Annonce

Annonce

Svar: Middagslur - 2 år, 9 mdr.


27. marts 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære skattepigens mor

Tak for dit brev :)

Det er altid svært med søvnen og overgange - det er svært, når børn går fra at sove 3 lure til 2 lure dagligt. Det er svært, når de går fra at sove 2 lure til kun at sove en lur. Og det er svært, når middagsluren helt skal springes over. Der vil ofte være tale om en overgangsperiode, hvor jeres datter nogle dage har brug for middagsluren stadigvæk og andre dage klarer sig uden, og den fleksibilitet er der nødt til at være. Det betyder dog også, at de dage, hvor hun sover middagslur, så vil hun naturligt sove sent om aftenen og på sigt kan det naturligvis betyde, at hendes rytme skrider - det er dog sjældent et problem, netop fordi der er tale om en periode og de dage, hvor hun springer middagsluren over bliver flere og flere, og det bliver mere sjældent, at hun pludselig har brug for en lille lur midt på dagen...

Det lyder for mig som om, at jeres datter som udgangspunkt ikke længere har behov for middagslur - hun falder heller ikke i søvn i bilen om eftermiddagen, når I henter hende og kører hjem. Og nogle dage, vil hun så have behov, og skal her naturligvis have lov til at sove - men dagene imellem, hvor det er nødvendigt, bliver længere... :)

I weekenden, hvor I gerne vil besøge familie, venner osv. og kan mærke, at hun har svært ved helt at holde dagen igennem, men hvor I samtidig også fornemmer, at det ikke fungerer, hvis hun sover til middag - kan det være en god idé, hvis I en overgang kan lade hende sove lidt længere om morgenen. Vågner hun af sig selv tidligt morgen, så er det naturligvis sådan, men hvis hun ikke vågner af sig selv så prøv om I kan undgå at vække hende og lad ...


Annonce

... hende sove lidt længere.

Samtidig vil det, at hun netop vågner af sig selv ofte også gøre en forskel i forhold til hendes overskud. Hvis hun kan sove lidt længere og vågne af sig selv, så vil hun have lettere ved at klare dagen, end hvis hun vækkes om morgenen.

Det er også altid en god idé at tilbyde hende et middagshvil - det betyder, at hun ikke behøver sove, men blot kan lægge sig og slappe af. I kan sidde hos hende, læse en historie højt eller lignende - og hun får på den måde slappet lidt af i kroppen. Det giver en pause fra dagens aktiviteter og uro.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan lægge hende i seng eller tilbyde hende at ligge på sofaen eller på en madras på gulvet. Det afhænger helt af, hvad I fornemmer vil passe bedst hos jer. Hvilestedet bør være uden tv og legetøj, der kan virke forstyrrende - det er vigtigt, at hun kobler af. Nogle børn har dog glæde af lidt afslappende musik.

En hvilesnack i form af lidt frugt, en grovbolle, en råkost eller lignende kan være en god idé som del af hvileritualet. fysisk nærhed, - at I lægger jer sammen med hende eller at I sidder hos hende, holder i hånden eller lignende - måske giver hende lidt massage, gennemgår kroppen og får arme, ben, fingre, tæer til at slappe af en for en kan være rigtig dejligt og give en god ro. Sæt tid på - så hun ved, hvornår hviletiden stopper. Og ender hun med at falde i søvn - ja så havde hun brug for luren, men sover hun ikke, så er det helt fint, så var det godt, at hun lige lå og fik slappet lidt af i kroppen:)

Jeg håber, at I kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat og dejligt at høre, at det går stille og roligt fremad med graviditeten:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce