Annonce

Annonce

Svar: Hvilken søvnmetode kan du anbefale?


3. april 2016

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Rigtig mange børn vil i din datters alder begynde at protestere mod at sove, og det er der mange grunde til:

De har for det første rigtig svært ved at slappe af i kroppen. Din datter er motorisk rigtig godt igang. Hun kravler, rejser sig ved tingene, øver sig måske småt i at gå lidt rundt - og det gør at hun har en stor motorisk rastløshed i kroppen. Det er svært at ligge stille og hun har en naturlig lyst til at kravle rundt, rejse sig osv. når hun skal sove.

Hun har også en stor mental uro. Det at hun nu bevæger sig mere omkring motorisk gør, at hun oplever verden større. Hun får langt flere stimuli og alt hvad hun oplever skal bearbejdes, når hun sover. Det gør, at hun lige nu har svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne - hun har en slags protest "jeg vil ikke sove, jeg vil hellere opleve" i sig og når hun endelig sover, så sover hun ofte dårligere og mere uroligt, fordi hun lige nu drømmer ekstra meget.

Hun er også i separationsfasen og er igang med at finde ud af at være mere og mere på egen hånd. Det betyder, at hun øver sig i at kravle væk fra dig, være på afstand af dig, men for at kunne dette, så er hun også nødt til at føle sig ekstra knyttet til. Derfor vil hun nogle gange klynge sig lidt ekstra til dig, vil op på dit skød, vil være i din favn og andre gange vil hun skubbe dig væk, vise dig, at hun godt kan selv, vil selv.

Hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvor du går hen. Når hun ikke kan se dig, så vil hun naturligt kunne føle sig forladt og alene. Hun forstår ikke, at du er lige ude på den anden side af væggen og at du kan komme ind til hende hurtigt. Når du er væk, så er du bare væk...

Hun forstår heller ikke tid. Hun ved ikke, når du går, om du er væk i 3 minutter eller i 3 timer, hun mærker bare at du forsvinder - og hun er så lille, at hun ikke forstår en forklaring om, at du kommer tilbage igen om lidt...

Alt dette er man naturligvis nødt til at tage hensyn til, når din datter skal puttes. Derfor skal du hele tiden prøve at vurdere, hvordan hun vil sove bedst. Hvis du kan sidde hos hende, og hun så sover i løbet af få minutter, så er det langt at foretrække fremfor, at du går og hun så bliver ked af det og begynder at forbinde det at sove med noget som ...


Annonce

... ikke er trygt, dejligt og rart.

Hvis hun derimod oplever din tilstedeværelse som mulighed for underholdning og leg. Hvis hun ikke falder til ro ved, at du er der, men i stedet ser det som en mulighed for at lege og tumle rundt med dig, så kan det godt være en mulighed at gå - og her bruge det, som jeg kalder for se-til-metoden.

Se-til-metoden går ikke ud på at kontrollere barnets gråd, men handler om at lære din datter, at du stadig er der, selvom hun ikke kan se dig. Hvis hun begynder at græde, så skal du naturligvis blive hos hende - det er vigtigt at hun er tryg og ikke er bange for at være alene. Vælger du at gå, så skal du også kun være væk i max 3 minutter - og du skal ikke forlænge tiden. Det er vigtigt, at du går tilbage til hende - også selvom hun ikke græder. Det er netop ikke meningen, at hun skal nå at blive ulykkelig. Det du ønsker at lære hende er, at hun godt kan ligge lidt alene, og du kommer tilbage igen. Hun behøver således ikke græde, for at få en reaktion fra dig - hun kan trygt og roligt regne med, at du kommer og er der for hende, når hun har brug for det og derfor kan hun trygt lægge sig til at sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal naturligvis sikre dig, at hendes puttetidspunkt er passende, så hun er parat til at sove, når du putter hende. Du skal også sikre dig, at hun har fået mad, vand, ren ble osv. så hun også på den måde er parat til at sove. Alt omkring hende skal være i orden, så hun kan slappe af og lade roen komme over sig.

Hvis hun er vant til, og hun har brug for, at du sidder hos hende til hun sover, så kan det naturligvis være svært at ændre på dette på blot en uge - især med den alder hun har nu. Det er dog ofte ikke noget problem i vuggestuen. Her vil hun spejle sig i de andre børn og pædagogerne gør naturligt tingene anderledes end du gør derhjemme - og hun lærer hurtigt de nye rutiner. Du skal naturligvis også være opmærksom på, at hun hjemme kan have ekstra meget behov for din nærhed og tætte kontakt, når hun skal sove - når I er adskilt i løbet af dagen, vil hun naturligt have ekstra meget brug for at mærke, at du er der for hende - og det vil især vise sig, når hun skal sove og sige farvel til dagen og alle oplevelserne.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke! Også med vuggestuestarten:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce