Svar: Grød eller mos? - 4 mdr.
Kære Lille familie
Det lyder bestemt som om at jeres lille dreng er ved at være parat til at forsøge sig med lidt skemad.
Om I begynder med grød eller grøntsagsmos, står jer frit for. I kan begynde med begge dele.
Man kan sige at grød jo ofte er sødere i smagen end grøntsagsmos, så derfor kan det være en fordel at introducere dette senere end grøntsagsmos, på den anden side kan det være nemmere at lave grøden lidt tyndere, så barnet i begyndelsen lettere kan spise det.
I begyndelsen skal I kun give smagsprøver, også selv om jeres dreng er sulten, så skal I ikke give ham mere end ½ dl af gangen til at begynde med - ellers får han maveproblemer. I begyndelsen vil det også være en god idé at give ham skemad 1 gang dagligt og når dette så er kørt uden problemer, så kan I forsøge med skemad to gange dagligt.
Når I giver skemad to gange dagligt, så kan I bibeholde den smag I er begyndt med og så komme variationen i form af noget nyt, således at der hele tiden er noget genkendeligt og jeres dreng ikke skal forholde sig til for meget.
Det kan være en fordel, sådan rent praktisk at give grød om formiddagen og grøntsagsmos om aftenen. Grøntsagsmos om aftenen, fordi han jo kan få mos af de grøntsager som I selv spiser til aftensmad. Det tager ikke ekstra tid at koge en ekstra kartoffel eller gulerod med.
Det vil være fint at give ham erstatning om morgenen som han plejer at få og så tilbyde evt. grød i passende tid derefter. Passende tid vil sige før ...
... han plejer at få sin anden flaske, men ikke så sent at han hellere vil have sin flaske.
Når han så har spist lidt grød, så kan han få flasken og derefter komme ud at få sin formiddagslur. Sålænge han ikke er ældre end han er, vil grøden ikke kunne udgøre et måltid og han skal derfor have sine flasker ved siden af. Det er dog klart at efterhånden som skemåltiderne bliver større, så bliver indtaget af flaske mindre og samtidig bliver han også bedre til at drikke af kop. Men det varer nogle måneder endnu, før han kan nøjes med skemad og kop og springe sin flaske over.
For at lære ham at drikke af kop, så er det en god idé at give ham lidt vand af f.eks. et snapseglas. Det lille glas kan han bedre svøbe omkring med sin lille mund.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Grøntsagsmos kan godt fryses ned, men hvis I selv spiser grøntsager, så er det lige så nemt at give ham mos af disse. Modermælkserstatning bør I så vidt jeg ved ikke fryse, men i stedet kan I varme mosen op og så tilsætte mælk derefter.
Grød med erstatning bør således heller ikke nedfryses. Det handler om at erstatning jo ikke må genvarmes.
Hvis du vil gøre det meget nemt for dig selv så kan du købe de industrielt fremstillede produkter, som ernæringsmæssigt er lige så gode som den mad man selv laver. Det er dog noget dyrere, men samtidig er det måske lettere at lave mindre portioner. ½ dl er jo ikke meget.
Læse i øvrigt mine artikler om små børn og skemad, som du finder i min artikelsamling og held og lykke med det hele:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svangerskab
Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.
Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.