Annonce

Annonce

Svar: Forstoppelse og modermælkserstatning


24. januar 2016

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev, tillykke med den lille dreng og velkommen til:)

Det er desværre helt normalt, at børn der får modermælkserstatning ofte også får forstoppelse :(

Modermælkserstatning er sværere at fordøje end modermælk. Det vil være normalt, at afføringen bliver lidt mere fast og dermed mindre vandet, når barnet for modermælkserstatning, men jeres dreng må ikke have hård og knoldet, modellervoks-agtig afføring, og det må ikke være svært for ham at komme af med det. Du vil kunne se, at han presser, når han skal have afføringen ud, men han må ikke virker til at have ondt.

Forstoppelse gør ondt. Han vil få ondt i maven og græde. Det gør også ondt at presse, og det er synd for ham, at han har afføringstrang, presser, og der så ikke kommer noget.

Forstoppelse vil også påvirke hans appetit. Når maven er stoppet over længere tid, så vil hans indtag af mælk kunne blive nedsat. Han vil virke sulten, vil gerne drikke, men stopper hurtigt med at drikke, fordi der ikke er "plads" i maven og i tarmene. På sigt vil det derfor kunne gå ud over hans vægtøgning og trivsel generelt.

Han bør have afføring en gang i døgnet, og du fortæller, at der er gået 2-3 dage siden sidst - så længe skal der ikke gå. Det kan nogle gange være nødvendigt at give ham et klysma i endetarmen, som kan løsne proppen af afføring og tømme tarmen, så mave-tarm-systemet fungerer igen. Dette gøres altid i samarbejde med jeres læge, og efterfølgende skal du forebygge og sikre, at forstoppelsen ikke ...


Annonce

... vender tilbage.

Da I tidligere har haft god effekt af afføringsmiddel, så er det godt og vigtigt, at I giver ham dette. Det vil ofte være godt at give ham f.eks. laktulose - det virker ved at gøre afføringen blødere og stabilisere tarmfloraen. Du skal ikke være bange for, at han bliver afhængig af det på sigt, og at hans mave aldrig kommer til at fungere. Til børn er det netop vigtigt at give afføringsmiddel, der blødgør afføringen fremfor afføringsmidler, der påvirker tarmens bevægelser, fordi det kan give barnet en "doven tarm". Du skriver, at du helst ikke vil give ham afføringsmiddel, og jeg tænker, at det netop er en doven tarm, som du er bange for - men det behøver du altså ikke være.

Syrnet Allomin er netop til børn med tendens til træge maver. Hvis du vil forsøge noget andet, kan du prøve Allomin Syrnet SensePro 1. Den er ud over at være syrnet (som den grønne) også tilsat lactobacillus reuteri, som er en mælkesyrebakterie, der kan være godt til maven.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du vil prøve noget andet, kan du også forsøge med f.eks. NAN H.A. der har delvist spaltede proteiner, og som derfor kan have positiv effekt på træge maver.

Fortsæt gerne med mavemassage, cykle med hans ben osv. som du allerede gør. Det må du gerne - men afføringsmiddel kommer I nok ikke uden om lige nu :) Og det er helt okay :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min nyeste bog "Helens bog om amning og flaske" - den vil give dig en masse information, også om forstoppelse:)

Glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce