Annonce

Annonce

Svar: Baby vågner op til dåd i forbindelse med natamning


25. januar 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeg kan godt forstå, du er ked af, at der holdes fest om natten, og der er også noget fornuftigt i at arbejde på, at jeres datter lærer at om natten, så sover man:)

Du har helt ret i, at der godt kan være en sammenhæng mellem hendes indtag af mad og mælk om dagen og hendes opvågning om natten. Det kan være en god idé, at sikre hende så meget mælk og mad i løbet af dagen, at hun ikke bliver sulten midt nat. Hun er en fysisk stor pige og har naturligt brug for ekstra mad nu, hvor hun er blevet 6 måneder. Det er derfor en god idé, at du øger hendes indtag af mad i løbet af dagen - ikke tilbyder hende større mængder grød og mos, men i stedet begynder at tilbyde hende flere små måltider.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Ammes og sover måske en lille powernap eller den begynder måske nogle dage at blive sprunget over

Aften 18: Grøntsagsmos og igen begyndes stille og roligt med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20-20.30

Sen aften 24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter videre til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen.

Det er vigtigt at finde balancen mellem skemad nok og ikke så meget ...


Annonce

... skemad, at hun ikke drikker mælk nok. Det betyder, at det er bedre, at du f.eks. giver hende 3/4 dl. skemad, samt vand af kop og så følger efter med brystet - end at du giver hende 1.5 dl. skemad, vand af kop og hun så afviser brystet efterfølgende eller ikke drikker nok. Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk midt nat, at hun er fyldt godt op hele dagen igennem:)

En anden forklaring kan være selve rytmen - at hun måske sover så meget om dagen, at nattesøvn naturligt må blive kortere - og i stedet for at sove senere eller stå tidligere op, så afkorter hun sin nattesøvn i midten...

Jeres datter har brug for ca. 14.5 times søvn i døgnet. Det kan være lidt forskelligt fordelt, men f.eks. 10 timers nattesøvn og 4.5 times søvn om dagen. Hvis hun sover 2-3 timer om formiddagen og 2 + en halv time til middag, så sover hun mellem 4.5-5.5 time dagligt. Det må hun meget gerne, men så vil hun måske kun sove 9 timers nattesøvn - og måske derfor vågne op midt nat, fordi hun ikke føler sig søvnig nok...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En tredje forklaring hænger sammen med hendes alder og udvikling. Hun er rigtig godt i gang med at øve sin stemme. Hun øver høje lyde, dybe lyde, svælglyde og læbelyde. Og nogle gange oplever man, at børn har interesse i at øve lyde om natten. Det virker som om, at de udnytter de mørke nattetimer til at høre sig selv pludre. Det er ofte glad pludren og som I beskriver, er hun ikke ked af det, men nyder at ligge og snakke med sig selv - og det ses i denne alder - ofte i 7 måneders alderen, men det kan også sagtens være før. Så alder og udvikling kan også spille ind..:) Hvis det er dette, som spiller ind hos jer, så er det noget hun vokser fra...:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce