Svar: Har tv betydning for nattesøvn
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev :)
Jeg kan godt forstå det er hårdt, det lyder virkelig hårdt med op til 7 opvågninger hver nat, hvor I lige skal berolige, finde sut, dyne osv. Det kunne være dejligt, hvis hun selv kunne finde disse ting - men jeg tror faktisk ikke, det handler om, at hun ikke kan det, det lyder lidt som om, at det mere er en undskyldning for at få jer til at komme, så hun lige bliver bekræftet i, at I stadig er der...
Tv før sengetid kan godt spille ind på nattesøvnen, og der er især to ting at tage hensyn til:
1) Lyset fra en skærm kan appellere til vågenhed. Det betyder, at hvis hun f.eks. have fjernsyn på værelset eller lå og spillede spil på en iPad eller lignende lige før hun skulle sove, så ville lyset fra skærmen kunne gøre, at hun blev holdt vågen. Det ville altså ikke hjælpe hende til at overgive sig til søvnen.
2) Handlingen, det hun ser, kan give ekstra drømmeaktivet og uro. Det er derfor en god idé, hvis I nogle gange ser TV sammen med hende og prøver at vurdere, om hun forstår det hun ser - eller om hun måske kan misforstå det, eller opfatte det virkeligt og dermed skræmmende.
Når man er et lille ...
... barn, så er det rigtig svært at skelne mellem fantasi og virkelighed. Alt opfattes meget konkret. Og mange børnefilm er lavet med en del fantasi og på en måde, som vi voksne synes virker sødt og sjovt. Det kan f.eks. være film, hvor kaffekopper danser og spille musik, eller hvor legetøj bliver levende om natten, - og hvis det kan ske på film, og man er et lille konkret tænkende menneske, så kan man naturligt også tænke, at ens eget legetøj kan blive levende om natten. Derfor er det vigtigt, at I er opmærksomme på, hvad jeres datter ser i tv og også tale med hende om, hvad der er virkeligt og hvad der er fantasi.
I forhold til lys fra skærmen, så er det ikke et problem hos jer - hun ser tv ca. 30 minutter før hun puttes og hun puttes med godnathistorie osv. altså ingen skærm, ingen lys.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der sker naturligvis intet ved, at I prøver at fjerne tv et par aftener i træk, for at se om det gør nogen forskel hos jer - I kan evt. lægge et bad ind før putning, afslutte med et lille godnat måltid, læse historie og så putte, for at se om et nyt ritual er med til at gøre en forskel.
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.