Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn selv og natamning - 9 mdr.


1. april 2016

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Tak for dit brev, og jeg vil meget gerne uddybe :)

Det lyder super godt, at Sia kan falde i søvn i barnevognen om dagen, - uden at have brystet men med sin putteklud. Dette skal du endelig holde fast i og meget gerne forsøge at overføre til aften og nat:)

Det er helt naturligt, at hun i forbindelse med sygdom, har søgt dit bryst og din nærhed mere, og at hun stadig søger dette. Hun er lige nu i separationsfasen og vil derfor naturligt være ekstra brystsøgende og samtidig vil sygdomsperioden have skubbet lidt ekstra til denne fase og hendes behov for bryst, så der er en naturlig forklaring på, at amningerne er blevet skruet lidt op...

Du skal naturligvis prøve at finde balancen mellem at give hende den ekstra nærhed og tætte kontakt, som hun viser behov for, men uden at tilbyde hende brystet. Hun begynder med den alder, hun har nu, godt at kunne skelne mellem bryst og mor. I er ikke længere "et hele". Hun ved f.eks. godt, at hun ved at bide dig i brystet, kan få en reaktion fra dig - og derfor vil det være rigtig fint, at du nu forsøger at arbejde på at trøste, berolige osv. uden at brystet behøver være en del af dette. Puttekluden er god, kærtegn, beroligende ord, holde om hende osv. er alt sammen rigtig fint.

Om formiddagen, når hun har fået morgenmad og virker søgende, så vil det være rigtig godt, at du tilbyder hende et mellemmåltid og vand af kop - som alternativ til brystet, ligesom hun kan få sin putteklud osv. Så du på den måde forsøger at holde fast i at hun får bryst 3 gange i døgnet... Du skal ikke give hende en "kold tyrker", forstået på den måde, at hun fra den ene dag til den anden slet ikke må få bryst, men prøve at tilbyde et alternativ. Hun har stadig dig, du lytter til hende, holder om hende osv. Du tilbyder hende lidt mad og lidt vand, så hun får noget, hvis hun er sulten eller tørstig. Du lader hende naturligt ikke græde, men forsøger at trøste og også aflede og hjælper hende videre. Og hvis hun er helt ulykkelig, så får hun brystet, men her prøver du så at afkorte amningen mere og mere, så hun ikke længere fyldes med mælk.

Godnatgrøden bør være en grovere grød som flerkornsgrød, havregrød eller mysligrød. Lavet med modermælkserstatning og hun kan få mme eller vand af kop sammen med grøden.

Om aftenen så synes jeg, at du skal forsøge om du kan amme hende og derefter flytte hende i seng - du kan evt. gøre det, at du lægger dig og ammer hende, herefter skifter hende og så ammer du hende og flytter hende i seng. Når du lægger en skiftning ind mellem amningerne, så kan du nogle gange være heldig at forhindre, at hun vågner op efter 30 minutter, søger brystet, ...


Annonce

... ammes og sover igen. Dette kan naturligvis være lidt svært at kombinere med bad og grød... men det kan godt være at netop grøden vil gøre, at hun ikke behøver blive ammet den ekstra gang, så hun får aftensmad, kommer i bad, får godnatgrød, får børstet tænder, ammes og puttes i seng.

Der er en lille risiko ved at du ligger så tæt med hende, når hun skal sove - fordi det giver hende mulighed for at søge brystet igen og igen og derfor bliver uhensigtsmæssig afhængig af brystet. Derfor er det umiddelbart en god idé, hvis du i en periode kunne prøve at sætte dig, amme hende og derefter putte hende i seng og så i sengen berolige hende med putteklud, kærtegn, vugge hende lidt i sengen, hvor hun ligger osv. Så du på den måde overfører ritualet fra om dagen til om aftenen.

Om natten skal du forsøge at hjælpe hende videre i søvnen, uden at give hende bryst eller andet i munden - og som udgangspunkt skal hun heller ikke tilbydes vand. Hun burde ikke være tørstig om natten, hvis hun spiser og drikker godt hele dagen igennem. En plan kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle og lignende. Suppleres også meget gerne med grøntsagsmos (hjemmelavet eller købt), vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtmos med lidt mme på og vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter, hvor der er moset mad og også mad i stykker og større stykker, som hun selv kan sidde og gumle på. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30, får herefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen

Hvis I begynder at tilbyde hende vand, hver gang hun har sine små opvågninger om natten, så lærer I hende, at hun fortsat skal indtage en del af sit væskebehov om natten. Hun bør derimod lære, at hun kan indtage sit behov i løbet af dagen og om aftenen... Prøv derfor om I kan undgå at give hende vand - og hvis hun virker tørstig og I vælger at tilbyde lidt vand, så holde mængden nede og hele tiden være opmærksomme på at få øget hendes væskeindtag i dagtimerne i stedet:)

Håber I kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - knus med på vejen - og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce