Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme - spise- og sovevaner


9. marts 2016

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tvillingemor

Tak for dit brev :)

Når jeg ser din beskrivelse af pigernes dag, hvornår de sover, spiser, er aktive osv. så lyder det faktisk umiddelbart rigtig fint. Og jeg tænker at du, som du også selv skriver, nok skal indstille dig på, at de trives bedre med 3 små lure dagligt end to lidt længere lure.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 7.4 måned er ca. 14.5 times søvn i døgnet. Ofte vil det være fordelt sådan, at barnet sover f.eks. 11 timer om natten og 3.5 time om dagen. Du fortæller at jeres piger ofte puttes til natten ca 18.30-19 og herefter sover de til klokken er ca. 6.20 - det betyder en nattesøvn på ca 12 timer - og det betyder naturligt en dagsøvn på samlet 2.5 time. At de sover så lang en nattesøvn betyder naturligt, at deres lure om dagen vil være kortere - og netop fordi de sover så korte dagslure, så vil de naturligt stadig have brug for en ekstra lur, altså en tredje lur, for at eftermiddagen ikke bliver alt for lang for dem...

Og skal du så ændre på dette - nej, det synes jeg ikke, da du beskriver to piger, som lyder til at trives. De lyder til at være rigtig godt igang, bruger sig selv motorisk, lægger sig op i kravlestiling, den ene øver sig i at sætte sig op osv. Det lyder ikke som om at de mangler energi og dermed søvn.

Jeres hverdag og rytme skal derfor passes ind efter pigernes behov og derfor er dagplanen du sender umiddelbart fin :) Mit forslag med ganske få rettelser ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, frisk blød frugt i hånden, frugtmos som topping, vand af kop.

Puttes til første lur som nu - uden flaske

Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, og tilbydes små bidder af en bolle med lidt smør, ost, vand af kop.

Puttes til anden lur - uden flaske

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller ...


Annonce

... lignende i hånden, vand af kop. Mosen kan være færdiglavet eller hjemmelavet.

Mellemmåltid omkring kl 13.30: frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 14.30 som nu

Aften 17-17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet er mere og mere jeres mad f.eks. risretter med tomatsovs, laks fra ovnen, indmaden af en frikadelle osv. Suppleres med kogte broccoli- eller blomkålsbuketter i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 18.30-19 som nu


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 24: Flaske - drømmemåltid som nu

Som du kan se, ligner min plan jeres plan, eneste forslag er grøntsagsmos til frokost og et mellemmåltid før 3. lur. MEN, hvis du skønner, at de drikker mere af flasken før luren, hvis de ikke har fået frugt først, så er det også okay.

Et mellemmåltid om eftermiddagen kan også være lidt flerkornsgrød - men I fortæller, at de ikke spiser så meget og indtaget af mælk lyder passende. Derfor skønner jeg, at det er bedre at I holder jer til de tre hovedmåltider og ikke giver for mættende mellemmåltider...

Det lyder rigtig fint i forhold til deres alder med 4 flasker og jeg anbefaler at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften - og det passer faktisk meget fint med den rytme I har skabt. Jeg synes derfor heller ikke, at I på nuværende tidspunkt skal skære ned i antallet af flasker og det lyder rigtig fint med flasken tidlig morgen, som tilmed hjælper dem med at sove lidt længere, så dagen ikke starter allerede kl 05...

Mit råd er derfor, at I forsøger at bibeholde nuværende rytme og på den måde lader jeres piger styre behovet for søvn - så længe de sover så lang en nattesøvn, vil dagssøvnen naturligt være kortere, men så længe de trives, så skal I ikke ændre på noget. Man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget, der fungerer:)

Håber ovenstående giver lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke med dem.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce