Svar: Hvor meget kød og fisk. Og vegetar måltider.
Kære Ditte
Tak for dit brev, rigtig fint at du skriver tilbage:)
Normalt skal der mere end en tsk kød eller fisk i en portion mad, når jeg anbefaler dig, at starte med denne mængde, så er det fordi jeres dreng har svært ved mad med lidt mere struktur og bid, og den sparsomme mængde er for at vænne ham til dette gradvist. Lige nu vil det være rigtig fint, at mosen er mild og cremet og blot med lidt struktur i form af lidt kød eller fisk - gradvist kommes mere og mere i, og maden får naturligt mere og mere bid. Og hen af vejen kan du nøjes med at mose grøntsager med en gaffel:)
Det anbefales at give børn fra 6 måneders alderen kød og fisk i grøntsagsmosen og også gerne som pålæg, når de begynder at spise brød. Kød og fisk giver blandt andet barnet protein, fedt, jern, zink, d-vitamin...
Når vi siger, at børn skal spise varieret, så betyder det, at de skal tilbydes følgende:
- Brød, gryn, kartofler, ris, pasta
- Frugt, grøntsager
- Kød, fisk, ost, æg
- Fedtstof
- Mælk
Det anbefales, at hvert måltid indeholder brød, gryn, kartofler, ris eller pasta samt grøntsager og/ eller frugt. Når man giver kød, så bør der varieres mellem forskellige typer kød - kød fra kylling, kalkun, okse, svin, kalv og lam. Når man giver fisk, så varieres der mellem de forskellige slags, og barnet bør tilbydes både mager og fed fisk. Der bruges også kød og fiskepålæg på brødhapsere.
Det anbefales, at hovedmåltiderne indeholder enten kød ...
... eller fisk, men jeres dreng behøver ikke få kød eller fisk til alle måltider. Og hvis I hos jer f.eks. har en kødfri aften et par gange om ugen, så tænker jeg, at det er helt fint - han kan så evt. have fået lidt kød eller fisk til frokost :) Det anbefales blandt andet at bruge kød eller fisk i måltiderne, fordi det er en vigtig kilde til jern. Af samme årsag kan det være en god idé at bruge mme i grød og mos.
Når du laver vegetariske retter, må jeres dreng altså gerne spise dette. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på at sammensætte hans kost, så hans behov bliver tilstrækkeligt dækket. Det kan f.eks. gøres ved at sikre ham protein via æg, mme, bønner, linser, forskellige frø og kornprodukter, mange grøntsager osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der skal varieres mellem forskellige fedtstoffer og overvejende vælges vegetabilske olier, hvor smagen passer ind.
Vegetarer har ofte højere indtagelse af jern end ikke-vegetarer, men når man er vegetar har man ofte et indtag af non-hæm-jern, som optages dårligere end hæm-jern. Derfor kan det være svært at dække behovet for jern, hvis jeres dreng kun får vegetarkost. Dette kan I dog afhjælpe ved at bruge mme i madlavningen, ligesom jeres dreng kan få kød og fisk på sit brød osv. når I når dertil. Du fortæller, at far spiser kød, så det lyder for mig som om, at I hos jer fint kan kombinere kosten og sikre jeres drengs behov.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine