længere middagslur - det har han brug for, når hans nattesøvn er så afbrudt som den er og det er også vigtigt med dagssøvnen i forhold til at styrke hans immunforsvar, vækst osv. Så han må stadig meget gerne sove 1.5-2 timer til middag, det lyder helt reelt.
Jeg håber, at I kan bruge lidt af disse tanker videre - sender jer et stor knus med på vejen - rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.