Annonce

Annonce

Svar: En forvirret mor :(


28. marts 2016

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Saher

Tak for dit brev, det er rigtig godt du skriver og jeg vil meget gerne uddybe og svare på dine spørgsmål :)

Jeg ved ikke helt, hvad du har læst - men her er hvad gælder:

I 7 måneders alderen vil de fleste børn trives med 4 flasker i døgnet. Og i 8-9 måneders alderen vil de fleste børn trives rigtig fint med 3 flasker i døgnet, - og det lyder som om, at din dreng begynder at kunne nøjes med tre flasker nu. Det lyder rigtig dejligt for jer begge, hvis han begynder at kunne sove igenne om natten, og du må derfor gerne give ham flaske tidlig morgen (f.eks. 04), før middagslur (f.eks. kl 14.30) og før putning til natten (f.eks. kl 20.30). Derudover skal han have modermælkserstatning i sin grød og mos, og han skal tilbydes vand af kop til alle måltider. Hvis han får mellem 500-700 ml mme dagligt, spiser både grød og mos og drikker vand af kop, så lyder det rigtig fint med den alder han har:)

De nætter, hvor han vågner og har behov for flaske kl 01/02, synes jeg stadig, at du skal tilbyde ham flasken - han er trods alt kun 7 måneder, og det lyder som et reelt behov. Men de dage, hvor han sover igennem, er det helt okay - det lyder som en naturlig overgang mellem at være 7 og 8 måneder gammel - og du er nødt til at være lidt fleksibel og følge hans behov:)

Mit forslag til en dagsplan, som den kan begynde at se ud nu og næste måned frem - og lavet ud fra dine angivne tider, kan se således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske og sover videre

Morgen 8: Havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9.30-10: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på selv og frugtmos som nu. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 13.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ristede rugbrødsbjælker, kogte blomkål- og broccolibuketter eller lignende i hånden at gumle på selv, suppleres med lidt små rugbrødshapsere med smørbart pålæg, vand af kop.

Flaske ca 14.30 - og puttes til sin middagslur som nu

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos med mme, vand af kop.

Aften 18.30-19: Familiemad - skal begynde at spise samme mad som du selv spiser - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Maden skal smage af noget og der skal være moset mad og også mad med mere bid. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædes, smøres med creme osv. efter behov.

Godnatgrød kan evt. indføres i 8 måneders alderen. Får herefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca 20.30-21, som nu

Sen aften eller først på natten: Flaske efter behov. Kan han undvære den, ...


Annonce

... er det fint. vågner han og har behov for den, så giver du den.

Med hensyn til type 1 og type 2 erstatning, så er det rigtig fint, at du tilbyder din dreng type 2. Det kaldes også en tilskudsblanding og producenterne anbefaler disse fra 6 måneders alderen. Der er ofte lidt mere jern i tilskudsblandinger og det er fint, at du giver den i flaske og i skemaden. Du kan også give type 1 - i følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at skifte til type 2, hvis barnet trives med type 1... men der er ikke noget i vejen for, at du har skiftet:) Du skal derfor ikke være bekymret for, om din dreng har manglet næring. Det lyder helt fint, det du har gjort :)

Med hensyn til mængden af skemad, så er det rigtig fint, at du giver ham f.eks. 1 dl. grød eller mos, så han stadig har plads i maven til mælken. Det er bedre, at du giver ham 1 dl., og han så drikker sin flaske, end at du giver ham 2 dl. skemad, og han så afviser flasken og ikke drikker mælk nok. Stille og roligt vil skemaden dog begynde at fylde mere, og han vil have brug for flere små måltider hele dagen igennem - og antallet af flasker skal skrues ned. Og med den alder han har nu, vil det være rigtig godt, at du ikke giver flaske om aftenen i stedet for aftensmad, men at du forsøger at tilbyde ham mad, som du også selv spiser, vænner ham til at spise aftensmad sammen med dig og så giver ham flaske, før han skal sove. Der går normalt tid mellem de to måltider - hvis I f.eks. spiser aftensmad kl 18.30-19 og han så får flaske kl 20.30-21, så burde han have plads i maven til begge dele. Og når han bliver 8 måneder, har han måske også plads til en lille portion godnatgrød, før han tilbydes flaske jf dagsplanen...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tilskudsblandinger, altså type 2, mætter ikke mere end modermælkserstatning, så han sætter ikke sit indtag af mælk ned, fordi du skifter til type 2. Og du må gerne give type 2 i både flaske og i mad, da han lyder til at trives med dette:)

Det er helt okay, at du giver din dreng modermælkserstatning/tilskudsblanding fra brik. Det er varmebehandlet (UHT) og dermed sterilt. Det er praktisk i hverdagen og praktisk at have med, når I skal på tur osv. Han behøver ikke få pulver - erstatning i brik, er dog dyrere end erstatning i pulverform.

Jeg kan godt forstå, du bliver lidt forvirret - og måske vil du have glæde af at læse min bog "Helens bog om Amning & Flaske". I den kan du læse om modermælkserstatning, indholdsstoffer, flaskegivning, flaskeproblemer, behov osv.

Jeg håber, at du har fået lidt ro af ovenstående - rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce