Annonce

Annonce

Svar: Sove selv - 4 mdr.


13. marts 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Tak for dit brev og dine søde ord til mig om både min bog om søvn og min brevkasse :) Jeg vil naturligvis gerne svare på dine spørgsmål :)

Det lyder super fint og helt alderssvarende og relevant, at du lige nu svøber din datter, luller hende til ro - og lige der, hvor hun er ved at falde hen, men stadig er vågen nok til at registrere, hvor hun puttes, så flytter hende fra din favn og ned i tremmesengen. På den måde oplever hun at falde i søvn i sin tremmeseng og bliver tryg ved den, samtidig med at hun har haft dine arme omkring sig og er faldet til ro med din nærhed. Det er sådan det skal være:)

Du kan stadig godt svøbe hende, fordi det hjælper hende til at holde fysisk sammen på sig selv og samtidig er det lettere at flytte hende fra din favn - hun vil stadig føle sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. På et tidspunkt bliver hun dog for stor til svøbet, og hun kan også have behov for at kunne skifte stilling, dreje sig, trille om på siden osv. hvilket svøbet vil forhindre hende i - og her skal du så prøve at putte hende i seng, uden svøb, men selvfølgelig med sin dyne - ofte vil hun dog stadig have brug for at mærke dine hænder på kroppen, mærke dig og at du ikke er forsvundet, men du kan godt give hende den fysiske kontakt og nærhed samtidig med at hun ligger i sengen, hvor du gerne vil lære hende at falde i søvn...

Du kan også godt putte hende med en klud, der dufter af dig. Det giver hende fornemmelsen af at være dig nær, og det kan også hjælpe hende med bedre at blive flyttet fra favn og ned i sengen - du skal dog ikke regne med, at hun begynder at bruge kluden bevidst, bruge den som en substitut for dig, nulre næse med den, trøste sig med den osv. før hun er betydeligt ældre - mellem 12-18 måneder gammel...

Det kan være en idé at indføre en godnatsang, hvor du synger samme beroligende sang hver aften, når hun skal sove eller du kan tænde for en lille musikspilledåse eller lignende. Det at indføre lidt beroligende musik eller sang kan på sigt gøre putningen genkendelig og tryg, hun ved hvad der skal ske, at det er sovetid og sangen kan hjælpe hende til at koble fra - og fordelen er, at du kan synge for hende mere og mere på afstand, så hvor du nu skal holde hænderne på hende og hjælpe hende til fysisk ro, så vil du når hun bliver ældre kunne sidde eller stå ved siden af sengen og synge for hende, du er der stadig, holder måske lidt i hånden eller lignende, men du behøver ikke have dine hænder liggende beroligende på hendes krop.

Med hensyn til at blive lagt i tremmesengen og falde i søvn af sig selv, uden dine beroligende hænder, så er det meget forskelligt, hvornår børn er parate til dette. Det handler ikke kun om "søvntræning", ...


Annonce

... men også om barnets personlighed og individuelle behov. Det er også sådan, at behovet for at mærke dig kan variere, så i nogle perioder har hun naturligt mere behov for dig og dine hænder, din fysiske kontakt og nærhed, en hun har i andre perioder. Mange børn har f.eks. behov for at mærke og fornemme deres forældre i 3-4 måneders alderen, men 6 måneders alderen går det bedre uden så tæt kontakt og så i 8-10 måneders alderen har barnet pludselig stort behov for nærheden og den fysiske kontakt, "vissen" og "håndspålæggelse" igen. I 11-12 måneders alderen går det meget godt uden, men i 13-15 måneders alderen er behovet der igen, det samme i 18-20 måneders alderen og når hun bliver ca. 2.5 år.

Se til metoden anbefaler jeg til børn, der er i separationsfasen, det vil sige børn der ofte er 8-10 måneder gamle. Og det er derfor for tidligt at bruge denne metode med den alder din datter har nu. Det betyder dog ikke, at du ikke kan prøve at putte hende og så gå fra hende. Hvis hun har fået en ren ble, har fået mælk og puttes til lur og er parat til at sove, - og hun ikke er ked af det - så må du gerne gå kortvarigt fra hende. Hun kan godt have brug for lidt ro og ingen kontakt, for at kunne overgive sig til søvnen og det må hun naturligvis gerne - det er ikke sådan, at du skal være der, hvis hun ikke viser behov for, at du er der:)

Nogle børn har også brug for at lege lidt, tumle lidt rundt i deres tremmeseng, før de er parate til at falde i søvn. Hun vil måske rejse sig, lægge sig op på alle fire, skubbe sig rundt, tage fat i en klud, bamse eller hvad hun nu kan have i sengen - og hvor hun ikke er ked af det, men heller ikke parat til helt at sove. Hun har brug for at tumle rundt for at koble fra og falde i søvn - og det må hun gerne. Det er dog vigtigt, at du kikker ind til hende jævnligt, så hun ikke begynder at blive ked af det. Hun må ikke begynde at forbinde det at ligge i sin seng med noget utrygt og noget som ikke er rart, for så vil hun naturligt begynde at protestere mod at blive puttet i sin seng...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og det er minutter vi taler om - måske mellem 5-20 minutter højst, hvor hun så tumler rundt før hun er parat til at sove. Og hvor du kikker ind til hende en gang imellem. Hvis hun er vågen i halve til hele timer, så er puttetidspunktet forkert og hun skal ikke ligge i sin seng i en time og ikke kunne sove. Så skal denne time bruges på at I leger, at hun spiser, I pludrer, hygger jer sammen, så hun har aktiv vågentid og derfor først puttes, når hun parat til at sove. Det handler om at ramme søvntoget, som du også kan læse om i min bog - og det kører uanset om man er 4 måneder, 8 måneder eller mere....

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce