Brev:
Søvn, amning og vågentid
Hej Helen
Jeg er den heldige mor til William på 6 uger, som også er mit første barn. Som alle andre første gangs mødre, så opstår der en masse spørgsmål, og vi har lidt udfordringer omkring hans søvn, som påvirker amning og hans vågentid. Disse har jeg også snakket med min sundhedsplejeske om, men vil gerne høre en andens tanker omkring dem.
Først lidt generelt om William. Han var en super fin baby på 3290 gram og 51 cm, da han blev født, og da han var 5 uger målte lægen ham til 4800 gram og 58 cm. Han er en temperamentsfuld størrelse, som hurtigt går fra 0-100, når han bliver utilfreds og samtidig er hans signaler ikke så tydelige, så vi når hurtigt op i meget ulykkelig gråd før jeg finder ud af, hvad han gerne vil/ikke vil, og ofte er det gætteri, når jeg finder ud af, hvad det er han er utilfreds med. Tilgengæld tager det ikke lang tid, at trøste ham. Det er sjældent, at han græder mere end 5-10 minutter. Desuden prutter han rigtig meget, men bliver ikke ked af det, når han skal af med luften.
Søvn
Udfordringerne med hans søvn ligger i, at han ikke sover ret længe ad gangen. Han sover 11-13 timer i døgnet, som er fordelt på 10-12 lurer. Om dagen sover han 0,5-1,5 time ad gangen, og tit når han vågner, så bliver han skiftet og ammet og falder så i søvn igen. Han vågner tit fordi han spjætter eller mosler rundt for at komme af med en prut. Min fornemmelse er, at William ikke er ordenligt udhvilet, når han vågner, og at vi måske tager ham op til os for tidligt. Kan man hjælpe ham til at sove længere?
Vi har forsøgt at vugge vuggen og give sut for at få ham til at sove igen. Jeg har tænkt på at købe en voksipose, så han er ”svøbt” i den, hvilket måske også kan hjælpe, når han spjætter og mosler. Det skal dog lige siges, at om dagen står vuggen i stuen, hvor jeg er og fjernsynet kører på lav volumen. Er det bedre at putte ham i et andet værelse med mere ro?
Om natten kan han godt sove 2,5 time ad gangen, men det sker kun 1 gang eller 2 i løbet af natten, ellers sover ...
... han 1,5 time og vågner så igen. Oftest sover han bedst om natten, hvis han falder i søvn ved siden af mig, efter han er blevet ammet. Jeg vil dog gerne have ham til at sove i vuggen, men tit når jeg ligger ham over vågner han, og det kan tage 1 time at vugge ham i søvn igen. Om natten er han dog sjældent ked af det, når han vågner, men er bare vågen og kigger lidt rundt, mens han grynter, knirker og mosler.
Han bliver lagt i seng mellem kl. 21 og 22, hvor jeg også går i seng, men skal jeg ligge ham i seng noget før? Og kan vi om natten også hjælpe ham til at sove lidt længere ad gangen?
Amning
Jeg ammer 10-12 gange i døgnet, som også er påvirket af, at William har mange korte lurer. Ofte tilbydes han bryst, når han vågner og er pjevset. Min sundhedsplejeske har sagt, at jeg gerne må strække tiden, så der går minimum 2,5 timer mellem amningerne, for at minimere hans luft i maven, men tit går der nærmere 1,5-2 timer. Dette er lidt fordi han hurtig bliver dybt ulykkelig og amningen er med til at berolige og skabe trykhed, så han kan falde i søvn igen. Det virker også til at han altid tømmer brystet, så jeg er sikker på, at han ikke er sulten efter 1,5 time, men han spiser stadig godt, selvom der ikke går længere tid. Hvad synes du om at trække tiden mellem amningerne? Vil dette også hjælpe på hans søvn?
Vågntid
Han er gerne vågen 1,5-2 timer, om formiddagen efter vi er stået op efter nattesøvnen, hvor han pludrer og er opmærksom. Herfra er han næsten kun vågen for at spise og blive skiftet, dog har han også 1 times tid om aftenen, hvor han pludrer. Er dette okay for hans alder? Jeg tror at disse mange korte lurer i løbt af dagen gør, at han ikke er frisk nok til at have mere vågentid.
Til slut vil jeg gerne sige, at jeg godt ved, at William kun er 6 uger, og der ingen system er i hans søvn endnu, men der skal jo lige så stille arbejdes med det, så tænker man kan tage hånd om nogle af udfordringerne allerede.
Jeg ser frem til at høre fra dig.
Med venlig hilsen
Sofie
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
3. oktober 2024 | Transport og ferie | 0 mdr.
Kære Helen Vi er for 3 uger siden blevet forældre til en lille dreng, og vi...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
Viden om børn:
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.