Svar: Ammestop og flaske
Kære Annette
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at I gerne vil arbejde på at få en lille ny mere - og jeg forstår godt, at du føler dig lidt presset, når I har kæmpet så længe for at få jeres lille skønne datter:)
Jeres datter har brug for modermælk eller modermælkserstatning til hun er 12 måneder gammel. Det betyder, at hvis du vælger at stoppe amning nu, så skal hun tage imod en flaske. Hun er simpelthen for lille til at kunne drikke sit behov af en kop - så anbefalingen om at I giver hende flaske, hænger både sammen med hendes behov for mælken og næringsstofferne i mælken, men også hendes væskebehov.
Med den alder hun har nu, er hendes behov for væske ca. 1000 ml i døgnet. Hovedsageligt mælk (bryst/flaske) og derudover lidt vand, som hun kan drikke af kop til måltiderne. Det er rigtig meget... Behovet sættes stille og roligt ned i takt med, at hun bliver ældre - en skitse kan se således ud:
6 måneder: 6 amninger eller flasker i døgnet
7 måneder: 4 amninger eller flasker i døgnet
8-9 måneder: 3 amninger eller flasker i døgnet
10-12 måneder: 2 amninger eller flasker i døgnet
I takt med at hun bliver ældre og spiser mere skemad, familiemad og bliver bedre til at drikke vand af kop, så vil antallet af flasker/amninger naturligt nedsættes, men behov for mælken har hun stadig.
Så derfor - er det vigtigt, at I nu lærer hende at tage imod flasken, hvis I gerne vil stoppe amning for at kunne starte fertilitetsbehandling:)
Det er en fin måde at gøre det på - at du starter med at lægge hende til brystet og så fjerner brystet og giver flaske i stedet.
I kan også med fordel prøve at give hende en flaske sen aften, hvor hun kan spise den mere eller mindre i søvne. Det kan gøre, at hun bedre accepterer den, og det kan være en god rytme netop med flaske her - mor kan evt. gå lidt tidligere i seng og far kan give flasken og samtidig vil modermælkserstatningen ofte mætte lidt mere, så hun begynder at kunne sove et lidt længere søvnstræk, før hun har brug for mælk igen.
Nogle gange er det godt at give flaske, som når man ammer - så hun ved at det er spisetid og f.eks. lirke brystet ud, sætte flasken ind. Men andre gange kan det forvirre for meget, fordi hun netop forbinder det at være i favn med ...
... brystet - derfor kan det nogle gange være en idé f.eks. at give flasken, imens hun ligger ved siden af jer eller f.eks. ligger i sin barnevogn. Inden hun f.eks. puttes til middagslur kan I derfor også godt prøve med en flaske - skifte hende, putte hende i barnevognen og så tilbyde flasken imens hun ligger der. Gerne elevere hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt, men lade hende spise mælken og falde i søvn i sin vogn.
Det vil være en god idé at du begynder langsomt at erstatte en amning af gangen med flaske. Jo mere flaske du giver, jo mindre mælk vil du producere. Det betyder også, at hendes lyst til brystet naturligt kan blive mindre, fordi hun så skal arbejde lidt mere for mælken - hvor lysten til flasken så øges, fordi det går lettere, når hun spiser af den. At nedsætte antallet af amninger kan altså også være med til at øge lysten til flaske.
Samtidig vil det være godt for din krop, at du skruer gradvist ned for amningerne, så din krop stille og roligt indstiller sig på at producere mindre mælk. Hvis du stopper fra den ene dag til den anden, så kan du risikere at få en brystbetændelse, fordi mælken ikke kommer ud...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en god idé, at du derfor øger antallet af flasker gradvist samtidig med at du skruer antallet af amninger ned. Det vil sige, at hvis du lige nu ammer 6 gange i døgnet, så vil det være godt, at du ammer 5 gange og giver 1 flaske, derefter ammer 4 gange og giver 2 flasker, ammer 3 gange og giver 3 flasker, ammer 2 gange og giver 4 flasker, ammer en gang og giver 5 flasker... og til sidst stopper helt med at amme.
På samme måde, vil det være godt, at du til at begynde med f.eks. giver flaske før middagslur og sen aften - som en fast rytme, som hun lærer at kende. Genkendelighed giver tryghed og dermed mere ro. Så kan du begynde at amme/give flaske hver anden gang og på den måde øges tiden mellem hver amning - jo længere tid der går mellem hver amning, jo mere vil din mælkemængde nedsættes.
Jeg håber, du/I kan bruge dette lidt videre - og jeg vil også anbefale jer min bog "Helens bog om amning & flaske". I den kan I læse om begge dele, finde masser af gode råd og svar på nogle af de spørgsmål, som naturligt vil dukke op :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god påske :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!