Annonce

Annonce

Svar: Hvordan lærer børn bedst flere sprog


16. februar 2016

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg ved simpelthen ikke, hvordan børn kan lære 8 forskellige sprog, og jeg tænker, at det bedste du kan gøre er, at kontakte en talepædagog eller lignende, der har speciel viden omkring børn og børns sprogudvikling.

Men jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig derudover:)

Det anbefales normalt, at I forældre taler hvert jeres modersmål til jeres dreng. Når du taler med ham, synger for ham, læser højt for ham og generelt henvender dig til ham, så skal du gøre det på dansk, fordi det er dit modersmål. Hvis fars modersmål er Urdu, skal han gøre det samme her.

Når I taler jeres modersmål til jeres dreng, så får I naturligt givet ham sproget med sig - og samtidig vil jeres betoning af ord, jeres ordforråd, jeres mimik osv. naturligt være rigtig god, netop fordi det er jeres modersmål. Når du f.eks. synger danske børnesange sammen med din dreng, så vil du, fordi det er dit modersmål kunne lægge en anden følelse og en anden betydning i sangene, end hvis du skulle gøre det samme på et tillært sprog.

Når jeres dreng vokser op med de to sprog i hverdagen, så vil han naturligt få et ordforråd fra begge sprog. Det betyder ikke, at han så bliver langsommere til at tale, men for nogen kan det godt lyde sådan. Han vil nemlig, når han taler, bruge de ord som han kender. Det vil sige, at han vil sammensætte sine sætninger med de ord, han har til rådighed, så en sætning og en samtale vil naturligt være bygget op med ord på både dansk og urdu. Hvis du/I kan begge sprog, så er det jo rigtig dejligt, for I vil naturligt begge kunne forstå ham, forstå, hvad han siger. Hvis du ikke forstår urdu, så vil du naturligvis godt kunne føle, at han ikke taler nok eller ikke kan ord nok, fordi du jo kun forstår halvdelen af, hvad han siger - men ser man på hans samlede ordforråd, vil det ofte være svarende til det ordforråd, som barnet der kun skal lære et sprog har.

Hvis jeres dreng i vuggestue, børnehave, skole f.eks. er sammen med børn, pædagoger, lærere, der taler engelsk, persisk eller andet, så vil han lærer dette sprog her. I starten kan det godt være svært for ham, fordi han jo vil kommunikere på dansk og urdo, som er de sprog, han kender, men stille og roligt vil han lærer det nye 3. sprog. Hvis du så hjemme igen kan tale både urdo, dansk og ...


Annonce

... engelsk eller persisk, så er det naturligvis en stor fordel, fordi du så igen kan forstå alt, hvad han siger, forstå alle de ord han bruger.

Det er generelt meget vigtigt for børns sproglige udvikling, at vi forstår, hvad de siger, hvad de prøver at fortælle os. Det er vigtigt for lysten til at tale, at man føler sig forstået og mødt. Det er generelt også en rigtig god idé at lade barnet tale, lytte og lade barnet fortælle med de ord og den udtale, som barnet nu engang har - og netop ikke forsøge at "tale-træne" og kræve at barnet skal sige tingene på en bestemt måde eller spørge "kan du sige ...?!". Hvis barnet føler sig presset til at tale eller oplever ikke at kunne udtale ordene, som forældrene ønsker, så kan det hurtigt give manglende lyst til at kommunikere og tale, og det virker derfor ikke befordrende for barnets sproglige udvikling. Det er meget bedre, at lade barnet føle sig forstået, også selvom udtalen er forkert og så gentage ordet, så barnet hører, hvordan det rigtigt skal lyde, uden at man retter på barnet. Hvis jeres dreng f.eks. siger "Bar" i stedet for "Far", så skal du derfor ikke sige "kan du sige F-ar, F-ar", men i stedet vise din dreng, at du forstår, hvad han siger, så hans lyst til at tale bibeholdes og samtidig lade ham høre, hvordan det lyder "Bar" - "ja, det er Far".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg ved ikke, hvilke institutioner og skoler, der er, hvor I bor, men måske er der mulighed for at vælge en international institution eller skole. Her vil der ofte være børn fra mange forskellige lande og fællessproget vil ofte være engelsk. På den måde kan jeres dreng få dette sprog naturligt ind i hverdagen.

At lære flere sprog fuldt og have et veludviklet ordforråd på mange sprog, vil naturligt tage længere tid, end hvis man kun skal lære et sprog. Det må også forventes, at barnet vil kunne et sprog, det man kan kalde "første sproget" lidt bedre end andet sproget og flere sprog derefter. Det anbefales dog stadig, at man styrker modersmålet, fordi det at tale f.eks. dansk eller urdo vil styrke barnets samlede sproglige fundament. Samtidig er det enormt vigtigt, at barnet er i stand til at kommunikere med sine forældre, bedsteforældre og nære familie, der netop taler dette sprog. Modersmålet skal derfor have første prioritering.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce