Brev:
At falde i søvn om aftenen - to år
Kære Helen,
Jeg så engang en udsendelse i fjernsynet, hvor nogle forældre kæmpede en brav kamp for at få deres datter til at falde i søvn - de brugte mellem to til tre timer på det hver aften. Jeg tænkte ved mig selv den gang "Jeg håber ikke, jeg får sådan et barn/skaber sådan en situation" (alt efter hvilken videnskabsteoretiske paradigme man tilhører).
Situationen er nu den som netop ovenfor beskrevet - vi bruger halvanden til to en halv time på, at få vores datter til at falde i søvn, hver aften.
Hun græder dog ikke, men vil bare ikke sove.
Dagen: Vores datter står op mellem kl. 06.30 og 07.30.
Hun sover middagslur mellem kl. 11.30 og 13.00 (nogle dage 13.30)
Så bliver hun puttet for natten mellem kl. 19.30 og 20.00
Lige for inden har hun fået børstet tænder og fået en lille sund aftensnack (lidt mandariner, eller fem rosiner), mens vi alle tre sidder i stuen og taler sammen.
Så siger hun godnat til den af os, som ikke skal putte.
På hendes værelse sidder vi så og læser en eller to historier for hende og synger et par sange, taler med hende om dagen og siger at hun nu selv skal falde i søvn (ritual tager her ikke mere end max 20 min). Den der putter sætter sig så ved døren, for at gøre det klart for hende, at hun selv skal falde i søvn, men at vi passer på hende.
I første omgang vil hun bare gerne tale med os. Vi siger to gange til hende at vi ikke skal tale sammen, men at vi passer på hende, og sidder lige ved døren. Derefter efter begynder hun så at kravle ud af sengen, og løbe frem og tilbage - hen til os for at vi så skal tage hende op, og gå hen og putte hende i sengen.
Slutteligt ligger hun og mosler rundt, og går ud af sengen og græder lidt (der er hun mega træt)
Vi har prøvet ALT.
Vi har forsøgt at lægge hende en til halvanden time senere i seng, for at se om det ville hjælpe, da vi tænkte at hendes "søvntog" måske først kørte senere - det gør det ikke. Hun bruger stadig mindst halvanden time på at falde i søvn, som betyder at hun sover på den anden side af kl. 22.30.
Vi har prøvet konsekvenspædagogik med "godnat og sov godt"-metoden. Det hjælper heller ikke - hun bliver bare rigtig ked af det, og græder sig selv i søvn (det kan vi ikke bære).
Vi har læst op af "Kaninen der ville sove" gennem en uge - det hjalp heller ikke. Hun ville bare gerne kigge billeder. Jeg har endda sat mig ...
... med en lille lampe i den anden ende af værelset og læst op for hende af "Kaninen der ville sove", for at se om det kunne hjælpe - det hjalp heller ikke.
Vi har også prøvet "stygemetoden" (her i husholdningen at-lægge-tøj-sammen-metoden",) som heller ikke virker.
Udfordringen er nu, at hun er begyndt at sige, at hun har ondt i maven når hun skal sove. Det er kommet sig af den anden aften, hvor hun gennem dagen havde haft dårlig mave, og jeg så spurgte til hende om aftenen, da hun skulle sove, om hun stadig havde ondt i maven, fordi hun sådan trak benene op til sig selv, og moslede mere rundt, end hun plejer. Ligeledes græd hun mere end nu plejer. Til det svarede hun ja, hvorefter jeg tog hende op, ud af værelset, og forsøgte at få hende til at falde i søvn, først ved mig i stuen, så ved mig i vores soveværelse og til sidst måtte jeg lægge hende ind i sin egen seng, fordi hun ikke kunne finde ro nogen af stederne. Der faldt hun i søvn efter at have grædt et lille stykke tid.
Jeg er ganske sikker på, at hun ikke har ondt i maven nu her, når hun siger det, for hendes afføring er normal, og hun har almindelig appetit.
Jeg har forsøgt at google mig til, hvad det kan betyde at barnet 1) tager så lang tid om at falde i søvn og 2) at barnet begynder at give udtryk for, at hun har ondt.
Det jeg kan finde ud af, er at vi skal vise mere omsorg end vi gør, men vi prøver virkelig at vise al den omsorg vi kan. Lige pt holder vi endda ferie, hvor der er tid til at lege, læse, være udenfor - ingen travlhed eller jag - bare os. Og jeg kan sige, at det næsten virker som om det er blevet værre.
Når man læser på forskellige hjemmesider står der bl.a. at det er vigtigt at barnet lærer at falde i søvn selv, således at det kan få sig til til ro ved de opvågninger det nu engang måtte have i løbet af natten. Så derfor er vi også meget OBS på, at vi ikke skal sidde og holde hende i hånden, eller nusse hende i søvn. Men måske du har nogle andre tanker om dette???
Vores datter kommer selv ind til os mellem kl. 02.00 og 04.00. hvor hun ligger i en lille seng ved siden af mig. Det fungerer ok.
Det skal siges at hun ALDRIG har været god til at falde i søvn... Da hun var helt lille brugte vi også meget lang tid på at få hende til at falde i søvn.
Jeg ved simpelthen ikke hvad vi skal gøre.
Kan du give os nogle råd???
Mange venlige hilsner
S
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
9. august 2024 | Opdragelse | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen Vi har lille H som nu nærmer sig 2,5 år. Over de sidste par...
18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...
23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.
Putte senere eller vække fra lur
Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Barnløshed
De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.
Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.
Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...