Annonce

Annonce

Svar: At lære at dele


25. februar 2016

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

De fleste børn under 3 år har rigtig svært ved at dele. Når man er knap 2 år som jeres dreng, så er man meget fokuseret på min og mit, og det er helt naturligt, at jeres dreng har svært ved at forstå, at hun ikke tager tingene fra ham, men bare låner det.

Det bedste du kan gøre er at guide og hjælpe ham. Og der er rigtig mange situationer i hverdag, hvor du kan øve netop det at dele:

- Det kan f.eks. være, at du siger "må jeg låne din bil?", han giver dig bilen, du åbner bilens døre, kører lidt frem og tilbage med den og giver ham den så tilbage igen "værsgo, tak for lån".

- Det kan være et æble, som du sætter dig og skærer over ved bordet. Du siger f.eks. "skal vi dele æblet?", "se her er et stykke til dig", "her er et stykke til mig", "kan du give far et stykke?", "værsgo far" osv.

- I sidder og tegner med forskellige farveblyanter. Du siger f.eks. "nu bruger jeg den røde blyant - du får den bagefter" eller "må jeg få den gule blyant, når du er færdig?".

På den måde øver du i hverdagen netop det at dele, vente på sin tur, se på hvad andre laver osv. Det starter stille og roligt nu, men er en naturlig del af det at vokse op og en del af hverdagen.

Og når han og andre børn er sammen og skal finde ud af at dele, så skal du på samme måde hjælpe og guide ham. Når nabopigen f.eks. leger med noget af hans legetøj, så kan du prøve at forklare ham, at hun låner det, og at han får det tilbage igen. Du kan tilbyde ham et alternativ "se her, hun leger med den røde bil, du kan lege med den blå" osv. Du skal naturligvis medtænke, hvis der er noget legetøj, som han er særligt øm overfor ...


Annonce

... - nogle gange skal dette sættes væk, før der kommer legekammerater på besøg, andre gange kan du overfor f.eks. nabopigen sige "lige netop den der er han rigtig glad for, så den vil han helst ikke låne ud" og så tilbyde hende et alternativ "se her, du må gerne låne den her" eller lignende. Så du også støtter op om de situationer, hvor din dreng naturligt har svært ved at låne ud og dele sine små skatte...

Generelt kan det være svært for de to at lege sammen alene, med den alder de har, vil der meget ofte kunne opstå konflikter. Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kan prøve at lege med eller hjælpe lidt til på sidelinjen - det giver dig også en idé om, hvad der reelt foregår, for hun er jo ældre end ham og har flere ord at gøre godt med og når han ikke verbalt kan forsvare sig, bliver han naturligt ekstra ked af det og frustreret og kan også ende med at reagere fysisk - slå, sparke, bide, hive i hår eller lignende - ikke for at gøre hende ondt, men fordi han ikke ved, hvordan han ellers skal få sagt fra, hvis han føler at hans grænser overskrides. Så det er super dejligt at have legekammerater, men du skal guide, støtte og hjælpe dem begge, så det fungerer bedst muligt:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

At jeres dreng er blevet storebror kan naturligvis godt spille ind og betyde, at hans overskud lige nu ikke er så stort. Det er i forvejen rigtig svært at skulle dele mor og far med en anden, så hvis man også skal dele legetøj, så skal der naturligt ikke så meget til, før bægeret flyder over:)

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, - og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce