Svar: Vi kæmper med søvn - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Rigtig mange forældre oplever, at søvnen giver ekstra udfordringer med den alder din dreng har nu. Din dreng er - som du også selv skriver - meget mere opmærksom på verden. Han følger rigtig godt med i, hvad der sker omkring ham, han bruger sig selv mere både fysisk og mentalt, han drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydeligt mellem om, han er hjemme eller ude, om han er i favn hos mor eller hos en fremmede. Og det betyder alt sammen, at han let lader sig forstyrre f.eks. når han skal spise. Du vil måske opleve, at han om dagen bliver lagt til, dier hos dig, men så slipper han, begynder at pludre lidt med dig, tager fat og dier igen, slipper igen, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper igen og kikker efter far, som kommer ind i stuen - og så vil han pludselig ikke spise mere, for det er mere interessant at lege og pludre med far...
Samtidig begynder hans søvn også at indeholde flere stadier nu. Spædbarnet skifter mellem at sove en aktiv søvn og en dyb søvn, men med den alder din dreng har nu, så begynder hans søvn rent fysiologisk at indeholde flere stadier og i sammensætning minde om den søvn, som du sover. Og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. I stedet for at komme videre i søvnen, så får han vækket sig selv eller vågner op, er ked af det, urolig og har tydeligt svært ved at sove, selvom han har brug for det.
Hans alder og den store udvikling og måden hans søvn lige nu ændrer sig på, hænger altså sammen og det betyder, at man meget let kan komme ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser og atter slatsover - hele dagen igennem og det lyder faktisk til at være tilfældet hos jer.
Jeg vil anbefale dig, at du forsøger at skabe en rytme, hvor din dreng sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Derudover vli det være rigtig godt, at du forsøger at få givet ham lidt ekstra mælk hele dagen igennem. Du må faktisk gerne amme ham af to omgange mellem hver lur, hvis du fornemmer, at han så kan spise mere og bliver fyldt bedre op. Jo hyppigere du ammer, jo mere mælk vil du producere og det kan være en god idé at få mælkeproduktionen sat lidt op nu - det vil også være super godt, hvis du kan amme ham fast før hver putning. Så det at få mælk indgår som en fast del af hans putteritual. Godt fyldt op med mælk, vil han føle mere ro i kroppen og vil derfor sove bedre og forhåbentlig begynde at sove længere lure. ...
...
Det kan være en god idé i en periode at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur - på den måde får I forlænget hans vågne periode lidt, I får stimuleret han rigtig godt både motorisk og mentalt, så han er mere parat til at sove, når han så bliver puttet til sin middagslur - og igen derfor forhåbentlig vil sove en længere lur midt på dagen.
Hvis det ikke hjælper at amme ham flere gange i løbet af dagen, så kan det være tegn på, at I skal begynde med lidt skemad. Når det bliver aktuelt, vil jeg anbefale, at du starter med lidt skemad til frokost - og først når dette fungerer, så begynder med lidt skemad til aften. Stadig amme ham som du plejer at gøre, smagsprøverne på skemaden skal komme ud over hans vanlige indtag af mælk.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre, vågner ofte også med en ekstra amning og dagen begynder
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur
Ammes og tilbydes efterfølgende et bad, som aktiverer ham rigtig godt både motorisk og mentalt.
Frokost: Ammes efter badet og puttes så til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3. lur
Aften: Ammes - spiser ofte hyppigt i løbet af aftenen og tanker op til natten. Tidspunktet for putning afhænger af hvor sent den 3. lur ligger.
Sen aften: Ammes spiser mere eller mindre i søvne og sover videre
Midt nat: Ammes og sover videre
Du må meget gerne trille ham en tur i barnevognen, hvis du på den måde kan hjælpe ham til at sove en længere lur. Hvis han har tendens til at vågne op efter 20-40 minutter fordi han her skifter søvnstadie, så skal turen du går vare så længe, at han passerer dette tidspunkt og derefter bedre kan sove videre.
Du må også meget gerne lægge dig og amme ham i din seng og blive liggende sammen med ham. Det kan give dig selv lidt ro og hvile midt på dagen, hvilket du naturligvis godt kan have behov for - ofte vil du også med din nærhed bedre kunne holde ham sovende. Og samtidig kan du, med det samme han viser tegn til at ville vågne, være der, berolige med dine hænder, nærhed, kærtegn og evt. tilbyde ham brystet igen - hvorefter han så forhåbentlig sover et lidt længere søvnstræk.
Lige nu skal du ikke være så bange for, om du giver ham dårlige vaner eller andet - det vigtiste er, at du lige nu lærer ham at sove lidt længere lure, så han naturligt føler behov for dette og sikre, at han får mælk nok og altid får mælk, før han sover.
Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke fortsat:) Og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.