Svar: Oprydning i børnehaven
Kære Monica
Tak for dit brev, jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)
Det lyder umiddelbart som en fin regel, at børnene skal hjælpe med at rydde op, før de går hjem. Og det er også rigtig fint, at du hjælper din dreng med det, når du henter ham, på den måde tager du også del i hans verden og institutionen bliver noget, som du også interesserer dig lidt for :)
MEN, når det er sagt, så synes jeg dog også, at der skal være plads til, at nogle ting får lov til at stå fremme. Hvis din dreng f.eks. har bygget noget særligt, så er det synd, hvis det skal ødelægges og pakkes væk - nogle ting skal have lov til at stå til næste dag, hvor han kan fortsætte sin lege med det, og det skal der være plads til.
Når din dreng ikke vil hjælpe til med at rydde op, så er det derfor vigtigt lige at medtænke, hvad det er I rydder op og om hans protest måske handler om, at han ikke er færdig med at lege med det. I givet fald kan man måske godt aftale med pædagogerne, at det får lov til at blive stående til næste dag.
Andre ting kan naturligvis godt blive pakket sammen - men det skal han også hjælpes med - og han kan hjælpe dig. Du kan f.eks. spørge ham "hvor skal bilen hen?" og han kan pege på hylden, hvor den skal stå og på den måde er han stadig inddraget.
Det er også vigtigt, at han har en idé om, hvor ting skal være - det vil være godt, hvis der f.eks. er tegninger på ...
... kasserne, så han kan se, hvad der skal i hvilke kasser osv. Det gør det lettere for ham at være med og at overskue legetøjet og alle tingene... Når børnehaven gerne vil inddrage børn og forældre i oprydningen, så er det således vigtigt, at I ved, hvad der skal sættes hvor... Der skal ligesom være gjort klar til det, så det er en opgave, I sammen kan finde ud af, hvis du forstår, hvad jeg mener :)
Også derhjemme må du naturligvis gerne have nogle store kasser, hvor tingene bliver sorteret groft, så han også hjemmefra ved, hvordan han skal rydde op og hvad det egentlig betyder. Inddrag ham ved også at sige "hvis du tager klodserne, så tager jeg puslespillene", så han hører, hvad det er præcist, han skal. Når man ikke er mere end 4 år, så har man brug for at høre tingene konkret. Det betyder også, at det vil være rigtig godt, at du ikker siger "tak fordi du hjalp mig", men i stedet siger "tak fordi du hjalp med at sætte bilerne på plads", så han hører helt konkret, hvad det er du er glad for.
Hvis tingene ikke har en fast plads, kan det stadig være en god idé at inddrage ham og f.eks. spørge "hvor synes du den her skal stå?". Det er vigtigt, at han føler, at han har en rolle, at hans mening har betydning og at det ikke er noget, som foregår hen over hovedet på ham, for så vil han naturligt stritte mere imod :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.