Annonce

Annonce

Svar: Grød eller mos? - 4 mdr.


19. februar 2005

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lille familie

Det lyder bestemt som om at jeres lille dreng er ved at være parat til at forsøge sig med lidt skemad.

Om I begynder med grød eller grøntsagsmos, står jer frit for. I kan begynde med begge dele.

Man kan sige at grød jo ofte er sødere i smagen end grøntsagsmos, så derfor kan det være en fordel at introducere dette senere end grøntsagsmos, på den anden side kan det være nemmere at lave grøden lidt tyndere, så barnet i begyndelsen lettere kan spise det.

I begyndelsen skal I kun give smagsprøver, også selv om jeres dreng er sulten, så skal I ikke give ham mere end ½ dl af gangen til at begynde med - ellers får han maveproblemer. I begyndelsen vil det også være en god idé at give ham skemad 1 gang dagligt og når dette så er kørt uden problemer, så kan I forsøge med skemad to gange dagligt.

Når I giver skemad to gange dagligt, så kan I bibeholde den smag I er begyndt med og så komme variationen i form af noget nyt, således at der hele tiden er noget genkendeligt og jeres dreng ikke skal forholde sig til for meget.

Det kan være en fordel, sådan rent praktisk at give grød om formiddagen og grøntsagsmos om aftenen. Grøntsagsmos om aftenen, fordi han jo kan få mos af de grøntsager som I selv spiser til aftensmad. Det tager ikke ekstra tid at koge en ekstra kartoffel eller gulerod med.

Det vil være fint at give ham erstatning om morgenen som han plejer at få og så tilbyde evt. grød i passende tid derefter. Passende tid vil sige før ...


Annonce

... han plejer at få sin anden flaske, men ikke så sent at han hellere vil have sin flaske.

Når han så har spist lidt grød, så kan han få flasken og derefter komme ud at få sin formiddagslur. Sålænge han ikke er ældre end han er, vil grøden ikke kunne udgøre et måltid og han skal derfor have sine flasker ved siden af. Det er dog klart at efterhånden som skemåltiderne bliver større, så bliver indtaget af flaske mindre og samtidig bliver han også bedre til at drikke af kop. Men det varer nogle måneder endnu, før han kan nøjes med skemad og kop og springe sin flaske over.

For at lære ham at drikke af kop, så er det en god idé at give ham lidt vand af f.eks. et snapseglas. Det lille glas kan han bedre svøbe omkring med sin lille mund.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Grøntsagsmos kan godt fryses ned, men hvis I selv spiser grøntsager, så er det lige så nemt at give ham mos af disse. Modermælkserstatning bør I så vidt jeg ved ikke fryse, men i stedet kan I varme mosen op og så tilsætte mælk derefter.

Grød med erstatning bør således heller ikke nedfryses. Det handler om at erstatning jo ikke må genvarmes.

Hvis du vil gøre det meget nemt for dig selv så kan du købe de industrielt fremstillede produkter, som ernæringsmæssigt er lige så gode som den mad man selv laver. Det er dog noget dyrere, men samtidig er det måske lettere at lave mindre portioner. ½ dl er jo ikke meget.

Læse i øvrigt mine artikler om små børn og skemad, som du finder i min artikelsamling og held og lykke med det hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce