Annonce

Annonce

Svar: Må man trække forhuden tilbage?


11. februar 2016

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Christina

Tak for dit brev :)

Åh, hvor er det synd for jeres dreng! Og ja, jeg forstår slet ikke, hvorfor børnelægen har ville tvinge jeres drengs forhud tilbage, så det er begyndt at bløde, og så det tydeligvis har gjort rigtig ondt... Det er helt normalt, at man ikke kan trække forhuden tilbage på en dreng på hans alder, og man bør, så vidt jeg ved, ikke forcere det...

Nu er jeg jo ikke læge, men jeg synes I skal overveje at få en second opinion af en urolog, altså en læge med speciale i urinvejene.

Smegma er et hvidt sekret, som både mænd og kvinder har. Det består af døde hudceller, hudfedt og urin og hos mænd samler det sig under forhuden. Det kan lugte og skal normalt vaskes væk, men det kan man ikke på små drenge, som ikke kan trække forhuden tilbage endnu... Hos nogle drenge, så vil sekretet samle sig og kan danne en lille kugle, det jeres læge har kaldt for en smegmakugle. En sådan kugle kan ofte bevæges under forhuden, den er fuldstændig ufarlig og kan normalt blive siddende til forhuden kan trækkes tilbage, hvor man så kan vaske den væk.

Det lyder ikke som om, at jeres dreng på nogen måde har været generet af det. Det har ikke påvirket hans vandladning, han har ikke haft ondt, det har ikke givet svie eller andet ubehag, og jeg ved simpelthen ikke, hvorfor børnelægen syntes, at det var nødvendigt ...


Annonce

... at tvinge hans forhud tilbage.

De fleste drenge kan trække forhuden tilbage, når de er mellem 3-6 år gamle. Man stiller derfor ikke diagnosen forhudsforsnævning før 6 års alderen - med mindre drengen f.eks. har haft besvær med at tisse eller har haft problemer med betændelse under forhuden. Hvis drengen i 6 års alderen ikke kan trække forhuden tilbage, så vil man ofte ikke starte med operation, men vil i stedet behandle med binyrebarkhormon, altså en salve, som smøres på. Nogle gange viser det sig dog nødvendigt at operere og så skal dette naturligvis gøres. I DK opererer man drengene under fuld bedøvelse. At lægen overfor jer, som har en dreng, der kun er 19 måneder gammel, allerede har sagt at "så undgår I en operation senere hen", lyder forkert i mine ører.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal naturligvis nu sørge for, at jeres dreng bliver vasket og holdt ren på sin tissemand, blod og pus skal væk, og I skal berolige og betrygge ham, så godt I kan, så han stadig føler sig helt tryg ved at blive vasket der. Måske kan han komme i badekar, vandet kan opbløde noget af det blod, der måske har samlet sig, og så kan I tjekke ham efterfølgende, det kan virke mindre voldsomt på ham...

Og så vil jeg som sagt anbefale, at I drøfter det med en læge, der er specialist i urinveje og børn:)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Laktulose

Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.

Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce