Svar: Lang formiddagslur og dagpleje
Kære Maria
Tak for dit brev og fine tanker :)
Som udgangspunkt skal man ikke gå ind og ændre på en rytme, der fungerer, og jeres datter må meget gerne sove en længere formiddagslur og en kortere middagslur. Hun får samlet den søvn hun behøver, og hun trives med at sove, som hun gør - det er super fint.
Jeg forstår godt, at du på sigt gerne vil have at hun sover sammen med de andre børn og er vågen og aktiv, når de er vågne. Det er naturligvis dejligt, hvis rytmen hos børnene nogenlunde følges ad, og det vil dagplejer sandsynligvis også sætte pris på :)
Men - der sker så meget nyt, når jeres datter starter i dagpleje, at hendes søvn højst sandsynligt vil blive påvirket, så at gå ind og ændre på søvnen og rytmen nu, tror jeg umiddelbart ikke, at I får noget ud af. Jeg vil anbefale, at I lader hende sove som hun gør nu - så er hun frisk, fuld af energi og overskud, når hun starter i dagpleje - og så må I se, hvordan hun reagerer på det.
Nogle børn reagerer med at blive ekstra trætte, så de faktisk begynder at sove en længere formiddagslur i dagplejen - de bliver så overvældet af alle de nye indtryk, at de har brug for at sove mere, og det skal de naturligvis have lov til.
Andre børn reagerer lige modsat - de kan slet ikke sove så meget, som de plejer, netop fordi der sker så meget nyt, så dagssøvnen bliver af sig selv afkortet - både fordi de kan få sværere ved at falde i søvn og også fordi de nogle gange vågner hurtigere af luren, end de plejer at gøre.
Hvis jeres datter viser behov for den ekstra søvn, så vil hendes nuværende rytme passe godt - og så ...
... vil det naturligt ændre sig med tiden. I 12-18 månedersalderen vil de fleste børn begynde at kunne nøjes med en lidt længere middagslur midt på dagen og stille og roligt vil dagplejer begynde at kunne fornemme dette behov hos jeres datter, og så vil hun og I kunne arbejde på dette.
Hvis jeres datter viser sig at få svært ved at sove, fordi der sker så meget nyt, så vil hun måske netop kun sove 45 minutter om formiddagen, vågne op og være aktiv sammen med de andre børn og så sove en længere middagslur - og så vil hendes rytme helt af sig selv passe sig ind...
Jeg synes derfor, at I skal lade hende sove som hun gør lige nu, netop fordi hun trives så godt - og så må I se, hvordan hendes søvn og rytme ændrer sig, når hun starter i dagpleje. Når hverdagen ændrer sig, så ændrer søvnen sig ofte også. Og når hun starter, så skal der naturligvis være plads til fleksibilitet :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det du kan arbejde på nu er nogle gode rutiner, når hun skal puttes. At hun f.eks. puttes i sovspose, i sin barnevogn, med sut, putteklud eller ligende - en rutine, som dagsplejer også kan bruge, så putningen bliver så genkendelig og dermed så tryg som muligt. Hvis jeres datter er vant til at sove i sin barnevogn, så kan hun højst sandsynligt have denne med i dagplejen, så hun i starten også puttes et trygt sted :)
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Ha´en god dag, skat - dit barns hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave". Den har jeg skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker og den udkommer 31. marts. :)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.