Svar: Frokost uden gaffel
Kære Lene
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at din dreng er så glad for at spise med bestik, og det vil naturligvis være rigtig godt, hvis du kan lave madpakker, som møder dette behov :) Det er dog også værd at medtænke, hvorfor han har så svært ved at "røre ved maden" - har han altid haft det? Er det generelt svært for ham at røre ved forskellig konsistens, tekstur osv.?
Jeg spørger fordi nogle børn har det der hedder taktil skyhed overfor mad. Den taktile sans er følesansen, og når det drejer sig om mad, så vil nogle børn reagere på maden i munden, - de kan have svært ved at kapere maden i munden, svært ved at have maden på tungen, svært ved at tygge den, synke den osv. Andre børn reagerer på berøring - altså bryder sig ikke om, at maden klistrer, føles ru, hård, varm, kold eller lignende. Og hvis din dreng ikke bryder sig om at røre ved maden, så vil han naturligvis foretrække at spise med gaffel.
Hvis han har problemer med berøring, så vil du måske også opleve, at han ikke bryder sig om at lege med modellervoks, han kan ikke lide at bygge sandkager i sandkassen, bryder sig ikke om at gå med bare tæer i græsset, vil ikke være med til at forme bollerne, når I bager, bryder sig ikke om fingermaling osv.
Det er naturligvis vigtigt at finde en balance mellem at stimulere berøringssansen og finde ud af, om han kan have brug for nogle sansemotoriske øvelser - og så også sikre ham mad og noget at spise.
Nogle børn har glæde af klapsammen-madder, hvor pålægget ligger inde i brødet, så de ikke skal røre ved ...
... pålægget, men kun ved brøddet. Kvarte rundtenom klappet sammen kan derfor være en god idé. Nogle børn vil her også foretrække forskelligt fast pålæg, som kødpålæg, ost eller lignende fremfor æggesalat, makrelsalat eller leverpostej, der kan "smatte ud" mellem madens sider.
Rugbrødsbjælker uden pålæg, der skal gnaves, vil også for nogle børn være et hit. Det samme kan udskåret grønt og frugt. Det er her vigtigt, at det er i mundrette stykker, som han let kan tygge sig igennem. Han kan på samme måde også få et hårdkogt æg eller lignende med, som han kan spise ved siden af brøddet.
Ellers kan du også sagtens give ham f.eks. pastasalat med, som han kan spise med en gaffel. Også hvedekerne-salat, kogte ris med lidt kød, grønt osv. i kan medgives som madpakke. Det kan sagtens være rester fra aftensmaden.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Pirogger med forskelligt fyld kan også bruges i madpakken og kan fint gnaves med hænderne. Det samme kan små madpandekager, et pitabrød eller lignende. Det kræver dog, at han har vita wrap eller anden form for madpapir, der kan hjælpe ham med at holde sammen på det - det er svært, når man ikke er ældre:)
Husk at frikadeller, - kød eller fiskedeller, sagtens kan komme hele med i madpakken og gnaves. Mange børn vil gerne gnave på denne måde og lidt remoulade og lidt citron kan f.eks. gives med i en lille bøtte ved siden af. Også kyllingelår, stegte stykker kylling fra aftenen i forvejen kan bruges i madpakken, som gnavemad, og hvor han ikke behøver gaffel.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder