Svar: Vådligger
Kære lillepigens mor
Tak for dit brev :)
Med den alder jeres datter har nu, så er det helt relevant at hjælpe hende til at blive tør om natten. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor hun tisser i sengen og så hjælpe hende videre derfra.
Det er faktisk meget normalt, at børn tisser i sengen, - man siger at ud af en skoleklasse, så vil to af de 7 årige have problemer med at holde sig om natten. Så hun er måske ikke den eneste i klassen. Det er vigtigt, at hun ikke føler sig forkert, og det er vigtigt, at I støtter og hjælper hende, så godt I kan. Hun vokser fra det, men skal lige hjælpes lidt på vej. Nogle gange hjælper det at forklare, at hun har en "drilleblære". Den kan ikke rigtig finde ud af, hvornår den skal tisse, og hvornår den ikke skal, og det skal I sammen hjælpe den med at lære. Det kan give hende ro at vide, at det er "drilleblærens skyld" og ikke hendes skyld:)
I første omgang synes jeg, at du skal kontakte jeres læge. Det er vigtigt at få lægen ind over, så lægen kan være med til at vurdere, hvad der vil være bedst for jeres datter. Måske vil lægen selv se hende og starte en behandling op, det kan også være at lægen vil henvise jer til en børneinkontinensklinik.
Inkontinensforeningen har lavet en rigtig fin bog der hedder "Magnus tisser i sengen". Den kan også være god at læse højt :)
Behandlingen vil ofte bestå i en alarm eller i medicinsk behandling. Med ...
... "alarm" menes et ringeapparat. Der findes flere forskellige typer på markedet, men de virker på den måde, at de begynder at ringe, når din datter tisser. Alarmen vækker derfor din datter, så hun kan nå ud på toilettet. Hun får derfor hjælp til at fornemme behov for at tisse, vågner og kan gå ud og tisse færdig, og I undgår, at hun tisser igennem sengetøj osv.
Nogle alarmer fungerer ved, at hun ligger på alarmen. Alarmen lægges ind under lagnet. Andre alarmer fungerer ved, at hun får en lille sensor i sine trusser, som så registrerer, når hun tisser.
Medicinsk behandling er til børn, som ikke producerer nok antidiuretisk hormon. Det er sådan, at vi om natten producerer et hormon, der nedsætter vores vandladning, så vi kan holde os om natten - men nogle børn har svært ved eller er sene til at producere dette hormon, og derfor har de svært ved at holde sig. Man kan så vælge at give dem hormonet som en tabletbehandling. Det hedder Minirin.
Du bør som sagt kontakte egen læge. Derudover kan du dog også ringe til f.eks.:
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Center for børneinkontinens, Aarhus Hospital Skejby
Tlf. 86 78 41 21
(åben mandag til onsdag kl. 15-17)
Tørdokken - Rigshospitalet
Tlf. 35 45 52 94
(torsdag fra kl. 16.30 - 19.30)
Her er der mulighed for at tale med specieluddannet personale, hvis du gerne vil vide mere:)
Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Og rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Negle
Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.
Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.
Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!