Annonce

Annonce

Brev:

Søvn og rytme i forbindelse med det


5. februar 2016

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Søvn og rytme i forbindelse med det

Hej Helen,

Jeg har med stor interesse læst en masse af dine svar på nettet, men vil utrolig gerne høre om du kunne hjælpe mig mere konkret. Vi bor i udlandet og har ikke adgang til en sundhedsplejerske, så din vejledning vil blive utrolig værdsat.

Vores lille søn er lige over 7 måneder gammel. Mega glad dreng som konstant smiler, meget aktiv - kan sidde selv, lige ved at kravle forlæns (kravlet baglæns i en måneds penge) og elsker at blive underholdt og hader at kede sig.

Min mand og mig har i vores opdragelse fokuseret på hvilke behov vores søn har. Dvs. han har spist når han har virket sulten - dog nu hvor han får mad har jeg 3 timer som cirka mellem alle måltider - sovet når han viste tegn på at være træt (dog indenfor normalt døgnrytme), og uanset tidspunkt sovet så længe det passede ham og ikke blevet vækket (heller ikke til ”dream feed”). Det sagt har jeg lagt stor vægt på at sikre han får nok søvn, så vores søvn får i gennemsnit 14,5 time i døgnet (nogle dage 13,5 andre 15,5). Dog kan jeg godt mærke nu at vi måske langsomt begynder at kunne bruge lidt vaner, selvom der er 5 måneder til jeg skal tilbage på arbejde.

Min mavefornemmelse siger mig at vores søn bedre ville kunne forholde sig til nogle rytmer nu, og det måske ville hjælpe på hans søvn (og dermed min). Men såfremt du mener at vores søn stadig selv kan/skal bestemme hører jeg også meget gerne det. I øjeblikket er jeg ofte ”nød” til at sove når han sover om formiddagen for at kunne komme gennem dagen fordi jeg er så meget oppe i løbet af natten.

Vores typiske rytme:
Kl.ca.5.20/6 .20 Står vores søn op - meget tydeligt at mærke når han er klar til at stå op

Kl.ca. 6:30/7 Morgenmad - Afhængigt af hvornår vi er stået op

Kl.ca.7:30/8:30 Flaske (ca.150ml) og Dagens længste og mest pålidelige lur på 80-90 min

Kl. Ca.9:30/10 – Dagens første måltid med Protein

Kl.ca.11:00/11:30 Flaske (ca.150ml) og Lur – ca.30 – 90 min (hvis 30, tager han oftest en længere lur om eftermiddagen)

Kl.ca.12.30/13 Mad – Noget grøntsag og Mos/Korn

Kl.ca.15 – Lur – Flaske (ca.150ml) og ca.30-90 min lur (Dette er den sværeste lur at få min søn til at sove, og det ender oftest med han først ...


Annonce

... sover kl.16 /16.30)

Kl.ca.16:30/17:30 Dagens anden måltid med Protein

Kl.ca.17:30 Bad

Kl.18:15 Vi bliver nød til at ligge vores søn, han er helt færdig. Selv hvis eftermiddagsluren slutter kl.16:30/17, er han træt og klar til at sove der så han får flaske (150ml) og kommer i seng. Dette er det stræk han sover mest i hele døgnet.

Inden næste måltid vågner han 2-5 gange og er ked grundet mangel på sut, mareridt eller fordi han har fået vendt sig på maven og ikke kan vende sig.

Kl.22.00-1 Vågner og skal have flaske

Inden næste måltid vågner han typisk 0-5 gange og skal have sut, eller vendes, men er han først vågnet bliver han ved med at vågne hvert 20-45 min indtil han får flaske eller kommer ind til os (kan udskyde flaske lidt, men ikke mere end 45 min og virker ikke altid).

Kl. 2- 5 vågner og skal have sut/vendes eller afhængigt af hvornår han vågner første gang. Det vil sige hvis han allerede vågner kl. 22 vil han have en flaske igen kl.2 og igen kl.5, hvorimod vågner han først omkring 24-1 så skal han have en flaske kl.4. Hvis han får flaske kl.4, så står han allerede op omkring kl.5.20/5.40 uafhængigt om vi giver ham en flaske mere der.

Vores helt store ønske ville være at han kunne sove lidt mere sammenhængende og dernæst tidligst stå op omkring 6. Det er nok lidt meget at håbe på det hele, men bare lidt mere sammenhængende søvn ville være en kæmpe lettelse og så skal alt andet jo nok komme med tiden.

Jeg håber du kan hjælpe, samt har mod på lidt opfølgende/forudsete problemer:

Skal vi begynde aktivt at vække vores søn kl.23 og give ham en flaske og i så fald, hvor længe skal man det?

Hvad gør vi hvis/når han vågner før kl.23, men også mellem 23 og 5 om morgenen. Vi har prøvet med vand af en kop (som ellers er et hit om dagen), men han bliver utilfreds og vil have mælk.

Skal jeg vække min søn om eftermiddagen hvis han tager mere end en powernap, som jeg ville vurdere til omkring 30 min (korrekt?)?

Giver jeg for mange flasker som måske afholder ham fra "rigtig mad" og dermed mere søvn om natten? Hvis ja, hvilken skal jeg fjerne - den er desværre en del af det at sove?

På forhånd tak for din hjælp,
Michelle

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce