Annonce

Annonce

Svar: Tilpasning af dagsrytme i forhold til sommertid


27. marts 2016

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Du kan sagtens vælge at lade din datter have den rytme, som hun har nu. Om hun starter dagen kl 7 eller kl 8 betyder ikke noget for hendes søvn, så er hele rytmen blot rykket en time, og hvis hun og du trives med dette, så er det fint - man skal som udgangspunkt ikke ændre noget, der fungerer :)

Men, hvis din datter f.eks. skal starte dagen kl 7 (og klokken nu viser 8) fordi hun snart skal i dagpleje eller vuggestue, og hun skal have en rytme, som passer med den nye hverdag, så er det naturligvis rigtig fint, at du hjælper hende med at få rytmen til at passe.

Det vil være rigtig godt, at du gør det med små skridt - det betyder, at du ændrer med rytmen et kvarter af gangen. I stedet for at hun står op kl 08, så kan du vække hende kl 7.45, derefter 7.30, 7.15 og til sidst kl 07, hvis det er jeres stå op tidspunkt. På samme måde skal du så rykke hendes puttetidspunkter for formiddagslur og middagslur, så det gradvist rykkes frem med ca. 15 minutter af gangen.

Nogle gange kan det være nødvendigt også at ændre på spisetidspunkterne, andre gange ligger disse fast, og det er så kun søvnen, som du skal ændre på.

Nogle børn kan uden ...


Annonce

... problemer rykke deres rytme fra dag til dag, andre børn har brug for flere dage til det. Det betyder, at du f.eks. kan være nødt til at holde fast i et stå op tidspunkt, der hedder 7.30 i måske 3 dage, før du kan flytte tidspunktet yderligere frem og starte dagen kl 07.15. Holde fast i dette tidspunkt i nogle dage og så rykke frem igen. Og som sagt det samme med tidspunkterne resten af dagen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med den alder din datter har, vil det ofte også være sådan, at hun begynder at sove lidt mindre om dagen og måske begynder at protestere lidt mod dagssøvnen. Det betyder, at hun godt kan have brug for at blive puttet lidt senere eller måske pludselig sover kortere tid - måske plejer hun at sove 1.5 time om formiddagen og lige pludselig sover hun måske kun 45-60 minutter. Det hænger sammen med hendes alder og udvikling, og det vil naturligt igen spille ind på dagens rytme. Derfor er du nødt til at være lidt fleksibel. Hvis du lader udgangspunktet være et fast stå op tidspunkt, så er det dog en god idé - Hvis I starter dagen til samme tid hver dag, så er det lettere at få resten af dagen til at følge med.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce