Annonce

Annonce

Svar: Føler at jeg snyder ham til at spise


21. januar 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål :)

Det er en rigtig svær balance, du beskriver - det er rigtig svært netop at finde balancen mellem at tilbyde bad, guide din dreng til at spise selv og samtidig også made ham og nogle gange nøde ham lidt ekstra, - uden at han må føle sig presset...

Med den alder han har, så lyder det umiddelbart rigtig fint, det du fortæller. I spiser sammen, du giver ham gaffel eller lidt mad i hånden, du sætter ord på måltidet, guider og opfordrer ham til at spise maden og supplerer så med en ske ved siden af. Sådan er det nødt til at være. Når man er 8 måneder gammel, så er det meget let at lade sig forstyrre af andre ting end måltidet. Det er også svært helt at koordinere sine bevægelser, tage maden fra tallerkenen og føre den til munden, tygge den og synke den. Det kræver rigtig meget koncentration, og han bliver naturligt let træt og opgiver måltidet, før han egentlig har fået spist nok - og det er her, du så med lidt sang og afledning forsøger at få lidt ekstra i ham - og det er okay.

Der hvor det ikke er okay er, hvis han bliver ked af det og føler sig presset. Hvis han lukker munden sammen som en streg, vender hovedet og skubber skeen væk, så siger han fra. Han skal ikke presses til at spise, hvis han har sagt fra. Det er vigtigt at respektere hans nej, ligesom han ikke skal tvinges til at spise op. Det er vigtigt for hans selvfølelse og også for hans mæthedsfølelse. Hvis du tvinger ham til at spise mere, end han føler behov for, så kan man risikere, at han fremover ikke rigtig har en fornemmelse for, hvornår han ...


Annonce

... egentlig føler sig mæt og føler sig sulten. Og hvis du presser ham og overhører hans nej, så risikerer han at få en fornemmelse for, at hans vilje, at hans mening ikke tæller.

Så hvis du med at snyde ham - føler at du presser ham, så dur det ikke. Men hvis du ved at snyde ham, derimod måske snarere afleder ham og på den måde får lidt ekstra i ham, fordi han ellers glemmer at spise, så er situationen lidt en anden... I denne situation hygger I jer begge omkring måltidet, der forbindes med noget rart...

Det er et individuelt skøn, hvornår det er okay, og hvornår det bliver for meget... Generelt må man sige, at børn jo spiser, når de er sultne, derfor er faste spisetider og mange små måltider vigtigt, og hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han nok lidt mere til det næste og den fleksibilitet skal naturligvis også være der.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at han bliver ældre, vil han naturligt kunne sige mere og mere fra, hvilket naturligvis skal accepteres. Ligesom han også vil få lidt mere forståelse for det talte sprog, du vil kunne forklare ham forskellige ting osv. Og i forhold til mad, så er det her vigtigt, at du her ikke snyder ham eller lyver for ham. Det er f.eks. vigtigt, at du ikke siger "det er ikke fisk, det er kylling" eller lignende, hvis du vil have ham til at spise fisk. Hvis du på denne måde snyder ham, så vil han begynde at tvivle på dig, vil ikke stole på, hvad du siger - og det giver ikke gode spisevaner på sigt.

Det var lidt af mine tanker frem og tilbage... håber du kan bruge det lidt videre :)

Fortsat god lørdag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år

Børnehave og meget bestemt 3-årig

Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce