Annonce

Annonce

Svar: Slut med sut og start på soveproblemer


15. marts 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor D

Tak for dit brev og søde ord om min brevkasse og mine bøger :)

Det lyder som om, at jeres dreng savner noget at putte med, noget som kan berolige og betrygge, - et alternativ til sutten. Det er oplagt her at tænke på en puttebamse og jeg synes faktisk det er et forsøg værd, om I kan finde en sådan.

Jeg ved ikke, hvad muligheder I har hvor I bor, men besøg i en butik med et udvalg af bamser ville være rigtig godt - måske findes der endda et sted, hvor man selv kan være med til at "bygge sin bamse" ala build a bear, så han kan få en bamse, der bliver fyldt med f.eks. kys og knus. Det er vigtigt, at han selv får lov til at vælge det han gerne vil have at putte med - han er ikke nødvendigvis samme smag som jer :)

Derudover tænker jeg, at det ikke er særlig hensigtsmæssigt, hvis han nu ligger i sin seng i 1-2 timer og forgæves forsøger at falde i søvn. Ingen kan sove på kommando og hvis man ligger i sin seng og ikke kan sove, så er det bedre at stå op... sådan er det også for os voksne.

Det er samtidig også vigtigt at medtænke, om han i kraft af at sutten er blevet fjernet, og han har været rigtig ked af det i nogle dage - nu forbinder det at skulle komme i seng, overgive sig til søvnen med noget som ikke er rart og hyggeligt. Den erfaring kan naturligt godt sidde i kroppen og gøre, at han derfor protesterer og kæmper mod søvnen nu...

Så uanset om han bruger 1-2 timer i sin seng - altså ligger i sengen eller kalder på jer igen og igen osv. Eller om han bruger 1-2 timer på at lege, løbe rundt og være aktiv og ikke ville i seng - så er I nødt til at gøre ham tryg og parat til at sove og gradvist vænne ham til sengen og putningen igen.

Det betyder, at I lige nu er nødt til at putte ham så sent, at I med sikkerhed ved at han vil falde i søvn. Hvis han ikke sover før klokken er 23, så skal han derfor ikke puttes før klokken 23. Når I ...


Annonce

... putter ham, så skal det være hyggeligt, dejilgt, rart. Ikke med en masse gråd, kamp og protester. I putter ham med bamsen, som han har valgt. I sidder ved sengekanten, læser en bog eller lignende og han lærer at falde i søvn inden for ca. 15 minutter.

Samtidig med at I gør dette, så er det meget vigtigt, at I stadig starter dagen kl 07 - uanset om det er hverdag eller weekend og at I holder fast i dagsrytmen. Hvis han stadig sover til middag, så skal han naturligvis gøre det, men dagssøvnen skal ikke springes over. Hvis han ikke sover til middag, så skal han ikke begynde på det nu, for det er nattesøvnen som skal forlænges....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og stille og roligt så rykker I puttetidspunktet om aftenen frem. I stedet for at putte ham kl 23, så putter I ham kl 22.45, 22.30, 22.25, 22.00, 21.45 osv. Indtil I rammer hans udregnede puttetidspunkt og der hvor I fornemmer, at han er parat. Hele tiden med samme ritual aften efter aften, så han får en erfaring med sig om, at det er sådan det foregår og han trygt kan lægge sig til at sove med sin bamse :)

I skal være opmærksomme på, at I ikke vil kunne rykke tidspunktet frem aften efter aften, ofte vil I skulle bibeholde samme tidspunkt flere aftener i træk, før I kan ændre på puttetidspunktet igen. Det kan også sagtens være sådan, at han i en periode er puttet kl 22 og pludselig er han så en aften klar til at blive puttet allerede 21.15, hvilket I så gør, men aftenen efter kan han ikke puttes før klokken måske er 21.45 og så er det dette puttetidspunkt I holder fast i i nogle dage, før I så forsøger at flytte tidspunktet frem igen. I skal regne med at det godt kan tage 5-6 uger at ændre på rytmen og give ham en ny erfaring med sig om, hvordan man falder i søvn - og det er under betingelse af, at han ikke bliver syg, skal skifte institution eller lignende undervejs.

Håber I kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce