Brev:
MME-flaske udtrapning hos et vedholdent barn
Kære Helen
Allerførst, 1.000 tak for dit svar på mit tidligere brev ”Mor lider af separationsangst”.
Tak for dine tanker. Du har helt klart sat noget i gang hos mig, og jeg har faktisk fået en lidt anden og mere positiv tilgang til den forestående start i vuggestue. TAK.
Jeg har nu en anden problemstilling, som jeg gerne vil have belyst af dig.
Min datter fylder snart et år og starter om få dage i vuggestue. Hun blev ammet fuldt til hun var tre og en halv måned, hvorefter hun blev suppleret med MME-flaske, fordi jeg ikke havde mælk nok til hende. Hun erfarede dog hurtigt, at det var meget lettere for hende at lade mælken dryppe ned i munden på hende og nægtede derfor brystet.
Hun sov igennem om natten, da hun var ca. seks uger gammel (6, 8 og 10 timer i træk), så hun blev ikke ammet om natten. Derfor ”lukkede vi mælkebutikken” hos mig, og hun fik herefter MME-flaske. Det fungerede uden problemer.
Vi startede på skemad, da hun var fire måneder, hvilket hun var meget interesseret i. Naturligvis fik hun samtidigt MME-flaske, og hun spiste de måltider i døgnet, som hun skulle.
Da hun var syv mdr., begyndte hun at nægte flaske. Vi havde mange kampe om dagen til stor frustration hos os begge. Hun accepterede kun ”putteflasken”, som hun fik, når hun skulle sove til natten – hun ville absolut ikke have ”putteflaske” om dagen. Min daværende sundhedsplejerske sagde, at det var okay, men at jeg skulle sørge for ekstra mælk af en kop, som Stine fik.
Som nævnt har Stine hele tiden haft utrolig gode sovevaner (i hvert fald set ud fra forældrenes perspektiv), ligesom hun altid har været et meget regelmæssigt barn. Fra hun var omkring seks uger gammel og frem til syv mdrs. alderen sov hun igennem om natten uden mælk overhovedet, men så vendte skuden… Da Stine var syv mdr., begyndte hun at vågne om natten og efterspørge mad, og sådan har det været lige siden, altså næsten fem mdr. Desuden ”efterspørger” hun også MME-flaske om dagen, især lige før lur.
Jeg synes, at Stine spiser rigtig godt og alderssvarende til måltiderne. Hun er nysgerrig på mad og er ikke kræsen og spiser i det hele taget varieret og solidt. Hun drikker MME eller vand af en kop, ligesom hun spiser mange ...
... mellemmåltider.
Som nævnt er Stine gennem de sidste mdr. igen begyndt at ”efterspørge” MME-flasker, både dag og nat. Om dagen viser det sig typisk, når hun er træt og trænger til en lur. Om natten vågner hun 1-2 gange HVER nat og efterspørger mad.
Typisk går Stine i seng kl. 19.00-19.30. Her får hun en ”putteflaske” (ca. 160 ml). Herefter vågner hun igen omkring midnat og kalder på mad. Her er det rigtig svært at tysse hende ned, og nærvær og fysisk kontakt er hun ligeglad mad. Vand nægter hun. Jeg giver hende så en flaske med MME (ca. 180 ml), hvorefter hun vender sig om og sover igen. Så vågner hun igen omkring kl. 03.00 og kalder igen på mad. Her kan hun dog for det meste godt tysses ned med fysisk berøring og sin puttebamse, men af og til må jeg dog give hende flaske igen. Af og til kan denne seance omkring kl. 03.00 om natten godt vare halvanden time (!).
Om dagen sover hun sin formiddagslur på ca. fem kvarter. Denne lur har altid været dagens bedste lur for hende. Hun accepterer at undvære en ”putteflaske” forud for denne lur.
Middagsluren er på omkring 5-6 kvarter, og typisk vågner hun igen omkring kl. 14.30-15.00. Her efterspørger hun meget en ”putteflaske”, men hun kan sagtens afledes med sin puttebamse.
Jeg ved ikke, hvad jeg gør forkert. Jeg synes ikke, at hun burde vågne så meget om natten i forhold til sin alder!? Eller er vi bare forkælede, fordi vi har haft et barn, der har sovet så godt fra start?
Jeg er klar over, at hendes alder og motoriske udvikling naturligvis også skal spille ind på hendes opvågninger om natten, men jeg synes, at hun er meget vedholden i sin kalder efter mad. Det undrer mig bare, hvis hun skulle være sulten, da jeg jo synes, at hun spiser rigtig godt og solidt i løbet af dagen.
Er det ikke korrekt, at hun gerne skal af med flasken her omkring 1-års alderen? Jeg kan slet ikke se, hvordan dette skal kunne lade sig gøre?
Jeg starter meget snart på arbejde igen, og jeg synes, at det er lidt hårdt med så meget vågentid om natten.
Jeg vil rigtig gerne høre dine tanker omkring det hele, og hvad der evt. spiller ind? Er det sult? Er det tryghed? Jeg er efterhånden ret frustreret, og jeg glæder mig meget til at høre fra dig.
De bedste hilsner
Stines mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
6. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Hej Helen Vi skriver, da den nu er gal med lille Matteos søvn igen, og der...
Viden om børn:
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.