Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme til tvillinger


18. april 2016

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære tvillingemor

Tak for dit brev - det lyder som om, at I trives rigtig godt alle sammen, dejligt :)

De fleste børn begynder at kunne nøjes med en lidt længere middagslur, når de er mellem 12-18 måneder gamle. Og da dine børn nu er 15 måneder, så lyder det reelt nok, at de begynder at vise behov for kun én lur...

Men - da de står meget tidligt op, så kommer luren til at ligge meget tidligt, og eftermiddagen bliver meget lang for dem, hvis de ikke sover fra klokken er ca. 12 til 19. Det er 7 timer uden søvn, og det er meget, når de ikke er ældre. Det ville være rigtig godt, hvis de kunne tage bare en kort lur om eftermiddagen f.eks. mellem kl 14-15. Du fortæller, at din datter kan det nogle gange, men hendes bror er svær at få til at sove om eftermiddagen...

Du kan godt gøre det, at du forsøger at afkorte deres lur kl 09, så de ikke sover så lang en lur der - måske kun sover 1 time - i håb om, at de så kan puttes til en rigtig middagslur senere, så eftermiddagen ikke bliver så lang. Så de f.eks. sover fra kl 9-10 og så begge puttes til en middagslur igen kl 13.30, hvor de så kan sove et par timer. Det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra dem, de skal ikke sove mindre, end de gør lige nu, men derimod et spørgsmål om at give dem samme mængde søvn, som de plejer at få, og som de naturligt har behov for, men dog fordelt på to lure og på tidspunkter, som gør, at dagen kan hænge bedre ...


Annonce

... sammen for dem.

Du kan også gøre det, at du forsøger at forlænge deres vågenperiode om formiddagen, så du ikke putter dem allerede kl 09, men forsøger at putte dem langsomt senere og senere, så de i stedet for at være vågne i 3 timer fra kl 06-09 og derefter er vågne i 7 timer fra kl 12-19, prøver at forlænge vågenperiode formiddag, så de på sigt f.eks. lærer at sove tre timer fra kl 11-14. På den måde er antallet af vågne timer det samme, men fordelt, så de er vågne i 5 timer og 5 timer i stedet for i 3 timer og 7 timer...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan forsøge at rykke deres puttetidspunkt om formiddagen ved f.eks. at lægge et bad ind. Et bad vil ofte aktivere dem rigtig godt både motorisk og mentalt. Det kan dog være svært at bade dem begge, hvis du er alene med dem i dagtimerne. Men kan det lade sig gøre, så kan det være en måde at sikre dem en længere vågenperiode på.

Du kan også gøre det, at du forsøger at flytte på deres lur med 15 minutters interval. Så i stedet for at putte dem kl 09, så putter du dem kl 09.15, 09.30, 09.45, 10.00 osv. indtil du rammer det tidspunkt, som du fornemmer vil fungere bedst. Du vil højst sandsynlig ikke kunne flytte tidspunktet fra dag til dag, nogle dage skal du bibeholde samme tidspunkt flere dage i træk, men stille og roligt over måske 5-6 uger, kan du langsomt ændre på deres rytme...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce