Annonce

Annonce

Svar: Blesituationen


8. april 2016

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære A´s Mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan ikke helt tyde, om jeres dreng godt vil tisse på toilettet? Og det kun er afføringen, som han kræver en ble til eller ignorerer?

Mange børn oplever det at skulle af med afføring, som at skulle give slip på en del af sig selv. De ser simpelthen afføringen som en del af dem, og vil i en længere periode f.eks. også have svært ved at skylle afføringen ud i toilettet...

Du skal sikre dig, at han ikke har ondt. Han må ikke have en lille rift ved endetarmen, som gør, at det f.eks. svier, når han sidder på toilettet.

Du skal også sikre dig, at han ikke har hård mave eller tynd mave. Det er vigtigt, at hans mave fungerer. Han må ikke have tynd mave, som han ikke kan holde på - men afføringen må heller ikke være så hård, at det gør ondt at få den ud. Hvis maven ikke fungerer optimalt, så vil han kunne begynde at holde sig, det kan give forstoppelse og gøre renlighedsperioden sværere, og det kan være en dum cirkel at havne i.

Nogle børn har behov for lidt kostændringer, for at få maven til at fungere optimalt. Andre børn har behov for at få f.eks. laktulose i en periode....

Det er vigtigt, at I hjælper ham på toilettet. Hvis maven fungerer, vil I ofte begynde at kunne fornemme, hvornår han har afføringstrang - og her skal han hjælpes på toilettet. Han skal ikke spørges - men skal følges derud. I skal holde fast i, at det skal han samtidig med, at I naturligvis betrygger og beroliger, forklarer ham, at I vil hjælpe ham, at I godt ved at det er svært, men at I hjælper hinanden med, at det skal lykkes.

Med den alder han har, så kan I godt læse bøger om emnet og også meget gerne bøger, der handler om, hvordan kroppen fungerer. At maden vi spiser kommer ind i gennem munden, videre ned i maven, ud i tarmene og ud som tis og afføring.. så I taler om det, som noget helt naturligt. At læse om andre børn, som skal smide bleen kan også være en god idé, det viser også, at det her er noget, som alle skal.

I må også meget gerne sætte jer ned og tale med ham om, at nu hvor han bliver 4 år, så vil I rigtig gerne hjælpe ham med at lære at bruge toilettet - ligesom mor og far gør. Ikke fordi han skal være storebror eller lignende, og det er vigtigt, at han ikke føler sig forkert. Mere for at forklare ham, at der er ...


Annonce

... forskellige ting, som man skal lære, og nu er det tid, at han lærer at lave på toilettet - og igen - I ved godt, at det er svært, men I vil hjælpe ham.

Du skriver, at det er tydeligt at se, hvornår han har afføring - men han vil kun lave det i bleen. Hvis han holder fast i dette, så kan det være nødvendigt i en periode at lade ham bruge bleen - fordi han mærker afføringstrang, oplever at presse, oplever at det ikke gør ondt, er farligt eller lignende - men hvor I samtidig også sætter lidt krav. Han skal f.eks. ikke lave i bleen bag sofaen - det foregår ude på badeværelset. Og helst på toilettet. Han kan altså godt have bleen på, imens han sidder på toilettet, så han en overgang vænner sig til at sidde der.

I skal naturligvis sikre jer, at han har et toiletsæde, som passer til ham og en lille fodskammel kan også være en god idé. I må også gerne sætte jer foran ham og lade ham hvile fødderne på jeres lår og så holde om ham, når han presser. Hjælpe ham med at vugge lidt frem og tilbage imens afføringen kommer ud - så han mærker, at I er der, I opmuntrer, støtter, guider. Når han har klaret det et par gange, så er han forhåbenligt kommet over den lille hurdle og tør måske så selv.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder også som om, at I skal prøve at udnytte sommeren, og at det bliver varmere i løbet af de næste 2 måneder. Han må gerne få bleen af og løbe rundt i haven uden ble, så han vænner sig til, at han ikke behøver have ble på, det kan være lidt befriende uden. Han kan evt. få badebukser på - og I kan forklare ham, at man ikke har ble på under badebukser - igen som en helt naturlig regel, det er sådan, det er:)

I skal naturligvis også overveje, om han holder igen, protesterer mod renligheden, fordi han mærker, at du er gravid og fornemmer de ekstra krav, som i den forbindelse stilles til ham. At holde på bleen er jo en måde fortsat at få lov til at føle sig lidt lille på, og det kan man godt have brug for, når man skal være storebror. Prøv derfor også at overveje, om I kan give ham lidt ekstra nærhed, opmærksomhed osv. så han ikke føler sig presset over de forandringer som kommer - og som han naturligt stadig har svært ved helt at forholde sig til, fordi han jo ikke er ældre end han er...

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre:) - og stort tillykke med 4 års fødselsdagen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce