Brev:
5½ måned - Hvordan ændrer jeg mad- og sovevaner
Så har jeg – atter – brug for et godt råd vedrørende min datter på 5½ måned. Denne gang handler det om hendes (og min) nattesøvn.
Om natten vågner hun hver 2-3 time fordi hun er sulten. Bortset fra lidt mos og grød bliver hun ammet fuldt ud. Grøden var et hit i starten, men efter vi introducerede mosen er interessen for grøden faldet. Hun spiser 3-6 tsk. mos til frost og ½ dl. grød til aften, så det er ikke det hun bliver fed af…
Jeg har forsøgt at trække hendes måltider om dagen for at få hende til at spise mere ad gangen, og der kan godt gå op til 4 timer imellem. Så vil jeg helst ikke trække dem længere – hun skal jo helst også spise noget om dagen, så hun ikke gemmer al sult til om natten…
Hun kommer i seng ved 18-tiden (bliver ammet lige inden), og vågner så senest kl. cirka 21.00, dernæst omkring 23.30, 01.30, 03.30 og står så op mellem 5 og 5.30. Alt sammen for at spise. Når hun vågner er hun virkelig sulten, og det er slet ikke godt nok at nusse og ae – hverken når jeg gør det eller ...
... når hendes far gør det. Ind imellem vågner hun hvor det ikke er for at spise, men det er faktisk ikke så tit.
Jeg har overvejet at give hende majsvælling før hun skal i seng. Prøvede at give hende det den anden dag for at se om hun overhovedet vil have det, og hun drak lidt af en kop – dog uden synderlig begejstring. Jeg er imidlertid i tvivl om det er smart at starte med vælling på nuværende tidspunkt, eller om jeg bare hellere skal ”holde ud” til hun er i stand til at spise grød og mos. Det virker bare lidt uoverskueligt lige nu.
Flere steder har jeg læst at fra 6 måneder behøver børn ikke længere få mad om natten. Jeg kan ikke se hvordan den lille pige om 14 dage skulle kunne komme igennem en nat uden måltider. Hun er jo vitterligt sulten når hun vågner. Men hvis hun kunne ville det være dejligt. Hvordan definerer man i øvrigt "en nat"?
Jeg er temmelig famlende og har brug for et godt råd til hvad jeg skal gøre for at bevæge både hende og mig i en anden retning.
Venlige hilsener
Fra Mette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.