Annonce

Annonce

Svar: Stoppe med at give frokostflaske


27. marts 2016

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev :)

De fleste børn vil, når de er 10 måneder gamle trives rigtig fint med to flasker i døgnet. Disse to flasker kan f.eks. ligge før middagslur og før putning om aftenen, eller de kan ligge aften og sen aften.

Hvis din datter er vant til at få flaske, som en fast del af sit putteritual før middagsluren, så kan I godt prioritere at bibeholde denne, når hun starter i vuggestue. Det kan gøre det lettere for hende at overgive sig til søvnen - det er genkendeligt og trygt i en helt ny og fremmed verden, og det kan også gøre det lettere for pædagogerne at putte hende. Stille og roligt kan flasken så trappes ud, og hun kan lære at sove uden - men måske vil den hjælpe hende en overgang...

Hvis du gerne vil væk med flasken om dagen nu, så kan du naturligvis også arbejde på dette. Jeg vil anbefale, at du sammen med flasken har en putteklud, så hun stille og roligt vænnes til at putte med denne og får den som nyt ritual. Kluden kan evt. kobles til en sut. Når du giver hende flaske, så følger kluden med - når flasken slippes, så følger kluden med over i sengen.

Stille og roligt trappes mængden af mme i flasken ned. Så i stedet for at hun f.eks. drikker 180 ml, så får hun 160, 140, 120, 100 ml. Og så går hun over til at få lidt mme af en kop en overgang, før hun så puttes. Og til sidst kan hun så undvære mælken før putning - men kluden er der stadig.

Frokost serveres fint kl 11-11.30, det tidspunkt passer sandsynligvis fint med vuggestuens rytme, og hun kan spise sammen med flere af de andre børn. Før hun puttes, kan hun evt. tilbydes en banan og en kop mme som en fast del af putteritualet - og stille og roligt kan gives vand i stedet, hvis hun er tørstig før sin ...


Annonce

... lur.

Det vil være en rigtig god idé, at du taler med personalet om, hvornår din datter plejer at blive puttet og beskriver hendes rytme. Hun har umiddelbart en rytme, som fungerer rigtig godt, og det vil de naturligvis gerne vide - og også gerne hjælpe med at bibeholde:) Det kan sagtens tænkes, at hun ved start i vuggestuen vil blive ekstra træt, eller få svært ved at overgive sig til søvnen, - der sker rigtig meget, og der er mange nye stimuli og oplevelser. Men det kan hjælpe hende at rytmen er nogenlunde, som den plejer at være, og at putteritualet også er genkendeligt.

Det er rigtig dejligt, at vuggestuen er så fleksibel som den er og følger børnenes individuelle behov - dejligt! Men de skal naturligvis lære hende at kende og lære at aflæse hendes signaler, og her kan det hjælpe med din dagsplan - det kan være med til at sikre, at hun ikke bliver overtræt og får ekstra svært ved at sove. Fleksibiliteten kommer så ind der, hvor hun nogle gange måske har brug for at blive puttet tidligere end hun plejer, fordi hun naturligt bliver ekstra træt - og andre gange måske har brug for at sove lidt senere, fordi hun nyder alt det nye der sker, og derfor ikke "har tid til" at sove, men hellere vil lege og følge med - dog igen uden at hun bliver overtræt:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er derfor en god idé at drøfte dagsplanen og hendes rytme med vuggestuen, så de støtter op om, at hun faktisk har så god en rytme, som hun har - og så naturligvis være indstillet på, at der kan være behov for fleksibilitet, både på grund af den alder hun har, men også fordi det er en stor omvæltning at starte i vuggestue og skulle vænne sig til en helt ny hverdag:)

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke med det hele!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce