Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn selv og natamning - 9 mdr.


1. april 2016

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Tak for dit brev, og jeg vil meget gerne uddybe :)

Det lyder super godt, at Sia kan falde i søvn i barnevognen om dagen, - uden at have brystet men med sin putteklud. Dette skal du endelig holde fast i og meget gerne forsøge at overføre til aften og nat:)

Det er helt naturligt, at hun i forbindelse med sygdom, har søgt dit bryst og din nærhed mere, og at hun stadig søger dette. Hun er lige nu i separationsfasen og vil derfor naturligt være ekstra brystsøgende og samtidig vil sygdomsperioden have skubbet lidt ekstra til denne fase og hendes behov for bryst, så der er en naturlig forklaring på, at amningerne er blevet skruet lidt op...

Du skal naturligvis prøve at finde balancen mellem at give hende den ekstra nærhed og tætte kontakt, som hun viser behov for, men uden at tilbyde hende brystet. Hun begynder med den alder, hun har nu, godt at kunne skelne mellem bryst og mor. I er ikke længere "et hele". Hun ved f.eks. godt, at hun ved at bide dig i brystet, kan få en reaktion fra dig - og derfor vil det være rigtig fint, at du nu forsøger at arbejde på at trøste, berolige osv. uden at brystet behøver være en del af dette. Puttekluden er god, kærtegn, beroligende ord, holde om hende osv. er alt sammen rigtig fint.

Om formiddagen, når hun har fået morgenmad og virker søgende, så vil det være rigtig godt, at du tilbyder hende et mellemmåltid og vand af kop - som alternativ til brystet, ligesom hun kan få sin putteklud osv. Så du på den måde forsøger at holde fast i at hun får bryst 3 gange i døgnet... Du skal ikke give hende en "kold tyrker", forstået på den måde, at hun fra den ene dag til den anden slet ikke må få bryst, men prøve at tilbyde et alternativ. Hun har stadig dig, du lytter til hende, holder om hende osv. Du tilbyder hende lidt mad og lidt vand, så hun får noget, hvis hun er sulten eller tørstig. Du lader hende naturligt ikke græde, men forsøger at trøste og også aflede og hjælper hende videre. Og hvis hun er helt ulykkelig, så får hun brystet, men her prøver du så at afkorte amningen mere og mere, så hun ikke længere fyldes med mælk.

Godnatgrøden bør være en grovere grød som flerkornsgrød, havregrød eller mysligrød. Lavet med modermælkserstatning og hun kan få mme eller vand af kop sammen med grøden.

Om aftenen så synes jeg, at du skal forsøge om du kan amme hende og derefter flytte hende i seng - du kan evt. gøre det, at du lægger dig og ammer hende, herefter skifter hende og så ammer du hende og flytter hende i seng. Når du lægger en skiftning ind mellem amningerne, så kan du nogle gange være heldig at forhindre, at hun vågner op efter 30 minutter, søger brystet, ...


Annonce

... ammes og sover igen. Dette kan naturligvis være lidt svært at kombinere med bad og grød... men det kan godt være at netop grøden vil gøre, at hun ikke behøver blive ammet den ekstra gang, så hun får aftensmad, kommer i bad, får godnatgrød, får børstet tænder, ammes og puttes i seng.

Der er en lille risiko ved at du ligger så tæt med hende, når hun skal sove - fordi det giver hende mulighed for at søge brystet igen og igen og derfor bliver uhensigtsmæssig afhængig af brystet. Derfor er det umiddelbart en god idé, hvis du i en periode kunne prøve at sætte dig, amme hende og derefter putte hende i seng og så i sengen berolige hende med putteklud, kærtegn, vugge hende lidt i sengen, hvor hun ligger osv. Så du på den måde overfører ritualet fra om dagen til om aftenen.

Om natten skal du forsøge at hjælpe hende videre i søvnen, uden at give hende bryst eller andet i munden - og som udgangspunkt skal hun heller ikke tilbydes vand. Hun burde ikke være tørstig om natten, hvis hun spiser og drikker godt hele dagen igennem. En plan kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle og lignende. Suppleres også meget gerne med grøntsagsmos (hjemmelavet eller købt), vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtmos med lidt mme på og vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter, hvor der er moset mad og også mad i stykker og større stykker, som hun selv kan sidde og gumle på. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30, får herefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen

Hvis I begynder at tilbyde hende vand, hver gang hun har sine små opvågninger om natten, så lærer I hende, at hun fortsat skal indtage en del af sit væskebehov om natten. Hun bør derimod lære, at hun kan indtage sit behov i løbet af dagen og om aftenen... Prøv derfor om I kan undgå at give hende vand - og hvis hun virker tørstig og I vælger at tilbyde lidt vand, så holde mængden nede og hele tiden være opmærksomme på at få øget hendes væskeindtag i dagtimerne i stedet:)

Håber I kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - knus med på vejen - og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce