Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget kød og fisk. Og vegetar måltider.


11. januar 2016

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ditte

Tak for dit brev, rigtig fint at du skriver tilbage:)

Normalt skal der mere end en tsk kød eller fisk i en portion mad, når jeg anbefaler dig, at starte med denne mængde, så er det fordi jeres dreng har svært ved mad med lidt mere struktur og bid, og den sparsomme mængde er for at vænne ham til dette gradvist. Lige nu vil det være rigtig fint, at mosen er mild og cremet og blot med lidt struktur i form af lidt kød eller fisk - gradvist kommes mere og mere i, og maden får naturligt mere og mere bid. Og hen af vejen kan du nøjes med at mose grøntsager med en gaffel:)

Det anbefales at give børn fra 6 måneders alderen kød og fisk i grøntsagsmosen og også gerne som pålæg, når de begynder at spise brød. Kød og fisk giver blandt andet barnet protein, fedt, jern, zink, d-vitamin...

Når vi siger, at børn skal spise varieret, så betyder det, at de skal tilbydes følgende:

- Brød, gryn, kartofler, ris, pasta
- Frugt, grøntsager
- Kød, fisk, ost, æg
- Fedtstof
- Mælk

Det anbefales, at hvert måltid indeholder brød, gryn, kartofler, ris eller pasta samt grøntsager og/ eller frugt. Når man giver kød, så bør der varieres mellem forskellige typer kød - kød fra kylling, kalkun, okse, svin, kalv og lam. Når man giver fisk, så varieres der mellem de forskellige slags, og barnet bør tilbydes både mager og fed fisk. Der bruges også kød og fiskepålæg på brødhapsere.

Det anbefales, at hovedmåltiderne indeholder enten kød ...


Annonce

... eller fisk, men jeres dreng behøver ikke få kød eller fisk til alle måltider. Og hvis I hos jer f.eks. har en kødfri aften et par gange om ugen, så tænker jeg, at det er helt fint - han kan så evt. have fået lidt kød eller fisk til frokost :) Det anbefales blandt andet at bruge kød eller fisk i måltiderne, fordi det er en vigtig kilde til jern. Af samme årsag kan det være en god idé at bruge mme i grød og mos.

Når du laver vegetariske retter, må jeres dreng altså gerne spise dette. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på at sammensætte hans kost, så hans behov bliver tilstrækkeligt dækket. Det kan f.eks. gøres ved at sikre ham protein via æg, mme, bønner, linser, forskellige frø og kornprodukter, mange grøntsager osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der skal varieres mellem forskellige fedtstoffer og overvejende vælges vegetabilske olier, hvor smagen passer ind.

Vegetarer har ofte højere indtagelse af jern end ikke-vegetarer, men når man er vegetar har man ofte et indtag af non-hæm-jern, som optages dårligere end hæm-jern. Derfor kan det være svært at dække behovet for jern, hvis jeres dreng kun får vegetarkost. Dette kan I dog afhjælpe ved at bruge mme i madlavningen, ligesom jeres dreng kan få kød og fisk på sit brød osv. når I når dertil. Du fortæller, at far spiser kød, så det lyder for mig som om, at I hos jer fint kan kombinere kosten og sikre jeres drengs behov.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce