Annonce

Annonce

Svar: Skippe dagsluren?


29. februar 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeres dreng er 2.5 år og han lyder til fortsat at have behov for sin middagslur. Ikke så meget på grund af hans alder, men mere fordi du fortæller, at han falder let i søvn, når I putter ham til luren og han sover faktisk rigtig godt - ofte er han svær at vække. Det tyder altså på, at han har rigtig stor glæde af luren og det afbræk, som luren giver ham midt på dagen - og derfor synes jeg, at det vil være synd at tage luren fra ham.

Her kommer 6 tegn på, at børn stadig har brug for middagslur:

1. Barnet protesterer mod at sove, men falder alligevel i søvn og sover ofte en time eller mere.

2. Barnet vågner med højt humør om morgenen, men bliver mere og mere træt, pylret og mangler tydeligt overskud, som dagen skrider frem.

3. Barnet vågner af sig selv om morgenen, men virker uoplagt og ked af det eller småsur.

4. Barnet virker næsten hyperaktivt og har meget svært ved at finde fysisk ro sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig og svært ved at sidde stille.

5. Barnet falder ofte i søvn, hvis I kører bil eller ser fjernsyn.

6. Barnet sover dårligere om natten, hvis middagsluren springes over.

Og her 7 tegn på, at børn kan springe deres middagslur over:

1. Barnet protesterer mod at sove og falder ikke i søvn, heller ikke i mørke i et køligt soveværelse.

2. Barnet er i godt humør fra morgenstunden og holder humør og energiniveau højt dagen igennem og bliver først pylret lige inden sengetid.

3. Barnet klarer skift i hverdagen – gæster, besøg hos familie og venner, institution osv. uden at blive ked af det og mangle overskud.

4. Barnet er opmærksomt dagen igennem, vil rigtig gerne lære og bruger sig selv både motorisk og mentalt uden at mangle energi.

5. Barnet puttes let om aftenen og sover godt om natten.

6. Barnet sover middagslur én dag og er derefter ikke til at drive i seng om aftenen og vågner også tidligt om morgenen.

7. Barnet vågner af sig selv om morgenen, tydeligt veludhvilet og parat til at starte dagen.

Ud fra ovenstående tænker jeg som sagt, at jeres dreng stadig har brug for middagsluren...

Jeg tænker også, at han lyder til at være en lille ugle - han er rigtig frisk og glad om aftenen, her leger han rigtig godt og han har bestemt ikke lyst til at komme i seng - måske er du eller hans far også "aftenmenneske", mere end "morgenmenneske" og så ligner han dig eller sin far... :)

Og så tænker jeg, at alderen naturligt også spiller ind. Når man er 2.5 år gammel, så er man meget bevidst. Han ved godt, at når han bliverlagt i seng, så sidder I og hygger jer inde i stuen - og det bryder han sig ikke om. Han vil være med, han vil være sammen med jer, deltage i det hyggelige og rare og vil ikke være på værelset alene. Derfor protesterer han naturligt mod at skulle sove og blive puttet for sig selv. Det betyder ikke, at han ikke gerne må sove i egen seng på eget værelse, det må han godt, men det er vigtigt, at det er ligeså hyggeligt og dejligt at komme i seng, som at være i stuen. ...


Annonce

... Puttestunden skal være en stund, som han ser frem til og har lyst til.

Det spiller derfor også meget ind, hvad der egentlig foregår, når I putter ham. Du fortæller, at han ikke virker parat til at sove før klokken er 21 og ofte putter I ham kl 20.15 og bruger derfor ofte 45 minutter eller mere på at få ham til at overgive sig til søvnen. Det betyder, at han lærer at det at blive puttet består af et ritual, som gerne skal vare ca. en time. Han bliver puttet, I går ud, han kalder, I kommer ind, han smidder sin sut, I giver ham den, I går ud, han står ud af sengen, I følger ham tilbage, I går ud, han kalder og er tørstig, I kommer ind med vand ... osv. osv. Hvad der nu kan ske sådan en aften - og han lærer dermed, at det er sådan det skal foregå. Han tror, at det er sådan det er at blive puttet...

For at ændre på dette, så er I faktisk nødt til at putte ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han kan falde i søvn inden for ca. 15 minutter. Det vil sige, at hvis han ikke er parat til at sove før kl 21, så skal I ikke putte ham før kl 21 - og her skal I så bruge det putteritual, som I ønsker - f.eks. putte ham, læse godnathistorie, synge en sang. Når han kan falde i søvn med dette og inden for rimelig tid, så begynder I at rykke puttetidspunktet frem med små skridt - 15 minutter af gangen. Det vil sige, at i stedet for at putte ham kl 21, så putter I ham 20.45, derefter 20.30, så 20.15. Samme ritual hver aften og I kan ikke rykke puttetidspunktet frem aften efter aften. Der vil gå flere dage imellem, at I flytter på tiderne, men stille og roligt kan det lade sig gøre. Samtidig skal han så op til samme tid hver morgen, sove den time til middag, som I fornemmer han trives med og så puttes med samme ritual hver aften. Det tager ofte 5-6 uger at få ændret på rytmen og det kræver, at der ikke sker andre ændringer undervejs - altså ingen sygdom, ingen start i ny institution eller lignende. Det betyder også, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at øve dette, når han skal have lagt dræn og har problemer med ørerne - I kan godt prøve, men I skal være forberedt på, at tingene kan "gå lidt tilbage" i den periode - nogle gange har drænene dog også rigtig god effekt, så man kan jo også håbe, at det vil gøre en forskel hos jer generelt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 2.5 år er 12.5 times søvn i døgnet. At det er et gennemsnit betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre børn sover lidt mindre. I fortæller, at jeres dreng ofte starter dagen kl 05.45-06.30 og falder i søvn kl 20-20.30. Det betyder, at han ofte sover ca. 10 om natten og derudover ca 1 time til middag - altså 11 timer i døgnet. Det er naturligt lidt under gennemsnittet, men det er okay - nogle dage sover han jo lidt mere, fordi han falder lidt tidligere i søvn om aftenen eller sover lidt længere om morgenen. Og han lyder til at være en dreng i god trivsel. Han er glad, leger, griner, snakker og hygger sig - han lyder ikke til umiddelbart at mangle søvn.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce