Annonce

Annonce

Brev:

Mad, rytme og ...


7. januar 2016

Alder:
7 mdr.

Mad, rytme og ...

Hej Helen !

Jeg har med stor interesse læst dine bøger om søvn og mad og har fundet stor hjælp i disse. Alligevel føler jeg lidt at jeg kører lidt fast i det med maden engang imellem.

Vores søn er 7 1/2 mdr. Han er ammet fuldt ud indtil 10 dage inden han blev 6 mdr.

Vi startede med grød af mel, så lidt grøntsagsmos, frugtmos og tilsidst bælgfrugter, kød, fisk og grovere mos/grød. Vi startede med bælgfrugter, fisk og kød og grød af flager for ca 6 uger siden.

Vores dag ser sådan ud nu:

7.00 - 7.30 vågner.
Ca kl 8.00 'grød' af en halv avocado, en spsk grød og evt lidt frugt og grønt - det hele blended med lidt mme. Vand af kop.
Kl 9.30 lur i barnevognen sover ca 20-30 min.
Kl 11/11.30 frokost af grøntsagsmos, evt en kartoffel skåret i små stykker, kød eller fisk og evt bælgfrugter. Vand af kop.
Kl 13.00 ammes til middagslur - falder ofte i søvn under amningen men vil ikke ammes tidligere. Sover 30 min - to timer.
Kl 15.00/15.30 "grød" samme som morgen.
Kl 17.00 puttes til kort lur.
Kl 18.00 aftensmad - samme som frokost.
Kl 19.30/20.00 ammes og puttes.
Kl 22.00/23.00 ammes til nat.
Kl 01 - 5.30 ammes en gang - tidspunkt varierer. Enkelte nætter sover han helt uden mad.

Hvad tænker du om denne rytme?

Jeg synes ofte han sover meget kort over middag men som regel er han frisk når han vågner. Tror måske han vågner fordi han skal fylde bleen.

Det var rytmen - nu til maden.

Det er særligt konsistensen af maden som giver udfordringer. Han vil gerne have mad med smag og mad som er blødt. Når jeg forsøger at gøre mosen grovere nægter han at spise den - også selvom der kommer sovs på. Han kan dog godt spise små bidder af en kartoffel feks ved siden af. Samme udfordring er der med grøden. Serverer jeg alm grød rører han den stort set ikke. Blander/blender jeg det derimod sammen med en halv avocado glider det fint ned. Så han får meget avocado pt :-).

Jeg har svært ved at komme videre både med grøden og med mosen. Vil lige tilføje at han er glad for krydderier - karry, hvidløg, oregano. Han får også tahin eller ...


Annonce

... nøddesmør engang imellem - alt der er blødt hitter.

Han får altid frugt eller bær på sin grød, men han har aldrig spist ret meget af den. Jeg har overvejet om jeg kunne give ham andet end grød. Vi har forsøgt med både havre, ris, hirse, quionoa og øllebrød men han er ikke videre begejstret.

I forhold til mosen er han vild med alle grøntsager dog ikke så begejstret for kartofler. Han er meget glad for bælgfrugter og har fået hummus af både kikærter, bønner og linser. Jeg er lidt i tvivl om hvor meget han må få af dette.

Tæller bælgfrugter som protein eller kulhydrat? Han får det sammen med kød eller fisk. Han er heller ikke vildt begejstret for kød men glad for fisk.

Han har længe haft tre lurs rytmen. Den er således:

Formiddag sover han 20-30 min altid, aldrig længere.

Middagsluren var i lang tid på to til tre timer men de sidste to mdr ca har det svinget en del. Nogle dage sover han en halv time andre dage to til tre timer. Oftest er det ca 45 min pt. Han er stort set altid glad og frisk når han vågner, og vågner ikke pga sult. En periode forsøgte jeg at amme ham igen når han vågnede tidligt, men han var ikke sulten. Jeg kan aldrig forudsige hvor længe han vil sove - det hænger ikke altid sammen med hvad vi har lavet i løbet af dagen.

Sidst på dagen luren er som regel 20-30 min. Har han sovet en lang middagslur springer han denne over men det sker sjældent pt.

Han ammes inden middagslur og inden han puttes om aften. Han falder altid i søvn ved brystet. Jeg har forsøgt at amme han mens han er mere frisk, men der vil han ikke. Det er forskelligt om han tømmer begge bryster, men for det meste gør han.

Om aften kan han godt sove lidt uroligt indtil han er ammet to gange. Resten af natten går som regel fint og ofte vågner han kun når han skal spise. Så umiddelbart ved jeg ikke om det er/kan blive et problem at han altid sover ved brystet - både til middagslur og til nat?

Jeg synes at vi hele tiden går et skridt frem og lidt tilbage igen... Jeg har svært ved at komme videre herfra og håber du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen
Mig

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce