Annonce

Annonce

Svar: At lære at dele


25. februar 2016

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

De fleste børn under 3 år har rigtig svært ved at dele. Når man er knap 2 år som jeres dreng, så er man meget fokuseret på min og mit, og det er helt naturligt, at jeres dreng har svært ved at forstå, at hun ikke tager tingene fra ham, men bare låner det.

Det bedste du kan gøre er at guide og hjælpe ham. Og der er rigtig mange situationer i hverdag, hvor du kan øve netop det at dele:

- Det kan f.eks. være, at du siger "må jeg låne din bil?", han giver dig bilen, du åbner bilens døre, kører lidt frem og tilbage med den og giver ham den så tilbage igen "værsgo, tak for lån".

- Det kan være et æble, som du sætter dig og skærer over ved bordet. Du siger f.eks. "skal vi dele æblet?", "se her er et stykke til dig", "her er et stykke til mig", "kan du give far et stykke?", "værsgo far" osv.

- I sidder og tegner med forskellige farveblyanter. Du siger f.eks. "nu bruger jeg den røde blyant - du får den bagefter" eller "må jeg få den gule blyant, når du er færdig?".

På den måde øver du i hverdagen netop det at dele, vente på sin tur, se på hvad andre laver osv. Det starter stille og roligt nu, men er en naturlig del af det at vokse op og en del af hverdagen.

Og når han og andre børn er sammen og skal finde ud af at dele, så skal du på samme måde hjælpe og guide ham. Når nabopigen f.eks. leger med noget af hans legetøj, så kan du prøve at forklare ham, at hun låner det, og at han får det tilbage igen. Du kan tilbyde ham et alternativ "se her, hun leger med den røde bil, du kan lege med den blå" osv. Du skal naturligvis medtænke, hvis der er noget legetøj, som han er særligt øm overfor ...


Annonce

... - nogle gange skal dette sættes væk, før der kommer legekammerater på besøg, andre gange kan du overfor f.eks. nabopigen sige "lige netop den der er han rigtig glad for, så den vil han helst ikke låne ud" og så tilbyde hende et alternativ "se her, du må gerne låne den her" eller lignende. Så du også støtter op om de situationer, hvor din dreng naturligt har svært ved at låne ud og dele sine små skatte...

Generelt kan det være svært for de to at lege sammen alene, med den alder de har, vil der meget ofte kunne opstå konflikter. Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kan prøve at lege med eller hjælpe lidt til på sidelinjen - det giver dig også en idé om, hvad der reelt foregår, for hun er jo ældre end ham og har flere ord at gøre godt med og når han ikke verbalt kan forsvare sig, bliver han naturligt ekstra ked af det og frustreret og kan også ende med at reagere fysisk - slå, sparke, bide, hive i hår eller lignende - ikke for at gøre hende ondt, men fordi han ikke ved, hvordan han ellers skal få sagt fra, hvis han føler at hans grænser overskrides. Så det er super dejligt at have legekammerater, men du skal guide, støtte og hjælpe dem begge, så det fungerer bedst muligt:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At jeres dreng er blevet storebror kan naturligvis godt spille ind og betyde, at hans overskud lige nu ikke er så stort. Det er i forvejen rigtig svært at skulle dele mor og far med en anden, så hvis man også skal dele legetøj, så skal der naturligt ikke så meget til, før bægeret flyder over:)

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, - og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce