Annonce

Annonce

Svar: Tale med og om sine børn


12. februar 2016

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det er nogle super fine overvejelser, du gør dig, og jeg tænker, at der desværre ikke kun findes en måde at gøre det på - og det lyder faktisk som om, at du er god til at medtænke, hvad du siger hvornår, og hvordan du nogle gange skal inddrage ham og andre gange ikke skal...

Du har fuldstændig ret i, at vores børn hører rigtig meget, også mange ting, som de ikke nødvendigvis forstår eller ting, som de misforstår, fordi de naturligt ikke har samme baggrund for at forstå ord, mimik, ironi og lignende. Der er dog ingen tvivl om, at jeres dreng godt fornemmer, hvis I taler om ham, og jeg tænker, at du har fuldstændig ret, når du siger, at du kan fornemme, at han kan føle det ubehageligt. De fleste af os voksne bryder os jo heller ikke om den fornemmelse - at nogen taler om os...

Når vi taler om vores børn til andre, skal vi derfor overveje, hvilke ord vi bruger, og hvad vi signalerer. Det er f.eks. værd at overveje, om vi kalder barnet forskellige ting f.eks. genert eller hidsig eller lignende. Det kan være at sige "han har jo altid været meget genert", eller "han kan også blive hidsig derhjemme". Det er ikke befordrende for barnets selvværd at blive omtalt på denne måde, og det bør derfor så vidt muligt undgås. Hvis barnet ofte hører sig selv beskrevet som f.eks. "den generte", "den stille", "den der klovner", "den udadreagerende", "den hidsige" osv. så er der naturligt en risiko for, at barnet begynder at se sig selv i denne rolle.

Nogle gange kan man i stedet sætte lidt ord på nogle af barnets styrker, så barnet hører sig selv omtalt på en rosende og rar måde - ...


Annonce

... det kan man vokse af...

Du har naturligvis ret i, at du også skal finde balancen mellem, hvornår det er passende at inddrage ham og f.eks. sige "jeg fortæller lige om den dag, hvor du ...". Det kan som du skriver, være med til at fastholde ham i en bestemt hændelse, og det kan også give ham indtryk af, at du bærer nag, at du ikke kan glemme en episode, der har været imellem jer. Ligesom han kan få følelsen af, at det ikke kommer andre ved. Der kan dog også være situationer, hvor det vil være okay, netop fordi du jo forklarer, hvad I taler om, og du giver ham et indtryk af, at du ikke ønsker at tale bag hans ryg.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er en hårfin balance, for på den ene side må du/I ikke bære nag, og der kan f.eks. godt have været en konflikt i vuggestuen, som pædagogerne er nødt til at fortælle dig om - og på den ene side, så skal din dreng ikke opleve, at et problem, som måske er løst bliver taget op igen, på den anden side, er det også vigtigt, at han har en fornemmelse af, at I taler sammen, og at du får at vide, hvad der sker i løbet af dagen - både de gode og de mindre gode ting.

Generelt vil jeg dog sige, at det er en god idé hele tiden at medtænke, hvad der bliver sagt og hvordan, og måske skal I aftale at ringe sammen eller aftale et tidspunkt, hvor I kan tale sammen, uden at han nødvendigvis er der, hvis der er tale om ting, som er lidt svære... Jeg synes ikke man skal diskutere negativ adfærd imens barnet hører på det. Det gælder også, hvis du vil drøfte noget med far derhjemme om aftenen - drøft de svære og meget konfliktfyldte ting, når jeres dreng ikke er der.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce