Svar: Lang formiddagslur og dagpleje
Kære Maria
Tak for dit brev og fine tanker :)
Som udgangspunkt skal man ikke gå ind og ændre på en rytme, der fungerer, og jeres datter må meget gerne sove en længere formiddagslur og en kortere middagslur. Hun får samlet den søvn hun behøver, og hun trives med at sove, som hun gør - det er super fint.
Jeg forstår godt, at du på sigt gerne vil have at hun sover sammen med de andre børn og er vågen og aktiv, når de er vågne. Det er naturligvis dejligt, hvis rytmen hos børnene nogenlunde følges ad, og det vil dagplejer sandsynligvis også sætte pris på :)
Men - der sker så meget nyt, når jeres datter starter i dagpleje, at hendes søvn højst sandsynligt vil blive påvirket, så at gå ind og ændre på søvnen og rytmen nu, tror jeg umiddelbart ikke, at I får noget ud af. Jeg vil anbefale, at I lader hende sove som hun gør nu - så er hun frisk, fuld af energi og overskud, når hun starter i dagpleje - og så må I se, hvordan hun reagerer på det.
Nogle børn reagerer med at blive ekstra trætte, så de faktisk begynder at sove en længere formiddagslur i dagplejen - de bliver så overvældet af alle de nye indtryk, at de har brug for at sove mere, og det skal de naturligvis have lov til.
Andre børn reagerer lige modsat - de kan slet ikke sove så meget, som de plejer, netop fordi der sker så meget nyt, så dagssøvnen bliver af sig selv afkortet - både fordi de kan få sværere ved at falde i søvn og også fordi de nogle gange vågner hurtigere af luren, end de plejer at gøre.
Hvis jeres datter viser behov for den ekstra søvn, så vil hendes nuværende rytme passe godt - og så ...
... vil det naturligt ændre sig med tiden. I 12-18 månedersalderen vil de fleste børn begynde at kunne nøjes med en lidt længere middagslur midt på dagen og stille og roligt vil dagplejer begynde at kunne fornemme dette behov hos jeres datter, og så vil hun og I kunne arbejde på dette.
Hvis jeres datter viser sig at få svært ved at sove, fordi der sker så meget nyt, så vil hun måske netop kun sove 45 minutter om formiddagen, vågne op og være aktiv sammen med de andre børn og så sove en længere middagslur - og så vil hendes rytme helt af sig selv passe sig ind...
Jeg synes derfor, at I skal lade hende sove som hun gør lige nu, netop fordi hun trives så godt - og så må I se, hvordan hendes søvn og rytme ændrer sig, når hun starter i dagpleje. Når hverdagen ændrer sig, så ændrer søvnen sig ofte også. Og når hun starter, så skal der naturligvis være plads til fleksibilitet :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det du kan arbejde på nu er nogle gode rutiner, når hun skal puttes. At hun f.eks. puttes i sovspose, i sin barnevogn, med sut, putteklud eller ligende - en rutine, som dagsplejer også kan bruge, så putningen bliver så genkendelig og dermed så tryg som muligt. Hvis jeres datter er vant til at sove i sin barnevogn, så kan hun højst sandsynligt have denne med i dagplejen, så hun i starten også puttes et trygt sted :)
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Ha´en god dag, skat - dit barns hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave". Den har jeg skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker og den udkommer 31. marts. :)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.