Annonce

Annonce

Svar: Sprog og væske i mellemøret


29. februar 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er vigtigt for barnets sproglige udvikling, at hørelsen fungerer - og hvis børn har gentagende mellemørebetændelser eller væske i mellemøret, så vil det naturligt kunne nedsætte hørelsen og dermed påvirke sproget. Barnet kan få svært ved at opfatte bestemte lyde, det kan være svært at skelne lyde fra hinanden, identificere forskellige ord og høre nuancerne i sproget. Nogle børn får naturligt også svært ved at formulere sig.

Det er rigtig godt, at du har en oplevelse af, at jeres dreng forstår alt, hvad I siger. Det er helt naturligt, at han forstår mere end han selv siger - hans sprogforståelse af større end hans aktive ordforråd. Men netop nu har han også en alder, hvor den sproglige udvikling skal rigtig igang, og det er derfor godt, at I har fået hans ører tjekket, og at det nu er blevet besluttet, at han skal have lagt dræn. Hvis han har nogle talefejl, er det ikke sikkert, at drænanlæggelsen vil ændre så meget på disse, men drænet vil forhåbentlig gøre det lettere for ham at høre, og dermed vil I godt kunne fornemme en sproglig forskel:) Nogle forældre fortæller, at der kun gik få dage, så oplevede de nærmest en sprogspurt, så det krydser vi fingre for :)

Det kan være en god idé, at du sætter dig med ham på skødet, når du læser historier højt. Når du sidder med ham på skødet, så har du din mund bag ved hans ører, og det betyder, at han lettere vil kunne høre, hvad du fortæller, hvad du læser højt. At have ham siddende på skødet er derfor bedre, end at han sidder ved siden af dig i sofaen.

Det er også en god idé, at du nogle gange sidder foran ham, og at I har øjenkontakt, når I taler sammen. Han vil ud over at lytte til, hvad du siger, også se på din mimik, dine mundbevægelser osv.

Undgå at tale med ryggen til ham, så kan han ikke aflæse din mimik, og det bliver sværere for ham at høre, hvad du rent faktisk siger.

Undgå så vidt muligt kollektive beskeder som "kan I lige hjælpe mig?" - prøv i stedet at henvende dig direkte til ham, så du er sikker på, at han har fokus på, at du rent faktisk taler til ham.

Tal ...


Annonce

... roligt til ham, undgå at tale eller fortælle noget i alt for hurtigt tempo, så har han naturligt svært ved at følge med i, hvad det er du siger.

Prøv at hjælpe jer alle til ikke at tale i munden på hinanden. Når I f.eks. alle fire er hjemme sammen og alle gerne vil fortælle, så er det en god idé at give plads til alle - men hver for sig. Hvis man taler i munden på hinanden, er det sværere at høre og følge med i, hvad der egentlig bliver sagt.

Sæt ord på ting I foretager jer i hverdagen, så han hører mange forskellige ord og oplever at bruge sproget.

Undgå at rette på ham. Det betyder ikke noget, at han ikke siger tingene korrekt. Det vigtigste er, at han har lyst til at tale.

Lyt til ham og vis ham, at du har tid til at lytte. Hvis han føler, at han skal skynde sig at sige noget, så vil han føle sig presset, og det bliver sværere for ham at udtrykke sig.

Hjælp ham med at høre forskellige lyde i hverdagen. Det kan være en hund der gør, en fugl der fløjter, en kirkeklokke i det fjerne osv. Det hjælper ham med at lytte og høre forskellige lyde.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Undgå baggrundsstøj. Hvis I har Tv, radio og lignende kørende hele dagen, så bliver det sværere for ham at høre, hvad du siger.

Syng og dans, når I synger og samtidig bruger kroppen, så læres ord på en anden måde, rytmen, lydende osv. kommer ind i kroppen på en god måde.

Og så spørger du til de normale rammer - og de er meget vide i denne alder. Men gennemsnitlig vil jeg sige, at børn i alderen 2-2.5 år vil:

- begynde at variere mellem ordene mig, du, jeg
- lytte, spørge, pege og bede om at få ord gentaget
- kende forskel på dreng og pige
- kunne udpege 10 legemsdele
- kunne udtrykke følelser som sur, glad, græder
- tale i 2-4 ords sætninger
- sige lette rim og remser
- begynde at tænke højt, tale med sig selv
- begynde at bruge datid
- begynde at føre en samtale og besvare enkle spørgsmål
- begynde at bruge tillægsord, forholdsord og biord
- kunne 200-300 ord (han forstår mere, end han selv siger)

Jeg håber, du kan bruge dette videre :)

Fortsat held og lykke med det hele! Og fortsat god weekend :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce