Annonce

Annonce

Svar: Amning af 1-årig


14. april 2016

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Gry

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Dejligt at høre, at det går så fint med nedtrapningen af amninger om natten. Det lyder super godt, at jeres lille dreng nu faktisk kan komme videre i søvnen mere og mere på egen hånd og uden at du behøver give ham brystet - det er ligesom det skal være, det er helt naturligt, at han har mange små opvågninger om natten, det har vi alle sammen:)

Det lyder heller ikke helt forkert med ca. 10 timers nattesøvn, selvom det naturligvis kunne være dejligt, hvis han kunne sove en time mere. Det afhænger dog helt af, hvor lang dagssøvn han tager - samlet har han sandsynligvis "kun" brug for at sove 13.5 time i døgnet, så hvis han sover godt og længe om dagen, så vil nattesøvnen naturligt være kortere. Det betyder ikke, at du nu skal begynde at afkorte hans dagssøvn - det at han er begyndt i vuggestue giver ham naturligt ekstra behov for de afbræk, som søvnen giver ham, og derfor skal han have lov til at sove, som han gør lige nu, og så må du se hvad tiden bringer.

Jeg synes det lyder fint, at du lige nu prioriterer at amme ham tidlig morgen kl 05. Du kan gøre som nu, så du står op med ham og først ammer, når lyset er tændt - du kan også prøve at amme ham liggende i din seng, for at se om du netop med den tidlige amning kan få ham til at sove en smule længere, så dagen ikke starter helt så tidligt. Det lyder hårdt, hvis I skal stå op kl 05 hver dag...

Jeg synes det er en fordel, hvis amningen ligger kl 05 fremfor om formiddagen. Når amningen ligger så tidligt, så påvirker den ikke umiddelbart hans indtag af morgenmad eller anden mad. Samtidig kan den som sagt sikre lidt længere og bedre søvn. Derudover så vil det naturligt kunne være sværere for pædagogerne i vuggestuen at trøste og berolige ham, hvis han er vant til at blive ammet om formiddagen - han vil jo fornemme dette behov og derfor søge dette og blive ked af det, når de ikke kan give ham det han søger. En rytme, hvor han således ikke ammes i de timer, hvor han passes, kan derfor være en fornuftig plan :)

Og det gælder så også dit spørgsmål om, hvorvidt det er en god idé, at du ammer om dagen, hvor ...


Annonce

... det ikke har noget med søvn at gøre - ja - det kan være en god idé, at du feks. lige nu vælger at amme ham eftermiddag, fordi han godt kan have glæde af, at I mødes på denne måde efter at have været adskilt. Han føler trøst og ro ved at du prioriterer amningen her og det er en hyggestund for jer begge. På sigt skal amningen om dagen dog helt trappes ud, så det "kun" er om aftenen, før han skal sove, at han bliver ammet.

Og nej - jeg tror faktisk ikke, at nattesøvnen bliver bedre, hvis du stopper med at amme om aftenen. Amningen er med til at geare ned, finde roen i kroppen og overgive sig til søvnen. Det er en tryg og god måde at afslutte dagen på. Det har naturligvis betydning, hvordan han falder i søvn. Han bør ikke falde i søvn med brystet i munden, og han bør så vidt muligt falde i søvn i egen seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Det er utrygt for ham, hvis han falder i søvn i din favn eller i din seng og så flyttes til egen seng i løbet af natten - det vil gøre ham forvirret og ked af det, når han så vågner op og lige skal sikre sig, at alt er som da han faldt i søvn - og det kan øge hans behov for brystet. Hvis du i stedet for at amme ham f.eks. har ham i armene, vugger ham og på den måde hjælper ham til at sove uden brystet, så er der en stor risiko for, at han bliver uhensigtsmæssigt afhængig af dette - og så sover han ikke bedre.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når det er sagt, så er det dog korrekt, at amningen naturligt skal skrues ned, så han får mindre og mindre mælk og mere rigtig mad - ligesom han stille og roligt også skal lære at lade sig trøste og berolige på anden måde end ved brystet. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at "nøjes med" 1-2 amninger i døgnet, nu hvor han er 12 måneder gammel. Mange kvinder vælger dog at bibeholde en amning i døgnet i rigtig lang tid og det fungerer rigtig godt i mange familier - og så længe du selv synes det er dejligt at amme og I begge nyder det, så må du naturligvis gerne fortsætte med det - også selvom familien kommer med kommentarer :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce