Annonce

Annonce

Svar: Meget sulten om natten - 8 mdr.


1. marts 2016

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære du

Tak for dit brev :)

Med den alder, din datter har nu, så vil det være rigtig fint, hvis hun kan få 3 flasker i døgnet - svarende til max 600 ml modermælkserstatning. Det er vigtigt, at du holder mængden på dette niveau, for at give plads i maven til mere rigtig mad. Hvis hun drikker for store mængder mælk, så vil hun naturligt ikke føle sult og behov for skemad og mad i stykker - og modsat, når hun ikke spiser nok rigtig mad, så vil hun naturligt søge ekstra mælk om natten.

Derfor er du nødt til at skære ned i mælkemængden - antallet af flasker, så hun får sit behov for mælk/væske dækket, men ikke får så store mængder, at hun ikke har appetit til mad om dagen.

En plan for dagen, når man er 8 måneder, vil se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og tilbydes små bidder af en blød bolle med lidt smør, vand af kop.

Puttes til formiddagslur (uden flaske)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller færdiglavet) og tilbydes små brødhapsere med lidt smørbart pålæg, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, tilbydes små bidder af en blød bolle med lidt smør, vand af kop.

Aften 18: Aftensmad - der skal være mos og også mad i stykker. Udgangspunktet mere og mere familiemaden f.eks. boller i karry, pasta med kødsovs, frikadeller, laks fra ovnen og hvad I ellers kan spise. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres efterfølgende godt med håndklædet, smøres med creme efter behov.

Tilbydes en godnatgrød, får herefter børstet tænder, hvis hun har fået tænder.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 24: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se, så ligger de tre flasker før ...


Annonce

... middagslur, aften og sen aften. Når jeg anbefaler, at de ligger der, så er det fordi de her stadig giver plads til maven til mere rigtig mad.

Det kan godt være, at din datter lige nu har brug for en flaske tidlig morgen - og det må du gerne give hende, men det vil være rigtig godt, hvis du begynder at trappe denne ud Så hvis hun om morgenen f.eks. drikker 150 ml, så begynder du at trappe ud, så hun får 125, 110, 100, 90, 80 ml osv. og til sidst lærer at undvære - og samtidig bliver hun så naturligt mere parat til morgengrøden, når I står op.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som du kan se i planen, så har jeg også indført en godnatgrød. Den ligger som en del af putteritualet og kan med fordel introduceres i 8 måneders alderen. Den er med til at sikre lidt ekstra mæthed og dermed med til at gøre, at hun ikke søger flaske ekstra om natten, fordi hun er sulten.

Der er mange måltider i min dagsplan, og det kan nogle gange virke svært at få plads til det hele, og det kan virke som meget mad - men det er små måltider. Det er ikke meningen, at din datter skal spise store mængder hver gang. Det vigtigste er, at du får skabt en rytme, hvor hun tilbydes lidt mad - grød og mos og lidt mad i hånden og små brødhapsere og lignende - og stille og roligt vænner sig til at spise mere rigtig mad. I første omgang er det ikke mængden, men i stedet rytmen og tilvænningen, som du skal have fokus på. Det er helt okay, hvis hun lige nu kun spiser ½ dl. grød eller mos og smager på 3 små brødhapsere - spiser hun mere, er det naturligvis fint. Og det er vigtigt, at du ikke går ind og supplerer op med en flaske, fordi du tænker, at hun ikke spiser nok. Hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser hun måske lidt mere til det næste - og netop derfor ligger måltiderne ret tæt.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke og fortsat rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce