Svar: Tilpasning af dagsrytme i forhold til sommertid
Kære mor
Tak for dit brev :)
Du kan sagtens vælge at lade din datter have den rytme, som hun har nu. Om hun starter dagen kl 7 eller kl 8 betyder ikke noget for hendes søvn, så er hele rytmen blot rykket en time, og hvis hun og du trives med dette, så er det fint - man skal som udgangspunkt ikke ændre noget, der fungerer :)
Men, hvis din datter f.eks. skal starte dagen kl 7 (og klokken nu viser 8) fordi hun snart skal i dagpleje eller vuggestue, og hun skal have en rytme, som passer med den nye hverdag, så er det naturligvis rigtig fint, at du hjælper hende med at få rytmen til at passe.
Det vil være rigtig godt, at du gør det med små skridt - det betyder, at du ændrer med rytmen et kvarter af gangen. I stedet for at hun står op kl 08, så kan du vække hende kl 7.45, derefter 7.30, 7.15 og til sidst kl 07, hvis det er jeres stå op tidspunkt. På samme måde skal du så rykke hendes puttetidspunkter for formiddagslur og middagslur, så det gradvist rykkes frem med ca. 15 minutter af gangen.
Nogle gange kan det være nødvendigt også at ændre på spisetidspunkterne, andre gange ligger disse fast, og det er så kun søvnen, som du skal ændre på.
Nogle børn kan uden ...
... problemer rykke deres rytme fra dag til dag, andre børn har brug for flere dage til det. Det betyder, at du f.eks. kan være nødt til at holde fast i et stå op tidspunkt, der hedder 7.30 i måske 3 dage, før du kan flytte tidspunktet yderligere frem og starte dagen kl 07.15. Holde fast i dette tidspunkt i nogle dage og så rykke frem igen. Og som sagt det samme med tidspunkterne resten af dagen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med den alder din datter har, vil det ofte også være sådan, at hun begynder at sove lidt mindre om dagen og måske begynder at protestere lidt mod dagssøvnen. Det betyder, at hun godt kan have brug for at blive puttet lidt senere eller måske pludselig sover kortere tid - måske plejer hun at sove 1.5 time om formiddagen og lige pludselig sover hun måske kun 45-60 minutter. Det hænger sammen med hendes alder og udvikling, og det vil naturligt igen spille ind på dagens rytme. Derfor er du nødt til at være lidt fleksibel. Hvis du lader udgangspunktet være et fast stå op tidspunkt, så er det dog en god idé - Hvis I starter dagen til samme tid hver dag, så er det lettere at få resten af dagen til at følge med.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Hormonbehandling
Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.
Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.
Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder