Annonce

Annonce

Svar: Fast føde vs. modermælkserstatning


8. marts 2016

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jannie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du nu er begynde med skemad. Det er vigtigt, at du tilbyder din datter mere og mere variation og det betyder, at hun meget gerne må få forskellige grødtyper - majs, ris, hirse, boghvede, quinoa, øllebrød, havregrød... du kan variere yderligere ved at bruge lidt frugt som topping - frugt kan dog også gives som mellemmåltid. Hun må gerne få frugtmos og også meget gerne frisk blød frugt i hånden.

Det vil være rigtig godt, at du på samme måde variere hendes grøntsagsmos, så hun også der tilbydes så forskellige grøntsager som muligt. Lad gerne udgangspunktet være de grøntsager, som I selv spiser om aftenen: Kartofler, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Hun må også meget gerne få rodfrugter som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel, men lige netop disse indeholder nitrat og bør derfor ikke gives i større mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen, ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Det betyder, at hvis du laver en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en stor del af suppen, så må hun gerne få det, men så skal der går ca 14 dage inden hun tilbydes noget lignende igen.

Det vil også være rigtig godt, hvis du nu begynder med kød og fisk i hendes grøntsagsmos. Det er en god idé at starte med hakket kød af de lidt lyser kødtyper, som kylling eller kalkun, og stille og roligt kan du så give hende alle typer kød - svin, kalv, okse, lam osv. Kød der er hakket, koges og moses let i grøntsagsmosen, og du kan lave små kødboller at have liggende parat i fryseren. Indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) kan også bruges.

Fisk bør på samme måde koges eller laves i ovn. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og børn må få det hele. Børn under 3 år må dog ikke spise rovfisk: Tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj. Det gælder også f.eks. tun på dåse. Det skyldes, dels at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, og dels at selv et ret lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børns lave kropsvægt. Men ellers er det vigtigt og rigtig godt, hvis du kan bruge fisk i din datters mos flere gange om ugen:)

Mad i hånden vil være rigtig fint nu - det forbereder din datter på, at det er spisetid, så hun kan starte med at sidde og gumle på noget, opbløde med spyt, gnaske osv. og du kan følge efter med skemaden. Det stimulerer og udvikler hende samtidig mundmotorisk og derudover får hun fornemmelse for forskellige smag og konsistens.

Det er vigtigt, at hun tilbydes mange små måltider hele dagen igennem - og skemaden må stadig ikke udgøre så stor en del, at det optager pladsen for mælken - mælken skal stadig være hendes hovedindtag, med den alder hun har. De fleste børn har i 6 måneders alderen brug for 6 flasker i døgnet, men når hun bliver 7 måneder, vil indtaget af skemad være større, hun vil ...


Annonce

... være bedre til at drikke af en kop og mælkeindtaget kan skrues ned, så hun der får 4 flasker i døgnet.

Det betyder, at når du lige nu skal finde balancen mellem skemad og mælk, så vil det være rigtig godt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og mad i hånden, vand af kop, når hun vågner af en lur - og så tilbydes flaske, som en fast del af putteritualet. Flasken kommer på den måde til at ligge ca. 1-1.5 time efter skemaden og er med til at sikre en god søvn.

Det betyder også, at det er bedre, at du tilbyder hende f.eks. ¾ dl. skemad tre gange dagligt sammen med vand af kop, og hun så efterfølgende tager imod sin flaske. End at du tilbyder hende 1.5 dl. skemad og hun så ikke drikker sin flaske eller ikke drikker nok.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt grød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv og du følger efter med øllebrød eller grøntagsmos - du kan skifte hver anden dag. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop - og tilbydes ofte også stadig flaske her

Powernapper evt. eller den springes over

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 20

Sen aften 24: Flaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor hun tilbydes flaske igen.

Som du kan se, så indgår der i min dagsplan mange små måltider og stadig 6 flasker i døgnet. Hvis du skønner at de seks flasker er for meget for hende, så vil jeg anbefale, at det enten er flasken om formiddagen eller om eftermiddagen, som du forsøger at fjerne.

Hun har behov for ca. 110 ml mme pr kg. Jeg ved ikke, hvad din datter vejer, men hvis hun f.eks. vejer 8 kg, så har hun brug for 880 ml mme i døgnet. Fordelt på 5-6 flasker giver det mellem 145-180 ml i hver flaske...

Du må meget gerne lade hende smage på jeres mad og lade udgangspunktet være familiemaden, så hun naturligt lærer, at I spiser sammen, og at I spiser det samme. Hun har dog brug for grød og mos. Det kan hun bedre kapere, bearbejde i munden og optage næringen fra. Derudover som sagt meget gerne mad i hånden, som hun kan opbløde med spyt og gnaske på. Hvis du skønner, at hun kan klare små bidder, så kan du naturligvis også forsøge dette, de fleste børn er dog 8 måneder, før de kan spise små brødhapsere og lignende ved siden af deres mos.

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og kan slå forskellige fødevarer op, og jeg guider igennem de første smagsprøver til I er godt igang med familiemaden - fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står "ny revideret udgave" på forsiden.

Håber du kan bruge dette videre, rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce