Annonce

Annonce

Svar: Lidt blandet om mad


20. februar 2016

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Du må gerne give din dreng rugbrød fra levevis. Det er ofte rugbrød med et højt indhold af fibre og uden at der er mange hele kerner.

Når det anbefales at vente med brød med hele kerner, så er det fordi små børn ikke er i stand til at tygge brødet/kernerne godt nok. Hvis kernerne ikke tygges, så kommer de hele igennem mave-tarm-systemet. Det betyder, at din dreng så ikke optager næringen fra dem og han får således ikke glæde af kernerne. Får han for mange hele kerner, vil det ofte også gøre, at han får diarré eller løs mave.

Derfor anbefales det, at du så vidt muligt vælger brød, som har et højt fiberindhold, men uden at der er hele kerner - og her er levevis brødtyperne et helt fint valg. Når du står i butikken med brødpakkerne i hånden, så skal du kunne mærke, at brødet virker tungt.

Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel, fuldkornsmel og havregryn er lavet af hele kerner, men hvor kernerne er blevet valset eller formalet, så skallens kostfibre kommer med. Brødet indeholder altså kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner. Du kan også gå efter "fuldkornsmærket", når du vælger brød:)

Med hensyn til mælk og anbefalinger:

Al den grød og mos, som du laver til din dreng, skal laves med modermælkserstatning til han er 12 måneder gammel.

Han bør kun tilbydes vand eller modermælkserstatning, som drikkelse i en kop. Han bør ikke tilbydes komælk (eller saft for den sags skyld) i kop.

Nu hvor han er blevet 9 måneder, må han dog godt få lidt komælk i maden f.eks. i sovs Det gør det lettere for jer at lave familiemad, hvor I kan spise det samme om aftenen. Han må dog max få 100 ml komælk om dagen.

Derudover må han nu, hvor han er 9 måneder gammel, få små mængder surmælksprodukt i form af neutral yoghurt og A38. Han må få ½ dl. stigende til 1 dl. ved 1 års alderen.

I følge sundhedsstyrelsen så er der især tre ting, som spiller ind på mellemøreproblemer:

Lejringen: Børn som får flaske risikerer at få tilbageløb til mellemøret, fordi de ofte ligger ned, når de spiser.

Passiv rygning: Børn som udsættes for passiv rygning har risiko for værre mellemøreproblemer.

Virusinfektioner: Børn som har infektion i de øvre luftveje, vil ofte også have mellemøreproblemer.

Det er ikke sådan, at mælkeallergi giver mellemørebetændelse - det er ikke allergien, der er årsagen. Det er den hævelse, som ses af slimhinden i forbindelse med infektion i svælget og som også sker, hvis barnet ikke tåler mælken, der gør, at ...


Annonce

... det eustakiske rør lukkes og der sker et undertryk i mellemøret. Da du ammer, så forebygger dette faktisk mellemørebetændelse. Jeg mener også, at der faktisk er en arvelig faktor, når man taler øreproblemer med mellemørebetændelse. Ligesom vi ser forskellige ud, så er vores øregang også forskelligt formet og her kan arvelighed godt spille ind... Hvorvidt I skal udskyde introduktion af mælk er I nødt til at få jeres læge til at vurdere.

Sovs kan være almindelig opbagt sovs - brun sovs, karry sovs, hollandaise sovs, bearnaise sovs, ostesovs osv. Men sovs kan også være uden mælk - du kan f.eks. lave en ren smørsovs eller du kan lave en tomatsovs, hvis I f.eks. skal have pasta en dag. Du kan i princippet svitse lidt grøntsager på en pande i lidt olie, f.eks. gulerod, peberfrugt, løg eller lignende - evt. tilsætte lidt hvidløg, tilsætte flåede tomater (gerne fra dåse) og til sidst blende det hele til en smagfuld sovs.

Der er ikke nogen officielle retningslinjer omkring forskellige former for nøddesmør, peanutbutter og lignende. Generelt tænker jeg, at nødder kan være en god kilde til f.eks. forskellige fedtstoffer og så længe der ikke er tale om hele nødder, så kan det være okay, som del af en varieret kost (børn under 3 år, må ikke få hele nødder). Prøv med lidt af gangen og se hvordan han reagerer på det. Flere og flere børn (og også voksne) får allergi overfor jordnødder og det kan her godt have noget at sige, hvor tidligt man introducerer dette i barnets mad. Man ved at for at udvikle allergi er det nødvendigt, at du har mødt det allergifremkaldende stof.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til forkølelse og nedsat appetit, så hænger de to ting desværre sammen. Det er vigtigt, at du hjælper ham med at få renset sin næse, så han har så frie luftveje som muligt. Det kan du gøre ved f.eks. at dryppe hans næse med isotonisk saltvand og bruge en næsesuger. Det kan ofte også hjælpe at give ham lidt lunt at drikke, lidt lun modermælkserstatning eller måske lidt tyndt blandet te (uden koffein). Det kan løsne lidt op for evt. slim.

Derudover tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis du prøver at give ham lidt af den mad, som du erfaringsmæssigt ved, at han er særligt glad for. Det er måske lettere at få lidt frugtgrød med lidt mme i ham, end grøntsagsmosen, når han ikke er helt rask og det vigtiste er, at han stadig får lidt at spise. Når han så er feberfri og næsen ikke længere løber helt så meget, så vender appetitten forhåbenligt tilbage igen:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce