Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning og lære at undvære bleen


27. januar 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Skattepigens mor

Tak for dit brev :)

Det lyder umiddelbart som om at jeres datter fysiologisk er parat til at træne renlighed, men at hun mentalt mangler den sidste lille hurdle...

For at være fysiologisk parat, så er det vigtigt, at hun kan holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis du er i tvivl, må du prøve at skifte hende med cirka 3 timers interval. Det kan nogle gange være en god idé at lægge et engangslommetørklæde i bleen, så kan du bedre se om det bliver vådt...

Derudover har renlighed 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gere vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres datter lyder til at være godt i gang med fase 1 og 2 og så småt i gang med fase 3. Hun er helt bevidst om, når hun skal tisse og have afføring, hun siger til før det kommer, spørger nogle gange om hun må presse og hun kan faktisk godt nå potte eller toilettet, men har ikke helt modet til det endnu.

Det er her den mentale hurdle kommer ind. Nogle børn ser afføringen og urin som en del af dem selv. De har rigtig svært ved at slippe det og se det blive skyllet ud i toilettet (hvorfor potten nogle gange kan være en fordel her), nogle børn har også svært ved den interesse de pludselig får, når de mærker, at de skal tisse eller have afføring. De er naturligt lidt blufærdige og kan ikke rigtigt forholde sig til det. Andre børn har brug for "at kunne bestemme selv" og her er noget, som de selv styrer, hvilket er vigtigt for dem. Atter andre har brug for stadig at "føle sig små" og det at bibeholde bleen er med til at gøre, at man stadig får lidt ekstra hjælp og omsorg... Der er på den måde mange årsager til, at det kan være svært for børn at slippe bleen.

Nogle børn kommer selv og siger, at de gerne vil slippe bleen, og det er naturligvis det bedste udgangspunkt, hvis barnet selv viser interesse og lyst til at samarbejde. Men det er desværre ikke ...


Annonce

... alle børn, - nogle børn har brug for at vi hjælper dem til at fornemme, at det nu er tiden.

Uanset, hvordan man får begyndt, så er det vigtigt, at barnet guides, støttes og hjælpes til at få en fornemmelse for succes. Derfor er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. Det er altid et nederlag at tisse i bukserne, men det er en succesoplevelse, at have en tør ble.

Jeg anbefaler derfor, at I indfører faste toilettider. I skal ikke spørge jeres datter, om hun skal tisse, for så vil hun svare nej og sandsynligvis tisse kort efter. I stedet skal I tage hende i hånden og følge hende ud på toilettet "kom, du skal lige ud at tisse, før vi kører". Det er en helt naturligt regel, som gælder alle - vi tisser af, før vi kører nogen steder :) De faste toilettider kan være om morgenen, når I står op, om aftenen i forbindelse med badet. Før I kører hjemmefra, før hun løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv. Til at starte med vil det være rigtig fint, hvis hun har faste toilettider morgen og aften, men stille og roligt indføres flere og flere tider.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis bleen er tør, så roses hun for det og bleen kan bruges igen. Hvis bleen er våd, så roses hun for stadig at prøve at tisse og så er det jo godt at hun har bleen på og næste gange forsøger I så at nå det, før bleen igen bliver våd. Uanset hvad, så er det en positiv oplevelse.

Når det nogle gange kan være en fordel at tage bleen af, så er det fordi det kan være med til at "skubbe lidt til faserne", fordi hun mærker, at hun tisser og dermed bliver opmærksom på, hvad det er for signaler, hun skal lægge mærke til. Årstiden taler dog ikke for at gå uden ble og det er generelt svært at træne renlighed lige nu - det er svært at mærke tissetrang og nå toilettet, når man har ekstra tøj på, fordi det er koldt. Det er lettere at træne renlighed om sommeren...

Da I venter jer en lillebror eller lillesøster til august, vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at få trænet renlighed f.eks. maj måned (som det nu kan passe) og så udnytte sommeren til at blive helt renlig - så hun er renlig, når den lille ny kommer...

Jeg håber, at I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med projekt renlighed:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce