Brev:
Min 2-årige datter bestemmer alt!
Hej Helen.
Min 2-årlige datter er blevet til "alfa-leder" derhjemme, og vi har brug for hjælp til at genoprette disciplin og et sundt, velafbalanceret forhold til vores lille tyran.
Jeg/vi har følelsen af at gå konstant rundt på glasskår, og hele tiden skulle 'passe på', for ikke at forårsage skrig, gråd og hysteri hos vores lille pige. I dagplejen virker hun fornuftig, lidt tilbageholdende, tilfreds, rolig og sød. Når hun kommer hjem er hun hysterisk, krævende, umulig at stille tilfreds, utålmodig... Og begge vi voksne er udmattede af at omgåes hendes temperament, forsøge at glatte ud, forhandle og stiltiende finde os i hendes luner og opfarenhed.
Ydermere skaber det splid mellem far og mor, at vi skal passe på, indordne os under alle hendes luner og de uskrevne regler ('hvis jeg får hagesmæk på, nægter jeg at spise'), og vi er ofte uenige om hvorledes vi skal tackle hende (Han mener, der skal vises disciplin og hård hånd for at statuere et eksempel, Hun mener at vi skal være konstruktive, og grad-bøje os for bl.a. at få hende til at spise/sove etc.).
Vi (specielt Mor) har haft svært ved at sætte grænser, har inddraget hende meget i alle gøremål, har kommunikeret verbalt meget med hende allerede fra da hun var spæd og har på alle måder -nok FOR mange!- forsøgt at agere respektfuldt, empatisk og inddragende for at skabe tryghed, vise kærlighed og psykisk nærvær. Resultatet er en hysterisk, negativ og følelsesmæssigt ustabil, lille pige der demonstrerer sin magt ved bl.a. at sætte sig øverst rent fysisk (f.eks. på min ...
... brystkassen eller mit hoved under leg), lægge sig på tværs ovenpå den voksne ved puttetid, sparke og markere ved små, hårde spark under aftensmåltidet på mors ben, ikke acceptere at mor taler med andre voksne, ikke vil sove i egen seng, kræve fuld opvartning gennem hele natten (vil have sutteflasken, vil have en anden sut, vil have at mor skal finde puttebamsen, den voksne må ikke vende sig om på ryggen, gå ud og tisse etc.; hun er konstant 'på vagt' etc.); under måltider nægter hun at spise (og det er helt konfliktfrit hos dagplejemor, hvor hun spiser godt), går tit sulten seng hvilket betyder at vi må op igen for at spise havregryn, en bolle el lign., fordi hun ikke kan sove pga sult.
Hendes dag ser ca. således ud:
Kl. 06.30: vågner.
Kl. 07.30: morgenmad. Havregryn med mælk.
Kl. 09.00: afsted til dagplejen. Bolle & frugt.
Kl. 11.15: frokost i dagplejen. Rugbrød.
Kl. 12-15: middagslur i dagplejen (væsentligt kortere lur hjemme i weekenderne)
Kl. 15.10: bolle & frugt i dagplejen. Hjem.
Kl. 16.00: et glas saft, vand eller lidt frugt/grønt eller en kiks derhjemme. Hygge og leg med mor.
Kl. 18.00: aftensmad med mor og far. Spiser næsten intet.
Kl. 19.15-19.45: pusles, børster tænder, tilbydes bolle eller havregryn inden sengetid.
Kl. 19.45: sengetid. Mor eller far ligger tæt med hende ca. 1-3 timer, inden hun overgivet sig til søvnen. Sover meget let, med gentagne opvågninger.
Jeg skal anføre, at hun er HSP-bRn, og altså er meget følsom af natur.
Vi glæder os meget til at høre dine råd!!!
Med venlig hilsen
Heidi
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.
Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen
Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...
Viden om børn:
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.